Keskustelut Metsänhoito Hirveä tilanne!

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 131)
  • Hirveä tilanne!

    http://www.metsatieteellinenseura.fi/files/sms/Tiedostot2016/Hirvituhot_VMI-tulosten_perusteella.pdf

    https://www.slideshare.net/LukeFinland/juho-matala-hirvisatavuotiaassa-suomessa

    Yllä linkki erittäin ansiokkaaseen Luken hirvituhokatselmukseen, joka perustuu Valtakunnan  Metsien Inventointiin (VMI).

    Yhteenvedosta puuttuu kuitenkin loppuhuipennus!

    ”Hirvituhojen ala kaksinkertainen 1990 lukuun verrattuna, mutta ei enää lisäystä viime vuosina. Tuhot pääosin mäntytaimikoissa.”

    Tästä voisi saada käsityksen, että tilanteen paheneminen olisi pysähtynyt, niin ei kuitenkaan ole, sillä:

    Vuosittainen avohakkuuala on noin 130 000 ha.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/hakkuuaukko-j%C3%A4%C3%A4-heitteille-aiempaa-useammin-1.175031

    103 000 ha alalle tehdään metsänviljely, osa jää heitteille.

    Viljellystä alasta istutetaan noin 80 000 ha.

    Kuvat

    Istutetusta alasta 75% on kuusta, jolloin kuuselle viljellään  60 000 ha.

    http://www.puuntuottaja.com/kuusta-vai-koivua-rehevalle-maalle/

    Muulle kuin kuuselle uudistetaan noin 40 000 ha.

    Linkkin yläreunassa, Juha Matalan esityksen sivu 20: ”keskimäärin yksi hirvi aiheuttaa laatua alentavaa taimikkotuhoa 2,5 ha alalla vuodessa”

    Hirviä on pyöreästi 100 000 ne aiheuttavat laatua alentavaa taimikkotuhoa  vuodessa 250 000 ha:lla.

    Tulevaisuudessa vuodessa syödään 6 vuoden männyn uudistusala! Vielä on vanhoja pöheikköjä tämän lisäski syötävänä, mutta tulevaisuus on tämä. Ennen vuottaa 2000 perustetut mäntytaimikot kasvavat hirvien ulottumattomiin ja siitä lähtien mäntytaimikkoala vähenee jyrkästi.  Vaikka  hirvimäärä pudotettaisiin 1/6 osaan, niin vielä syödään koko vuoden uudistusala.

    Eikä männyn uudistusalaa saada millään nousemaan, kun ne syödään heti. Omakohtaista kokemusta on. Kuusentaimet on tilattu kuviolle, johon ehdottomasti pitäisi istuttaa mäntyä.

    Jos joku perustaa suurnavetan, tekee eläintenhoitosuunnitelman, mutta unohtaa täysin rehuvarastot, ruokintalinjat ja koko ruokinnan, niin ei pidetä kovinkaan älykkäänä.

    Jos joku tekee hirvikannan hoitosuunnitelman, jossa ei sanallakaan mainita, miten hirvikarja ruokitaan, on kohtuutonta kyseenalaistaa suunnitelma??

    En ole koskaan aiemmin törmännyt näin fanaattiseen harrastajaryhmään. Ei millään, ei millään,  suostuta tunnustamaan tosiasioita. Kaikin mahdollisin tavoin, myös vilpillisin, yritetään selittää vuodesta toiseen, että vika on jossain muualla.

     

     

     

     

     

  • jees h-valta

    Ja mitä tulee Harjavallan hirvikantaan joka todella kait on pitkälti yli neljäkymmentä eikä viidenkymmenen ylityskään liene ollenkaan mahdoton virhelukema, olisi hoidettavissa yhdellä susilaumalla joka hoitaisi sieltä eväänsä sopivasti kauriin ja peuranlihalla höystettynä. Sinällään harmi kun tuosta Köyliön laumasta ei annettu kasvaa niin suurta että siitä alkaisi erkantua omaa reviiriään hakevaa alfaa laumaa perustamaan. Voisi näille suunnille tulla koska Kullaan erämaiset isot metsäalueet olisi käytössä.

    Visakallo

    Kaikkein parasta olisi pitää metsästyksellä hirvimäärät niin alhaisena, ettei hirvivahinkoja syntyisi eikä susia tarvittaisi. Lapseni aikoinaan maalla kasvattaneena ja nyt vaarina en oikein lämpene ajatukselle, että susia on siellä missä ihmisiä vielä asuu ja yrittää pitää karjaa ja kotieläimiä. Kaikkein huonoin ratkaisu on, että metsänomistajat kyllästyvät jatkuviin talvilaiduntuhoihin, ja hankkivatkin susilauman hoitamaan hommat. Tänä päivänä sekin on mahdollista ja on tainnut jo jossain näin tapahtuakin.

    harrastelija

    Suomen susitilanne on muuttunut vajaassa 20 vuodessa merkittävästi. Tässä omia faktatietoja ajalta 1999 – 2016:

    * 1990-luvun lopulla poronhoitoalueen etelärajalla  Kainuussa otettiin laillisesti lippusiiman avulla susilauma 8-9 sutta hengiltä. Metsästäjät tekivät tästä mediatapahtuman. Kuvat olivat varsin raakoja ja yleisen mielipiteen painostuksesta suden rauhoitus laajeni myös poronhoitoalueelle.

    * olin hirvenmetsästysporukan kanssa metsästämässä koiran avulla hirviä Talvivaarassa. 1999 ns. Rautavaaran lauma n. 8 sutta tuli alueellemme. Lauma tappoi metsästyspäivän aamulla vasan vaaran toisella puolella, rähinä kuului vaaran toiselle puolelle. Otin koiran pois ja erosin samalla siitä porukasta.

    * 2000-luvun alussa kysyin Kuhmon maataloussihteeriltä, että onko tullut korvaushakemuksia susien tappamista koirista? Mt-sihteeri katsoi kahden vuoden hakemukset, niitä oli silloin jo 24 kpl vaikka susitilanne ei ollut yleisesti ottaen vielä kovin paha. Yllättäen pihakoirien osuus oli suuri mm. perhoskoiria 5 kpl, pystykorvia 5 kpl. Pystykorvia oli otettu juoksuketjuista jotka olivat silloin yleisiä pihakoirilla. Nykyisin häkit ovat yleistyneet.

    * paikallisten metsämiesten seurannan mukaan talvella yksi susilauma tappaa 1 hirven viikossa. Kuhmossa on tällä hetkellä useita susilaumoja, joten varsinkin hankien tullessa hirvikato on melkoinen. Voidaan puhua kymmenistä hirvistä kuukaudessa.

    * Kuhmossa on myös maailman viimeisin metsäpeurakanta (Keski-Pohjanmaalla alkaa kyllä olla jo isompi kanta, kun sinne siirrettiin reilut parikymmentä vuotta sitten yksilöitä Kuhmosta). Metsäpeura on tähdellisempi säästää kuin koko maahan levinnyt susikanta. Kuhmon metsäpeurakanta on vähentynyt huolestuttavasti johtuen petovahingoista.

    * Metsäpeurat on metsästetty Venäjän puolella yhettömiin. Petoja siltä tulee koko ajan lisää täydentämään meidän susi- ja karhukantoja. Jostakin syystä rajan ylittämät lukumäärät eivät ole julkisia. Susien kohdalla kysymys ei ole sukupuuttoon kuolemisesta karhuista puhumattakaan.

    * Mediassa petoasioiden käsittely on todella painottunut lähinnä vihreiden luonnonsuojelijoiden unelmien mukaisesti. Maalla elävien lampureiden ja muiden kotieläinten kasvattajien mielipiteet eivät pääse esille. Petojen lisääntyminen on eräs lisäsyy maaseudun autioitumiseen, toki syitä on muitakin.

    Puuki

    Olen samaa mieltä kuin Harrastelija.    Susista ei ole hirviongelman ratkaisijaksi niiden aiheuttamien muiden haittojen vuoksi.

    Jos hirvenmetsästys estyy liian suuren susikannan takia, hirvien määrä lisääntyy kuten esim Lieksassa on käynyt.

     

    Planter

    Kyllä susiasiassa pitää kuulla ja uskoa niitä, jotka asuvat ja harjoittavat elinkeinoa susialueen keskellä. Kun eväs vähenee metsästä, napsitaan pihoilta. Asiaan liittyy suuria tunteita ja kaikkein viisaimpia ovat ne, jotka eivät asiasta mitään tiedä.

    Hirviasia on kyllä aika samanlainen, ainakin täällä missä hirvikanta on pinta-alaan nähden kymmenkertainen Kuhmoon verrattuna. Tosiasia on, että taimikoiden perustaminen ei onnistu.

    harrastelija

    Plander on oikeassa ja nostan hattua hänen avarakatseisuudelleen!

    Nykyisessä hirviporukassani ( ostin metsäpalstan alueelta vahvana tarkoituksena oli päästä näin pedoista rauhalliseen porukkaan) kaatomäärät vuosittain on ollut vähän alle 20 hirveä. Ainut petovahinko oli viime keväänä, kun karhu tappoi ja söi yhden vasan.

    Laskennassa löytyi metsästyksen jälkeen alueelta 52 hirveä! Sehän on meidän porukankin mielestä liian paljon, mutta lupia ei vain ole saatu enemmälle määrälle. Tähänkin lupamäärään päästiin vetomalla voimakkaasti hirvikolareihin.

    Hirviongelmat tuntuvat olevan aika tavalla paikkakuntakohtaisia, joten tehokkain keino on vaikuttaa paikallisiin riistanhoitopiireihin ja seuraan liittymällä voi yrittää vaikuttaa paikalliseen metsästysporukkaan. Metsätilan vuokraamattomuus seuralle aiheuttaa vain pahaa verta.

    Täällä kainuussa on paljon muualla asuvia mo:ia ja sattumalta olin puh.yhteydessä Tamperelaisen mo:n kanssa. Hän kertoi paikallisen metsästysseuran kanssa olevan ongelmia, tien käyttö ym. Hän ei ollut vuokrannut metsästysoikeutta. Sanoin hänelle, että pienempi vaiva on, kun vuokraa metsästysoikeuden ja käyt käydessäsi juttelemassa metsästäjien kanssa! Mahdoton metsiä vartioida on Tampereelta asti.

    Anton Chigurh

    harrastelija: …voidaan puhua kymmenistä hirvistä kuukaudessa…  siis voidaan puhua sadoista hirvistä vuodessa: hirviongelma on ratkaistu!

    harrastelija: metsäpeura on tähdellisempi säästää kuin koko maahan levinnyt susikanta…  sukupuuttoon tapettu metsäpeura levisi joskus 1950-luvulla meille neuvostoliitosta, jossa se oli tiiviissä vuorovaikutuksessa susien kanssa.

    hemputtaja

    Taisin sohaista, kun ehdotin susia hirvien paimeniksi ja kerroin miten nätisti homma oli hoitunut Yellowstonessa.

    Tarkennanpa vähän. Edelleen epäilen, että sudet olisivat parempia hoitajia kuin nykymetsästäjät. Talvimetsästys saattaisi hiukan hommaa parantaa, mutta pääsivätkö nuo metsään.

    Ympärivuotiset ammattimetsästäjät tai riistanhoitajat voisivat myös olla yksi ratkaisu. Tosin heille olisi syytä sallia kaikki konstit, kuten moottorikelkat ja mönkijät. Kranaatinheitin olisi edelleen kielletty.

    Kuten joku vihjaisikin, Suomi ei ole Yellowstone (paitsi vihreiden mielestä ja tavoitteissa) ja liian likelle tulevat sudet pitäisi lopettaa heti eikä sitten kun ovat syöneet kylän koirat loppuun. Eikä silloin ole kyse yhden suden tappamisesta. Koko lauma pitäisi luultavasti lopettaa. Se on sitten eri asia löytyykö nykymetsästäjistä potkua pihasusilaumojen lopetukseen.

    Visakallo

    To. 16.3.2017 Keskisuomalaisessa on hyvin asiallinen juttu hirvituhoista ja siitä, miten niistä metsänomistajille maksettavat korvaukset vesitettiin. Suosittelen luettavaksi ilman minkäänvärisiä silmälaseja! Näyttää siltä, että täällä palstalla aktiivisena asiantuntijana esiintyvä Suorittava porras ei ole tiennyt tai kertonut meille aivan kaikkea.

    Berza

    Huonostippa ovat tämän asian hoitaneet.

     

    Metsänomistajilla vankka edustus riistanhoidon päättävissä elimissä

    Viime vuonna Metsäntutkimuslaitoksessa tehtiin hirvenpyyntilupien päätöksentekojärjestelmää ja sen toimivuutta koskeva tutkimus, jossa aineisto kerättiin kirjekyselynä riistanhoitopiirien ja -yhdistysten hallitusten jäseniltä. Tutkimus herätti suurta mielenkiintoa, ja piiriaineistossa vastausprosentti nousi lähes 90 ja yhdistysaineistossakin lähes 80 prosenttiin.

     

    Tulosten mukaan riistanhoitopiirien hallituksissa metsänomistajien näkökulma on hyvin edustettuna, koska lähes 90 prosenttia hallitusten jäsenistä omisti metsää. Vastaava osuus riistanhoitoyhdistyksissä oli runsaat 70 prosenttia. Lisäksi hallitusten jäsenet omistivat selvästi keskimääräistä suurempia metsälöitä. Piirien hallitusjäsenillä oli lähes 120 ja yhdistysten jäsenillä keskimäärin runsaat 80 hehtaaria metsää.

     

    Metsällistä näkemystä hallitustyöskentelyssä lisäsi vielä se, että riistanhoitopiireissä lähes 20 prosenttia jäsenistä oli saanut metsäalan koulutuksen. Riistanhoitoyhdistysten hallituksissakin 13 prosentilla jäsenistä oli koulutus metsäalalta.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 131)