Keskustelut Metsänhoito Hirveä tilanne!

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 131)
  • Hirveä tilanne!

    http://www.metsatieteellinenseura.fi/files/sms/Tiedostot2016/Hirvituhot_VMI-tulosten_perusteella.pdf

    https://www.slideshare.net/LukeFinland/juho-matala-hirvisatavuotiaassa-suomessa

    Yllä linkki erittäin ansiokkaaseen Luken hirvituhokatselmukseen, joka perustuu Valtakunnan  Metsien Inventointiin (VMI).

    Yhteenvedosta puuttuu kuitenkin loppuhuipennus!

    ”Hirvituhojen ala kaksinkertainen 1990 lukuun verrattuna, mutta ei enää lisäystä viime vuosina. Tuhot pääosin mäntytaimikoissa.”

    Tästä voisi saada käsityksen, että tilanteen paheneminen olisi pysähtynyt, niin ei kuitenkaan ole, sillä:

    Vuosittainen avohakkuuala on noin 130 000 ha.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/hakkuuaukko-j%C3%A4%C3%A4-heitteille-aiempaa-useammin-1.175031

    103 000 ha alalle tehdään metsänviljely, osa jää heitteille.

    Viljellystä alasta istutetaan noin 80 000 ha.

    Kuvat

    Istutetusta alasta 75% on kuusta, jolloin kuuselle viljellään  60 000 ha.

    http://www.puuntuottaja.com/kuusta-vai-koivua-rehevalle-maalle/

    Muulle kuin kuuselle uudistetaan noin 40 000 ha.

    Linkkin yläreunassa, Juha Matalan esityksen sivu 20: ”keskimäärin yksi hirvi aiheuttaa laatua alentavaa taimikkotuhoa 2,5 ha alalla vuodessa”

    Hirviä on pyöreästi 100 000 ne aiheuttavat laatua alentavaa taimikkotuhoa  vuodessa 250 000 ha:lla.

    Tulevaisuudessa vuodessa syödään 6 vuoden männyn uudistusala! Vielä on vanhoja pöheikköjä tämän lisäski syötävänä, mutta tulevaisuus on tämä. Ennen vuottaa 2000 perustetut mäntytaimikot kasvavat hirvien ulottumattomiin ja siitä lähtien mäntytaimikkoala vähenee jyrkästi.  Vaikka  hirvimäärä pudotettaisiin 1/6 osaan, niin vielä syödään koko vuoden uudistusala.

    Eikä männyn uudistusalaa saada millään nousemaan, kun ne syödään heti. Omakohtaista kokemusta on. Kuusentaimet on tilattu kuviolle, johon ehdottomasti pitäisi istuttaa mäntyä.

    Jos joku perustaa suurnavetan, tekee eläintenhoitosuunnitelman, mutta unohtaa täysin rehuvarastot, ruokintalinjat ja koko ruokinnan, niin ei pidetä kovinkaan älykkäänä.

    Jos joku tekee hirvikannan hoitosuunnitelman, jossa ei sanallakaan mainita, miten hirvikarja ruokitaan, on kohtuutonta kyseenalaistaa suunnitelma??

    En ole koskaan aiemmin törmännyt näin fanaattiseen harrastajaryhmään. Ei millään, ei millään,  suostuta tunnustamaan tosiasioita. Kaikin mahdollisin tavoin, myös vilpillisin, yritetään selittää vuodesta toiseen, että vika on jossain muualla.

     

     

     

     

     

  • mehänpoika

    Metsäalan ammattilaisillekkin on muodostunut hyvin monenlaisia käsityksiä hirvitiheyden merkityksestä metsien uudistamiseen. Eniten nykyisen pyyntilupasirkuksen puoltamiseen vaikuttaa se, jos itse kuuluu hirviporukkaan ja mieluusti johtotehtäviin. Toiminnassa on helppo kaataa vastuut alueellisen riistakeskusten pyyntilupien myöntäjille. Metsäammattimiehen moraali menee hyvin usein tärviölle hirviporukoissa ja riistanhoitoyhdistysten hallituksessakin.

    Metsuri motokuski

    Tänään paikallisessa lehdessä oli voimakas kirjoitus hirvikannan laskemiseksi vahinkojen vuoksi. Paikallinen riistapäällikkö oli samaa mieltä kirjoittajajan kanssa että kanta on liian suuri. Nyt kuulemma saa runsaasti lupia kunhan seurat anovat. Nyt varmaan metsänomistajien kannattaisi ottaa yhteyttä vuokralaiseen että anoo tarpeeksi lupia. Huhtikuun loppuun mennessä on luvat anottava. Yhteispelillä homma saadaan taas jenkaan.

    Visakallo

    Metsälehdessä  5/2017 on erittäin hyvä Eliisa Kallioniemen pääkirjoitus hirvien määrästä. Kannattaa lukea! Valtteri Skyttä jatkaa samasta aiheesta vielä toisessa jutussa.

    Visakallo

    Kallioniemi mainitsi myös sen, että hirvivahikokorvausten määrä on pudonnut 3-5 miljoonasta eurosta puoleen miljoonaan euroon, eli ne ovat vai 10-15% entisestä määrästä, vaikka hirvivahingot ovat samassa ajassa lisääntyneet.

    Anton Chigurh

    Homma saadaan jenkaan siinä vaiheessa, kun ollaan 1950-luvun tasolla (alle 10000). Silloinen ministeriön vastaava päällikkö taunoveemäki sanoi, että suomen yhteiskunta ei kestä eikä siedä yli 15000 hirveä. Ja oli oikeassa.

    Visakallo

    Kahta ei voi Suomessa olla yhtä aikaa, eli teollisuuden tarvitsemaa 10 miljoonan motin puun lisäkäyttöä ja nykyistä hirvimäärää.  Ei liene kovin vaikeata enää päätellä, kumpi tällä kerralla joustaa.

    suorittava porras

    Visakallolle vastaisin , että asiantuntija en ole , olen tavallinen rivimetsästäjä.

    Se , että hirvivahinkojen korvausperusteita on muutettu , ei pitäisi vaikuttaa siihen , että vahinkoja ei tuoda alueen metsästäjien ja hirvien pyyntiluvista vastaavien viranomaisten tietoon . Toivottavasti vahinkoja kärsineet metsänomistajat tuovat nyt kättä pidempää  metsästäjien  tueksi heidän hakiessaan pyyntilupia , jotta niitä kohdistetaan riittävästi sine , missä tarve on suurin.

    Tätäkin palstaa lueskellessa on käynyt ilmi , että tietyillä alueilla on ollut halukkuutta metsästää enemmän hirviä . Metsästäjien keräämä havaintoaineisto ei vain ole antanut mahdollisuutta suurempaan lupamäärään . Kattava tieto alueen hirvivahingoista olisi varmasti  lisännyt mahdollisuuksia kasvattaa pyyntilupien määrää .(tieto vahingosta ja korvaushakemus on kaksi eri asiaa)

    On harmillista , että esim. kuluvan vuoden talvehtivien hirvien todellinen määrä pystytään toteamaan riittävällä varmuudella vasta parin vuoden kuluttua . Tilanne on ollut sama tähänkin asti ja arviot ovat heiteleet molempiin suuntiin . Ennustamista on myös vaikeuttanut se , että metsästäjät eivät ole syystä tai toisesta nodattaneet metsästykseen kohdistettuja suosituksia . Hirvinaaraita on ammuttu liian vähän , samoin vasoja . Joillakin alueilla lupien käyttöastekin on jäänyt alhaiseksi . Syynä voi olla , että hirviä ei ole – tai se pahempi vaihtoehto – metsästäjät eivät kykene suoriutumaan urakastaan .

    Nyt olisi korkea aika miettiä todellisia syitä hirvikannan ei toivottuun kehitykseen . Etsitään ne syylliset myöhemmin , jos on aihetta . Riistaviranomaisetkin kehottavat hakemaan reippaasti pyyntilupia . Aika näyttää, haetaanko niitä tarpeeksi ja saadaanko vastaava määrä myös saalista .

    jees h-valta

    Onpas hupaa filosofointia suorittavalla, syynä voi olla ettei hirviä ole, heh, on aika monella taholla selvinnyt jo että on ja pahasti liikaa tavoitekannankin ylärajaankin nähden. Joka myös on liikaa. Metsästäjistähän tämä on roikkunut jo pidemmän aikaa. Turha sitä on muuksi yrittää vääntää. Kun ahneella on aina tarve vielä hiukan lisää on niitä kasvatettava aina hiukan lisää. Ja se ei silloin kantaa vähennä vaan lisää. Tässä erä samaa tasoa filosofointia jatkoksi.

    Visakallo

    Etkö suorittava vieläkään ymmärrä, että sellainen hirvivahingosta ilmoittaminen, mikä kirjautuisi tietona riistahallintoon, on nykyisin maksullista. Kuinka monta tuhatta euroa olisit, – jos vielä metsää omistaisit, – vuodesta siitä lystistä maksamaan? Vahingon on oltava todella laaja ja totaalinen, jotta maanomistaja pääsisi omavastuun, ilmoitusmaksun ja muiden kulujensa jälkeen edes plussalle.

    Visakallo

    Sekin tuntuu olevan suorittavalle epäselvää, että nykyiset metsänomistajat eivät enää asu metsiensä vieressä niin kuin ennen. Lisäksi he ovat verrattain iäkkäitä. Suomessa tullaan metsänomistajiksi keskinäärin vasta kuusikymppisinä. Jos ikääntyvät hirvenmetsästäjät, niin samaa tekevät myös puunkasvattajatkin. Tämä on myös osasyynä siihen, ettei hirvivahingoista ilmoiteta niin kuin ennen. Muista myös sekin, ettei yli kolme vuotta vanhoja hirvivahinkoja huomioida.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 131)