Keskustelut Metsänhoito Hirveä tilanne!

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 131)
  • Hirveä tilanne!

    http://www.metsatieteellinenseura.fi/files/sms/Tiedostot2016/Hirvituhot_VMI-tulosten_perusteella.pdf

    https://www.slideshare.net/LukeFinland/juho-matala-hirvisatavuotiaassa-suomessa

    Yllä linkki erittäin ansiokkaaseen Luken hirvituhokatselmukseen, joka perustuu Valtakunnan  Metsien Inventointiin (VMI).

    Yhteenvedosta puuttuu kuitenkin loppuhuipennus!

    ”Hirvituhojen ala kaksinkertainen 1990 lukuun verrattuna, mutta ei enää lisäystä viime vuosina. Tuhot pääosin mäntytaimikoissa.”

    Tästä voisi saada käsityksen, että tilanteen paheneminen olisi pysähtynyt, niin ei kuitenkaan ole, sillä:

    Vuosittainen avohakkuuala on noin 130 000 ha.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/hakkuuaukko-j%C3%A4%C3%A4-heitteille-aiempaa-useammin-1.175031

    103 000 ha alalle tehdään metsänviljely, osa jää heitteille.

    Viljellystä alasta istutetaan noin 80 000 ha.

    Kuvat

    Istutetusta alasta 75% on kuusta, jolloin kuuselle viljellään  60 000 ha.

    http://www.puuntuottaja.com/kuusta-vai-koivua-rehevalle-maalle/

    Muulle kuin kuuselle uudistetaan noin 40 000 ha.

    Linkkin yläreunassa, Juha Matalan esityksen sivu 20: ”keskimäärin yksi hirvi aiheuttaa laatua alentavaa taimikkotuhoa 2,5 ha alalla vuodessa”

    Hirviä on pyöreästi 100 000 ne aiheuttavat laatua alentavaa taimikkotuhoa  vuodessa 250 000 ha:lla.

    Tulevaisuudessa vuodessa syödään 6 vuoden männyn uudistusala! Vielä on vanhoja pöheikköjä tämän lisäski syötävänä, mutta tulevaisuus on tämä. Ennen vuottaa 2000 perustetut mäntytaimikot kasvavat hirvien ulottumattomiin ja siitä lähtien mäntytaimikkoala vähenee jyrkästi.  Vaikka  hirvimäärä pudotettaisiin 1/6 osaan, niin vielä syödään koko vuoden uudistusala.

    Eikä männyn uudistusalaa saada millään nousemaan, kun ne syödään heti. Omakohtaista kokemusta on. Kuusentaimet on tilattu kuviolle, johon ehdottomasti pitäisi istuttaa mäntyä.

    Jos joku perustaa suurnavetan, tekee eläintenhoitosuunnitelman, mutta unohtaa täysin rehuvarastot, ruokintalinjat ja koko ruokinnan, niin ei pidetä kovinkaan älykkäänä.

    Jos joku tekee hirvikannan hoitosuunnitelman, jossa ei sanallakaan mainita, miten hirvikarja ruokitaan, on kohtuutonta kyseenalaistaa suunnitelma??

    En ole koskaan aiemmin törmännyt näin fanaattiseen harrastajaryhmään. Ei millään, ei millään,  suostuta tunnustamaan tosiasioita. Kaikin mahdollisin tavoin, myös vilpillisin, yritetään selittää vuodesta toiseen, että vika on jossain muualla.

     

     

     

     

     

  • MJO

    Suorittava:

    Hirvet kerääntyvät sinne laumoina metsästysajan jälkeen eikä tilanteeseen voi enää mitenkään vaikuttaa .

     

    Suorittava pitäisi kiinni kynsin ja hampain, ettei varmasti tilanteeseen voida vaikuttaa tulevaisuudessakaan?

    Planter Planter

    Mahtoiko kukaan lukea aloituksen ajatuksella ja tämän linkin esityksen?

    http://www.nordgen.org/ngdoc/forest/Temadager/2011_Viiri.pdf

    Ei se ole mikään vitsi.

    Tulevaisuudessa tällä hirvimäärällä ne syövät vuodessa 6 vuoden männyn uudistusalan.

    Ainoa keino pelastaa edes jotain on laskea hirvikanta nopeasti ainakin 20 000:een. Se ratkaisee kaikki ongelmat. Ei tarvita korvausjärjestelmää, metsästäjien ukkoutuminen ei kaada systeemiä, kannan heilahtelut eivät ole niin kriittisiä. Kun 100 000 kanta ryöstäytyy hallinnasta 50% ylös on peli pelattu. Jos 20 000 kanta nousee 50%, se ei ole katastrofi.

    Ei kai seuraavalle sukupolvelle voida jättää pelkkää synkän kuusikon peittämää maata?

    Ei tähän auta mikään korvausjäjestelmän kanssa nysvääminen, vaan kanta alas.

     

     

    Visakallo Visakallo

    Suorittava porras: ”Jäsenkadadon metsästykseen kohdostuvat lisäkustannukset aiheuttavat” .

    Kyllähän minä arvasin suorittavan vastauksen. Hänen mielestään metsänomistajien on yksin kärsittävä hirvien aiheuttamat vahingot, nyt kun lupamaksuista maksettavat hirvivahinkokorvauksetkin on vesitetty. Suorittavaa ei tunnu kiinnostavan aito ja rehti vastuunkanto aiheutetuista vahingoista, mikä on yleinen käytäntö lähes kaikissa muissa harrastuksissa. Esittämässäni mallissa hirviseurueet voivat itse päättää, mitä heidän harrastuksensa maksaa. Kun lupamaksut poistuisivat ja hirvimäärä pidettäisiin kohtuullisena, harrastus jopa halpenisi nykyisestä. Korvausten määrittelyyn löytyy varmasti toimiva ratkaisu. Kukaan ei esitä, että aivan pienistäkin vahingoista pitäisi saada rahaa, ainostaan selkeistä vahingoista rehti korvaus.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Suorittavaa ei tunnu kiinnostavan aito ja rehti vastuunkanto aiheutetuista vahingoista, mikä on yleinen käytäntö lähes kaikissa muissa harrastuksissa.”

    Olen useampaan kertaan kehottanut pitämään tiivistä yhteyttä paikallisiin metsästäjiin . Yhdessä heidän kanssan on mahdollista saada muutos aikaan.  Jos jostakin ”ylhäältä ” annetaan käsky pudottaa hirvikanta 20000 yksilöön , voi vaikutus olla aivan erisuuntainen siihen nähden mitä on toivottu .

    Minulle on jo näillä vuosilla yksi hailea , onko isompia sorkkaeläimiä 20000 vai 100000. Niille puolestaan  , joiden harrastus vaarantuu kannan rajun pudottamisen seurauksena ,tilanne on toinen . Sitä esitystä ei varmasti purematta niellä . Raju muutosvastarinta on luvassa erinäisine seurauksineen . Kovin monta lanttia en löisi vetoa siitä , että hirvikanta alenee ylhäältä annettujen määräysten seurauksena. Jos esimerkiksi kokonainen kylä muutamaa soraääntä lukunottamatta on sitä mieltä , että nykyisillä hirvitiheyksillä mennään,  ei muutosta tapahdu . Jos taas kyläläisten enemmistö on toista mieltä,  voidaan muutos saada aikaan.Ratkaisut tehdään tänä päivänä paikallistasolla .

    Yksittäisten vahingoista kärsivien kohdalla nopein tapa saada tilanteeseen korjaus on olla tiiviissä yhteistyössä alueensa metsästäjien kanssa . Moni täällä esitetty ajatus ei toteudu tai sen kehittelemien vie useita vuosia . Vahinkoja ehtii tapahtua sinäkin aikana . Esim. viimeisin hirvikannan puolittamsioperaatio kesti yli 10 vuotta . Kertarysäyksellä muutos ei tule toteutumaan .

     

    Planter Planter

    ”Jos esimerkiksi koknainen kylä muutamaa soraääntä lukunottamatta on sitä mieltä , että nykyisillä hirvitiheyksillä mennään , ei muutosta tapahdu .”

    Kokonainen Varsinais-Suomen maakunta oli yksimielinen, mukaan lukien rhy metsänomistajajäsenet, että kantaa on leikattava.

    Yksi luupää voi kuitenkin päättää kaikkien puolesta, että kantaa nostetaan.

    Kysyn vaan vieläkin kerran, onko tämä hyvä näin, vai olisiko vikaa?

    Tämän vuoksi kirjoitin sen mauttoman viestiketjun hirvestysaddiktiosta, kun en todellakaan muuta selitystä tälle  keksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Olisi hyvä saada lukea koko ”luupään” perustelu . Yksittäisestä lauseesta aiheyhteydestä irrotettuna voi saada väärän käsityksen .(Esim EK:n palkka-alekommentti).

    Minäkin vaatisin vahvat perustelut yli 5 hirven/1000ha tiheyksille . Sekin jäi epäselväksi , päätyikö riistaneuvosto lopulta suosittelemaan ko tiheyttä , vai päädyttiinkö neuvottelun tuloksena alempaan tavoitekantaan . Ainakin kaatolupia lisättiin reippaasti .(Varsinais-Suomi lisäys 25% edellisvuodesta. Käyttöasteeksi muodostui 90%)

    Visakallo Visakallo

    Ainakaan minun yhteistyöni paikallisten hirviseurueiden kanssa ei voi enää entisestään tiivistyä, joten suorittavan neuvo ei kohdallani auta.

    ”Ratkaisut tehdään tänä päivänä paikallistasolla”  – Juuri näin!  Miksi suorittava ei haluaisi, että hirviseurueet itse päättäisivät hirvien sopivasta määrästä?

    suorittava porras suorittava porras

    Porukat nimenomaan päättävät ja rhy siunaa päätökset . Päätös tehdään seuranta-aineiston ja tietoon tulleiden metsä- ja liikennevahinkojen perusteella . Esim . meillä on automaattisesti pyyntilupa tai kaksi enemmän käytössä ,kun alueen halkaisee valtatie . Pankkihirviä otetaan käyttöön , jos tihentymiä alkaa ilmetä (viime syksynä 1,5 pyyntilupaa pankista).

    Hirvikannan hallintaa hidastaa edelleen paikoin metsästysseurojen välisen yhteistyön puute . Tähän kiinnitti huomiota myös valtiontalouden tarkastusvirasto vuonna 2005. Uudessa hirvikannan hoitosuunnitelmassakin asiasta mainitaan ja toivotaan vähintään kymmenientuhansien hehtaarien kokoisia yhteislupa-alueita . Edelleen aluekokonaisuudet ovat joissakin tapauksissa liian pieniä ja tämän seurauksena valikoiva metsästys on hankalaa ja pyyntilupien käyttöaste jää keskimääräistä alhaisemmaksi . Maanomistajien kannattaakin metsästysvuokrasopimusta tehdessään vaatia , että yhteislupakäytäntöä edistetään .

    Kun yhteislupa kattaa vähintään pitäjän kokoisen alueen , on mahdollista , että pyyntilupia voi saada vielä jahtikauden lopullakin , jos ei toivottu hirvitokka on majoittumassa väärään paikkaan .

    Periaatteessa ely-keskuskin voi myöntää lisää lupia nykyisen uuden reaaliaikaisen seurantajärjestelmän ansiosta , jos tilanne niin vaatii . Tähän asti oli odotettava seuraavaa jahtikautta , kun seuranta-aineisto oli käytössä vasta jahtikauden päätyttyä .

    Planter Planter

    En tarkoittanut ”luupää” nimellä ”suorittavaa porrasta”. Hän sanoi olevansa tavallinen rivimetsästäjä. Tarkoitin sellaisessa asemassa olevia henkilöitä, jotka voivat mahtikäskyllä jyrätä alleen kaikki muut, koska demokraattista päätöksentekoa ei ole.

    Hirvikannan hoitosuunnitelmassa on asetettu ylärajaksi 4 /1000.  Nyt Luken tiheyskartassa on yli kymmenen hirvitalousaluetta yli sen. Kun oteaan huomioon Luken arvioiden virheet, lähes koko etelä- ja keskisuomi on ylärajan yläpuolella.

    Planter Planter

    Hirvikannan hoitosuunnitelma:

    ”Maa-ja metsätalousministeriön tulosohjauksella hirvikannan tiheys onvuodesta 2004 lähtien pyritty pysyttämään hirvitalousalueittain tiheydessä 2-4 hirveä tuhatta hehtaaria kohti lukuun ottamatta Keski-ja Ylä-Lappia, missä vastaava tiheystavoite on ollut 0,5-3 hirveä tuhatta hehtaaria kohti. Hirvikannan noustessa tavoitehaarukan ylärajaa suuremmaksi on toistuvasti törmätty laajamittaisiin yhteiskunnan sietokyvyn ylittäviin metsä-ja viljelys vahinkoihin sekä lisääntyneisiin hirvionnettomuuksiin. Toisaalta hirvikannan tiheyden laskeminen tavoitehaarukan alarajoille on aiheuttanut hirvikannan ja sen hoidon kannalta haitallisia piirteitä, kuten paikallisia hirvityhjiöitä.”

    Miksi lähes koko etelä- ja keski-Suomessa ollan yli 4 / 1000 tiheydessä (kun huomioidaa Luken virheet arvioissa). Kaikki mahdolliset tilastot on sotkettu?  Pitäisikö tällaisen organisaation päätöksentekoon luottaa?

     

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 131)