Keskustelut Puukauppa Hintakehitys 2001-2014

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
  • Hintakehitys 2001-2014

    Katselin tuossa vanhoja ostotarjouksia 2001 ja 2007 ja vertasin ML tilastohintoihin. On minulla ihan täman hetken tarjoushintojakin vertailuun.

    Puunhinta on rahamääraisesti laskenut.

    Rahanarvon muutoskertomella laskettuna hinnat ovat pudonneet 8%.

    Tällä tavoin auttaa EU ja globalisaatio pienmetsänomistajaa.

    On onni että me metsän omistajat olemme kuitenkin puolueista riippumatta toimineet vastuunkantajina ja tällä tavoin vakauttaneet maailman taloutta. Tätä sanotaan myös sisäiseksi inflaatioksi.

    Mutta olemme tehneet varmasti aivan liian vähän koska talous näyttää kaikesta huolimatta taantuvan.

    Olen tullut maailman menoa seuratessani tulokseen että taloustiede on tietellisyydessään ja tarkkuudessaan astrologian tasolla olevaa arvailua.

    Asiantuntija voi teen lehdistä tai kanan sisälmyksistaä ennustaa talouden kehityksen aivan yhtä tarkasti kuin analyytikot.

    Mutta kiitokset teille Vanhanen ja Lipponen !

  • jees h-valta

    Kuten Timppa itse mainitsee niin kuutioilla hänkin on tilinsä tehnyt. Mitenhän se sitten eroaa minun ajatuksestani?
    En ainakaan ole väittänytkään etteikö alkukustannus ole kaliimpi h-haavalla mutta eiköhän ne puntit sentään tasaannu jo seuraavan kierron uudistuskuvioissa?
    Ja jo sitä ennenkin vaikkei sitä eräs ”uskontokunta” näytä pystyvän nielemään. Massan tuottaminen biotalouden luvatussa maassa kaikkien suurten suurella symbioosilla taitaa se ainut oikea suunta olla. Samoissa liemissä taitaa kalikat muhia oli sitten kuusta tai haapaa. Ja samalla kurssillakin kuten olemme saaneet tuntumaa jo pitemmän aikaa.

    Puun takaa

    ”Eiköhän ne puntit sentään tasaannu jo seuraavan kierron uudistuskuvioissa?”

    Jesse ei nyt kyllä malta pysyä samalla aikajanalla toisten kanssa.
    Haavankasvattajallehan ne uudistuskustannukset tulevat eteen ensimmäisinä, vaikkei istuttaa tarvitsisikaan. Raivattava kun kuitenkin on, ja hirvet pidettävä poissa.
    Muillehan ne kulut eivät välttämättä eteen tule, koska kiertoaika on pitempi, mutta harvennustuloja tulee parikin kertaa.
    Jesse on aina tähdentänyt sitä, että vain omana aikana saadut tulot merkitsevät.
    Eikö menojen osalta näin olisikaan?

    jees h-valta

    Ehkä ne tulot kuitenkin päätehakkuusta ovat aika hyvän kotvasen paremmat kuin teidän kuusikon harvennuksen muutama kymmenen mottia/ha. Kyllä se hiukan omaa työtä raivaukseen kompensoi silti paremmin.

    kuusessa ollaan

    Paljonko hybridihaavasta saa euroja kuutiolle uudistusvaiheessa?

    rekkamies

    Kaikilla aloilla on toiminnan pitänyt tehostua. Katselin v.-95 hintoja, kun oli viety sahatavaraa Keiteleeltä Mäntyluotoon satamaan. Silloin oli autot 22m pitkiä. 1997 tuli modulimitat, autojen mitaksi 25,25m.2005 kuutiotaksa markoiksi muutettuna täsmälleen sama kuin 10v aiemmin. Tässä ajassa polttoaine ym. kulut nousseet kumminkin
    huomattavasti.

    Nyt pitkälti sama tilanne varsinkin pyöreän puun ajossa, kun kokonaispaino nousi vuosi sitten 60:stä tonnista 76:een. Eli on pidetty huolta metsäteollisuuden kilpailukyvystä.
    Monessa tapauksessa tonnitaksat ovatkin laskeneet painojen korotuksen myötä.
    Samoinhan näyttää käyneen puun reaali hinnalle.

    jees h-valta

    Nimim.kuusessa ollaan: Tiedätkö sinä paljonko saat kuusesta viiden vuoden päästä?
    Eli totean jälleen kerran että kahdenkymmenen vuoden kasvatusperiodilla ei ketään pysty sanomaan mitä saa. Mutta se mikä on faktaa että ainoana puulajina suomessa minulla on kuitenkin johonkin sidottu hinta. Jo istutaessa. Valitettavasti se on sidottu kuusikuidun hintaan joka per…e sentään todettavissa on että kusessa ollaan ja syvällä sen kehityskulussa. Mutta vielä on paljon vuosia jäljellä ja biolaitokset kerkeää valmistua siihen mennessä. Lupailtu on kuidun hintaan parannuksia mutta se varmaan nähdään ja se on meidän kaikkien yhteinen huoli. Lisämausteena kuitenkin lupaus aivan viimekuukausilta jossa myös tukin jälkimarkkinoita tutkaillaan.

    sammeli

    Näin ne hinnat tapaavat toimia kun tuotantoa tehostetaan.
    Alussa traktorimiehet saivat hevosajureiden taksojen mukaan palkkansa ja maksoivat koneensa talvessa parissa.
    Tällä viikolla jututin MH:n entistä jätkää, joka muisteli raivuusahantuloa kun alussa urakkataksaa maksettiin vesurityön mukaan. Kertoi 70-luvulla raivuusahamiehen tieanneen ensimmäisenä kesänä 1000mk:n päiviä.
    Eipä nuo yhtiötkään ole tulostaan reaalisesti tainneet juuri parantaa, raakapuun alenevasta hinnasta huolimatta. Tuotanto kustannukset nousevat myös jatkuvasti.
    Ainoa asia mikä on reaalisestikkin jatkuvasti noussut on meidän kaikkien palkka. Keskipalkkainen voi tänäpäivänä pitää yllä aivantoisenlaista elintasoa kuin muutamavuosikymmen sitten. Palkat ja sen sivukustannukset taitaa viedäkkin melkoisen siivun meidän myytävän puun arvosta.

    abietis

    Mutta eikös se metsänkasvattajan palkka ole juurikin se puun myyntihinta?

    Niin että vaikka tehostusta on tapahtunut niin palkka on laskenut!
    Se tehostus on tapahtunut jonkun muun hyödyksi.

    Kuten aiemmin todettiin ketjussa aukkoja suurentamalla ja pinoja pidentämällä metsänomistaja voi pitää tulonsa ennallaan.

    jees h-valta

    Abietis oikeassa, juuri noin se menee ja siksipä olen jo aikaa alkanut nopeakiertoisen lehtipuun kasvatukseen siirtymän. Koska kaikki puulajit alkaa kohtamain olla samalla viivalla hinnassa niin paljon massaa tienvarressa eli jatkuva rekkaralli tehtaalle pitää vielä joinkuin lompsan kunnossa.

    jees h-valta

    Keskihintaero kuuseen esim.11,60 joka on jo aika paljon lähempänä kymppiä kuin kahta Tervaroso. Ja kait keskihinta on se ainut oikea vertauspohja. Sitäpaitsi joka kuukausihan tuo tasaantuu edelleen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)