Keskustelut Metsänhoito Hirveä tilanne!

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 131)
  • Hirveä tilanne!

    http://www.metsatieteellinenseura.fi/files/sms/Tiedostot2016/Hirvituhot_VMI-tulosten_perusteella.pdf

    https://www.slideshare.net/LukeFinland/juho-matala-hirvisatavuotiaassa-suomessa

    Yllä linkki erittäin ansiokkaaseen Luken hirvituhokatselmukseen, joka perustuu Valtakunnan  Metsien Inventointiin (VMI).

    Yhteenvedosta puuttuu kuitenkin loppuhuipennus!

    ”Hirvituhojen ala kaksinkertainen 1990 lukuun verrattuna, mutta ei enää lisäystä viime vuosina. Tuhot pääosin mäntytaimikoissa.”

    Tästä voisi saada käsityksen, että tilanteen paheneminen olisi pysähtynyt, niin ei kuitenkaan ole, sillä:

    Vuosittainen avohakkuuala on noin 130 000 ha.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/hakkuuaukko-j%C3%A4%C3%A4-heitteille-aiempaa-useammin-1.175031

    103 000 ha alalle tehdään metsänviljely, osa jää heitteille.

    Viljellystä alasta istutetaan noin 80 000 ha.

    Kuvat

    Istutetusta alasta 75% on kuusta, jolloin kuuselle viljellään  60 000 ha.

    http://www.puuntuottaja.com/kuusta-vai-koivua-rehevalle-maalle/

    Muulle kuin kuuselle uudistetaan noin 40 000 ha.

    Linkkin yläreunassa, Juha Matalan esityksen sivu 20: ”keskimäärin yksi hirvi aiheuttaa laatua alentavaa taimikkotuhoa 2,5 ha alalla vuodessa”

    Hirviä on pyöreästi 100 000 ne aiheuttavat laatua alentavaa taimikkotuhoa  vuodessa 250 000 ha:lla.

    Tulevaisuudessa vuodessa syödään 6 vuoden männyn uudistusala! Vielä on vanhoja pöheikköjä tämän lisäski syötävänä, mutta tulevaisuus on tämä. Ennen vuottaa 2000 perustetut mäntytaimikot kasvavat hirvien ulottumattomiin ja siitä lähtien mäntytaimikkoala vähenee jyrkästi.  Vaikka  hirvimäärä pudotettaisiin 1/6 osaan, niin vielä syödään koko vuoden uudistusala.

    Eikä männyn uudistusalaa saada millään nousemaan, kun ne syödään heti. Omakohtaista kokemusta on. Kuusentaimet on tilattu kuviolle, johon ehdottomasti pitäisi istuttaa mäntyä.

    Jos joku perustaa suurnavetan, tekee eläintenhoitosuunnitelman, mutta unohtaa täysin rehuvarastot, ruokintalinjat ja koko ruokinnan, niin ei pidetä kovinkaan älykkäänä.

    Jos joku tekee hirvikannan hoitosuunnitelman, jossa ei sanallakaan mainita, miten hirvikarja ruokitaan, on kohtuutonta kyseenalaistaa suunnitelma??

    En ole koskaan aiemmin törmännyt näin fanaattiseen harrastajaryhmään. Ei millään, ei millään,  suostuta tunnustamaan tosiasioita. Kaikin mahdollisin tavoin, myös vilpillisin, yritetään selittää vuodesta toiseen, että vika on jossain muualla.

     

     

     

     

     

  • jees h-valta

    Visakallon ehdotus ei huono mutta kuka olisi se taho joka ne vahingot puolueettomasti ja selkeästi määrittäisi korvausmuotoon. Uskon että tulisi paljon käräjiä ja riitaisia suhteita maanvuokraukseen. Ei lainkaan niin helppo toteuttaa vaikka ajatus suorasta korvausvastuusta olisi kyllä aivan oikeansuuntainen tapa. Niinhän yleensä toimitaan kun vahinkoa aiheutuu jonkun toimesta.

    Planter Planter

    Kun vahingot ovat vuositasolla noin 100 miljoonaa, niin eihän siitä tule kuin 1000€ / nuppi. Ei kannata lähteä käräjöimään tulee heti nolla perään ja ykkönenkin kasvaa. Kannattaa maksaa sovinnolla.

    Visakallo Visakallo

    Hirviä vähentämällä summa pienenisi nopeasti. Järjestelmä olisi kannustava ja oikeudenmukainen. Varmasti löytyisi myös niitä rahakkaita seurueita, jotka maksaisivat suuretkin korvaukset mukisematta. Metsästyksen kannalta tässä systeemissä olisi se hyvä puoli, että metsästyksen kieltäviä maanomistajia olisi vähemmän kuin nyt.

    MJO

    Tolopainen:

    Kaatolupamaksut pitäisi periä maanomistajilta eikä metsästäjiltä. Metsästäjille on aivan sama vaikka kaikki hirvet jää kaatamatta, eivät he siinä menetä yhtään mitään.

    Väärin.

    Kaatolupamaksuista ja koko kaatolupajärjestelmästä pitäisi luopua. Jos ei nykyistä porukkaa kiinnostaisi kaataa riittävästi. Naapurista löytyisi varmasti, jos kaadettavaa olisi.

    suorittava porras suorittava porras

    Jäsenkadadon metsästykseen kohdostuvat lisäkustannukset aiheuttavat . Lisäksi maksu rasittaisi eniten seuroja , jotka toimivat talvehtimisalueilla . Hirvet kerääntyvät sinne laumoina metsästysajan jälkeen eikä tilanteeseen voi enää mitenkään vaikuttaa .

    Ne korvausmaksut taitavat kirpaista erityisesti niitä seuroja, joiden kanssa palstan kriittisillä nimimerkeillä menee ”hyvin”…vai meneekö sittenkään ja ongelma onkin paikallinen .

    jees h-valta

    Eipä näytä voivan vaikuttaa, varsinkin jos suorittavalta kysytään. Mikään ei kuullosta hyvältä koska mitään muutoksia ei haluta. Kun tyytyväisyys metsästäjillä toisten kustannuksella on aukoton. Mitään uudistus/tahi muutoshalukkuutta ei yksinkertaisesti ole. Kyllähän yleisesti tehostuva metsästys vaikuttaa kerääntyvään talvehtimiskantaan. Ei niitä laumaannu niin paljoa edes sinne talvehtimisalueille. Vähempi on minun matikassani ainakin vähempi myös hirvissä.

    Tolopainen Tolopainen

    Onhan se aika erikoinen tilanne, jos omistajien oikeusturva omaisuuteen on niin heikko, että jotkut järjestöt voivat sitä loukata ja omaisuuden hoito on riippuvainen jostain virkamiesten mielivaltaisista hirvilupapäätöksistä.

    Joko metsät on tuotantovälineitä tai metsästysalueita, ne eivät voi olla samanaikaisesti tehokkaasti molempia. Rahalla saa hirville lisää liikkumatilaa, mutta kun sitä ei haluta käyttää, hirviä  pitää vähentää luotilinjalla.                                                                                                                   Kun puuntuotannon tuloja kokoajan nakerretaan esim. sillä, että metsänomistajien edunvalvontaa on heikennetty, kustannuksia on pakko  alentaa ja se koskee kaikkea, mikä niitä aiheuttaa. Meillä kuitenkin yhteiskunnassa muualla on edunvalvonta, joka johtaa kustannusten nousuun, maksumieheksi tähän kelpaa myös puuntuottaja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä puheenvuoro Tolopaiselta.

    Mhy:n metsäuutiset:

    Alueellisten riistaneuvostojen toimikausi päättyy 31.7.2017. Maa- ja metsätalousministeriön on asetettava uudet alueelliset riistaneuvostot viimeistään 1.5.2017. Esityksiä on pyydetty tekemään 30.3.2017 mennessä. Esityksen valmistelut maanomistajien edustajasta ja varaedustajasta tehdään maakunnissa yhteistyössä tuottajaliittojen, MTK:n metsälinjan ja metsänhoitoyhdistysten kanssa.

    Huom. edustajasta. Aika sisäsiittoista on päätöksenteko.

    pikkutukki

    A.Jalkasella taitaa olla hirviongelmia ! Onneksi täällä on hirviä vähän !

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pikkutukki; meidän alueen seurue on hoitanut hirvikantaa hyvin. Teen tätä agitointia yleisen edun vuoksi. Lupautuessani mhy-vaaliin ehdokkaaksi kirjoitin esittelysivulle, että haluan maanomistajille lisää sananvaltaa hirvikannan hoitoon. Yleiseen etuun kuuluu kolme pointtia: metsävahingot, liikennevahingot, punkit!

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 131)