Keskustelut Metsänhoito Hiilinielut

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 199)
  • A.Jalkanen

    Osmo Soininvaara kirjoittaa, että kasvi- ja eläintuotannon pitäisi sijaita samoilla alueilla, jotta lannankäsittely olisi helpompaa ja lantaa ei tarvitsisi levittää turvepelloille, joiden viljelystä pitäisi luopua jos mahdollista. Lisäksi maataloustukea pitäisi suunnata enemmän kasvintuotantoon. Eläintuotanto saisi tuesta edelleen osansa rehujen kautta.

    https://www.verdelehti.fi/2021/08/19/maatalous-ilmasto-ja-turvepeltojen-kohtalo/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=verde-uutiskirje-32021_44

    nuori isäntä

    Nurmi ja viljasatoa ja niiden nielua ei huomioda lainkaan laskelmissa…

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/paakirjoitus/artikkeli-1.1520602

     

    Kun näin tehtäisiin niin luvut olisivat aikalailla erinäköiset.

    A.Jalkanen

    Metsän hiilinielu eroaa pellon sadon hiilinielusta yhdellä ratkaisevalla tavalla: puun kasvu jää puuston hiilivarastoon mutta pellon sato pääosin ei jää. Poikkeuksena ehkä nurmi joka kerryttää maanalaista juuristoaan ja viljan puinnin jälkeisestä tähteestäkin osa jäänee hajoamatta.

    Maatalouden suurin ongelma ovat turvepeltojen päästöt. Niiden muokkaukselle pitää kehittää vaihtoehtoisia käyttötapoja, esimerkiksi nurmi tai laidun.

    Metsuri motokuski

    Onhan näitä kuten suorakylvö. Varovaisempi muokkaus kultivaattorilla. Ilmeisesti kyntämistä tulisi välttää.

    Kurki

    On totta että kaikki pellon antimet syödään ja eläimet ja ilmiset tuottavat hiilidioksia uloshegityksessä ja hiiltä kuluu elintoimintojen ylläpitämisessa, eikä niistä ilmoiteta päästöjäkään, mutta kaikki hiili ei näihin toimintoihin kulu, vaan tulee ulosteina hiilipäästöksi, jotka nyt kyllä otetaan laskelmiin mukaan päästöiksi ainakin eläinten osalta, mutta niille on olemassa peltokavien ottama hiidioksidinielu. Kannattaisi tutkia kuinka paljon hiiltä menee ruansulatuksen läpi, sillä minkään moottorin hyötysyhde tuskin on 100%.

    Lisäksi ilmisjätöksistä Suomessa menee 80% vedenpuhdistamoille, joista voisi valmistaa biokaasua. Eläinten lannastahan jo nyt valmistetaan ja voidaan valmistaa vielä moninkertaisesti nykyiseen nähden.

    Scientist

    Kyllähän peltoon jää viljasta juuristo ja suuri osa kortta. Nykyisin jätetään melko pitkä sänki ja olkea ei enää polteta. Jos vielä harrastetaan suorakylvöä niin maaperän hiili ei karkaa kovin paljoa. Luonnon niityt ovat tietääkseni hiilinieluja. Kyntäminen yhteydessä hiili taas karkaa enemmän.

    nuori isäntä

    Aivan niin. Merkittävä osa jää syömisen ulkopuolelle. Juuristoon ja olkiin ja sänkeen. Eihän energiassa päästöksi lasketa käsittäkseni sen louhimista. Vasta sen polttaminen lasketaan. Eihän se ruuan tuottaminen(=nurmen tai viljan kasvattaminen) päästöjä aiheuta. Se sitoo.

     

    Teufelin Zumi

    Minne se sitä sitoo? Pellon pinnan pitäisi nousta jos se sitoo, nyt se laskee eli tuottaa lisää hiilidioksidia ilmaan.

    Puuki

    Juurikarikkeen hiilestä osa jää pysyvästi (turvemailla varsinkin) hiilivarastoksi . Vajoaa syvemmälle maaperään kuten turvemaametsissäkin.  Kasvien juurien määrästä ja siitä miten usein peltoa muokataan riippuu hiilivaraston määrä.

    Teufelin Zumi

    Onko nyt kyseessä hiili-atomi vai kenties hiilen isotooppi. Oletko muistanut suojautua asianmukaisella kerroksella foliota?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 199)