Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Tomperi

    Haja-asutusalueella asuville vapaa hirven metsästysoikeus, samaan malliin kuin vapaata on supin metsästys.

    Puuki

    Varmasti on E-Suomen v-häntäpeurojen alueilla ennemmän metsätuhojakin kuin vähän  pohjoisempana ( jossa ei vielä ole poroja) .      Kun hirvet syö esim. jonkin istutetun ra-koivikon,niin ei ne tuhot ole välttämättä kauan näkyvissä eikä kuivahkojen kankaiden kuusen istutusta huomaa kaikki ollenkaan.   Yhdeltä rehevältä koivun istutusalueelta katosi kaikki ra-koivut parempiin suihin,niin eipä siellä parin v:n päästä näkynyt tuhojen tekijöistä mitään jälkeä.

    Hirviä sopii luontoon mutta ei liian paljon tai sitten esim. metsätuhot pitää koettaa estää muuten kuin kantaa lisää harventamalla.  Aitaus on yksi mutta suht. kallis tapa siihen.

    jees h-valta

    Niin, mikä sitten on kallista ja mikä ei. Toki mieluummin ilman mutta itsellä jo monen kymmenen ha:n aitauksista kokemus ja eihän siinä kustannus aivan hirveä ole ollut. Riistakeskus kustansi aidat ja minulla huolto ja akkujen lataus ja ylläpito. Muutaman pahimman vuoden alkuun virrallisena ja sitten kylmän aidan pitoa vielä perään muutama vuosi. Sen jälkeen aitavärkkejä on voinut siirrellä seuraaviin taimetuskohteisiin. Ainut järkevähän on juuri tämä kevyillä muovikepeillä ja nauhalla varustettu aitaus. Siinähän kantaa ja pystyttää päivässä parin hehtaarin alan aidan. Ja kun keskuksen yrittää sijoittaa vielä autokelpoisen tien varteen tai ainakin mahdollisimman lyhyen kantamismatkan päähän. Kesäajan energianhan saa aurinkopaneelilla. Se sisältyi viimeiseen aitapakettiinikin. Noilla eväillä on haapaa saatu kasvuun onnistuneesti noin 25ha:ia, sekana hiukan muutakin puuta joukossa. Yksi erikoisimmista voitoista on ollut ainakin toistaiseksi Pohjois-Satakunnan haavikon alle tullut aika kattava mäntytaimikko. Aitauksen sisällä käyneet hirvet ovat kyllä kalvaneet haapojen runkoja mutta männikkö on alla täysin koskematon. Aionkin lähivuosina avata taimikkoon urat ja avittaa komea mäntymetsä kasvuun harventamalla taajempia kohtia.

    Ola_Pallonivel

    Osa hirviporukoista on riitaista porukkaa. Tai sitten siellä saattaa olla yksi päällepäsmäri, ei kiinnosta nuorempia mennä touhuun mukaan.

    Palatakseni otsikkoon, nelijalkaiset tuhoaa taimikoita ja lisää on rajan takaa tulossa. Nykyinen järjestelmä on mistä lie Kekkosen ajoilta, ei palvele muita kuin metsästäjiä. Nyt lyödään metsänomistajille uusia vaatimuksia ja maanomistajia on kuunneltava nykyistä enemmän.

    Supeja ja minkkejä saa loukuttaa kuka tahansa, ei ole maalla asuvien oikeus. Samaa voisi soveltaa muihin eläimiin.

    Piikkilangat olen kerännyt metsästä pois. Kohta taitaa olla se aika edessä, että piikkilangat laitetaan rajoille takaisin. Ne on sitten niin korkealla, ettei niistä tulla yli muuta kuin lentokoneella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    maanomistajia on kuunneltava nykyistä enemmän

    Miten tuo mahtaisi käytännössä onnistua? Voisiko vaikka kokoomus ottaa kopin teemasta? Sen jälkeen kun Sirpa Pietikäinen on loikannut vihreisiin.

    Ola_Pallonivel

    Pikaisella haulla tuli tuo Ylen uutinen vastaan:

    https://yle.fi/uutiset/3-7877308

    Kaikki Suomen alueelliset riistaneuvostot ovat päättäneet hirvikannan hoitotavoitteista uusilla hirvitalousalueilla. Maa- ja metsätalousministeriö ei enää määritä hirvitiheystavoitteita, vaan se tehdään aluetasolla ns. riistaneuvostojen johdolla.

    Pukki kaalimaan vartijana? Palautetaan päätösvaltaa sinne, missä se on ollutkin.

     

    mehänpoika mehänpoika

    On hyvin masentavaa lukea ”suorittavan portaan” vastauksia taimikon hoidosta nykyisen hirvipolitiikan vallitessa esim. kuusen ja männyn taimikoiden osalta. Rauduskoivusekoitusta hänenkin mielestä pitäisi molempiin saada, mutta onnistuuko se hänen opeillaan, epäilen voimakkaasti. On runsaasti omakohtaisia kokemuksia useiden vuosikymmenten ajalta.

    Jos vaikka parimetriseen kuusi- tai mäntytaimikkoon jätetään samanmittaisia luontaisia ra-ko taimia sopiviin kohtiin, niin yleensä niille käy huonosti hirvien käsittelyssä. Hirvellä on silmät päässä, ja sillä on hyvä suunnistustaito maittavien koivun latvojen kimppuun. Vielä 4 metriset koivut voivat taittua helposti ainakin paksun lumen aikaan.

    Männyntaimikossa koivut voivat paremmin säästyä  talvella, sillä mänty  ja männyn kuori ovat hirville koivua halutumpaa ruokaa. Kesällä tapahtuu enemmän  koivujen taittelu ja riipiminen.

    Näistä ei ole viisasta väitellä enempää, koska suuret hirvipolitiikan aiheuttamat vahingot ovat jo tapahtuneet, eli metsien melko nopea kuusettuminen hirvisyönnösten aiheuttaman virheellisen taimivalinnan johdosta. Ei missään nimessä kuusta olisi pitänyt istuttaa, vaan käyttää voimavarat hirvipolitiikan muuttamiseen.

    Jo pitkään olisi ollut näissä olosuhteissa parempi pelkkä uudistusalojen tarkoituksen mukainen muokkaus ja ra-ko luontaisen taimiaineksen varmistaminen kylvöllä. Aika olisi näyttänyt mitä tulee. Jalostettuja ra-ko taimia harva on uskaltanut kokeilla.

    Koivu olisi paras puulaji ilmaston lämmetessä., Koivun kasvu kiihtyy, ehkäisee luontokatoa ja sitoo hyvin hiilidioksidia. Valitettavasti moni istuttaa muokkausjälkeen varmuudeksi kuusen taimet. Kaikki tällainen  hullu työ hirvituhouhkan vuoksi?

    Visakallo Visakallo

    Kovin ovat erilaiset hirvien kaatoprosentit suorittavan seutukunnassa verrattuna niitä koko valtakuntaan. Itsenäisyyspäivänä oli koko maan reilusta 41 000 hirviluvasta käytetty jo 40 000 kpl. Eikös se tee jo yli 97%? Onkos Keski-Suomen hirvet kuolleet nälkään, kun siellä osataan taimikot niin hyvin raivata?

    suorittava porras suorittava porras

    Yhdellä pyyntiluvalla voi kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa. Tähän päivään mennessä on kaatunut 39506 hirveä ,joista vasoja 17845 kpl ja aikuisia 21661 kpl. Pyyntiluviksi muutettuna on käytetty 30583 pyyntilupaa ,mikä tarkoitta noin 75% myönnetyistä noin  41000:sta pyyntiluvasta. Viime vuoteen verrattuna kaatoja on noin 6800 kpl vähemmän. Keski-Suomessa lupien käyttöaste on 65 ja omassa pitäjässäni 64%.

    PS. Vuonna 2002  vastaavaan aikaan mennessä oli kaadettu lähes 73 000 hirveä ja vuotta myöhemmin runsas 71 000.

    Visakallo Visakallo

    Tilanne on siis valtakunnassa ajankohtaan nähden aivan normaali, toisin kuin suorittava on väittänyt.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 711)