Keskustelut Metsänhoito Hiilinielut

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 199)
  • Puuki

    Päästökompensaation kaksoislaskenta on esteenä sen luotettavalle käytölle.  Kun esim. valtion omaan hiilensidonnan lisäämisen metsityshankkeet lasketaan jo valtiolle määrättyihin päästövähennyksiin, niin sen kompensaation käyttö muualla on sen takia hankalaa todentaa oikeaksi.  (Ml-u) .

    Peltoheittojen metsitystä hidastaa sekin , kun ilm. ympäristökeskus ei saa tehtyä metsityshankkeiden tarkistuksia riittävän nopeasti.  Ehtii ainakin turvemaat metsittyä itsestäänkin ennen kuin selviää voiko ko aluetta metsittää vai ei.    Ei ole kuulunut mitään omasta metsityshankkeesta eikä taida kuuluakaan vähään aikaan.  Voihan sinne istuttaa vaikka porkkanaa sillä välin kun selviää muillekin onko se peltoa vai ei .

    nuori isäntä

    Oivaa tekstiä ilmastonmuutoksesta…

    Laitetaanpa vielä ote tekstistä: ”Ihminen kaipaa syyllistä oikeamielisyyttään korostamaan, joten jotain oli löydettävä tyhjyyttä täyttämään. Onneksi sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo rynnisti kertomaan, että ilmastokatastrofi on maalaisten syytä.”

    http://www.is.fi/kotimaa/art-2000008190091.html

    Kurki

    Vihreiden Ohisalo väittää, että turvepeltojen päästöt ovat vain lisääntyneet.

    Ministeri Leppä vastaa:

    Leppä arvioi, ettei varsinkaan maaperästä ole tehty vielä riittävästi tutkimusta, jotta maatalouden kasvihuonekaasujen päästöjen vähenemisen määrä pystyttäisiin tunnistamaan.

    https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/politiikka/keskustan-ministeri-vastaa-maria-ohisalon-kritiikkiin-%e2%80%93-puolustaa-maatalouden-p%c3%a4%c3%a4st%c3%b6toimia-%e2%80%9dovatko-turhia%e2%80%9d/ar-AANfro8?li=BBr5KbI

    Jos tuo 6 milj.CO2-tn/v päästövirhe pitää paikkansa, niin ei ole kyse mistään pikkuvirheestä.

    A.Jalkanen

    Kyllä 6 miljoonaa tn vähennyksiä olisi todella paljon. Samaa luokkaa kuin turpeen energiakäytöstä luopuminen.

    Jos sanotaan että turvepeltojen päästöt ovat nousseet, viitataan varmaan siihen että niiden pinta-ala on raivausten vuoksi noussut.

    Nyt tarvitaan vain selvitys peltojen todellisista määristä ja yksikköpäästöistä eri paksuuksille ja eri ravinteisuusasteille.

    oksapuu

    Siinäpä sitä on taas viranomaiselle työsarkaa kun käy kaikista suomen pelloista ottamassa sen edustavan maanäytteen…

    Kas kun sen pakollisen 5v maanäytteen voi halutessaan ottaa vaikka ojanpohjan As savesta…

    Kurki

    LINKKI: https://suomenluonto.fi/uutiset/turvepellot-ovat-maatalouden-paastojen-rajoittamisen-avain-niiden-kayttoa-voisi-vahentaa-paastomaksulla/

    Linkistä poimittua:

    Suomen varsinaiset maatalouden ilmastopäästöt vastasivat 6,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuonna 2018. Tästä käytetään nimitystä hiilidioksidiekvivalentti (CO2ekv). Hiilidioksidin osuus näistä päästöstä on vain kolme prosenttia. Valtaosa päästöstä on metaania eläinten ruoansulatuksesta ja lannasta sekä dityppioksidia lannasta ja maatalousmaasta.

    Suomen pellot ottavat hiilidioksidia ilmasta > 15 milj.CO2-tn/v. Kaikkihan ei mene ihmisten ja eläinten elintoimintojen ylläpitoon, vaan hyötysuhde on jotain – sanotaanko n. 65% . Eli n. 35% l. 5 milj-CO2-tn tulee jätöksinä ruoansulatuksessa ulos päästöiksi, mutta niille on olemassa nielua -5,0 milj. CO2-tn/v.

    Nuokin +6,3 milj.CO2-tn/v kokonaipäästöt ovat epäilyttävät. Olemassa olevia nieluja ei hyväksytä laskelmiin. Kysyin tätä LUKElta. Ovat kuulemma niin lyhyenajan kuten vuoden nieluja eikä niistä nieluja synny. Mutta kelpaavat ihmisten ja eläinten elintoimintojen nieluksi, sillä niistä ei siis päästöjä lasketa.

    Viljelykasvien ilmasta sitoma hiili ei varastoidu pitkäaikaisesti, vaan kulkeutuu tuotteiden kautta kotieläinten ja ihmisten ravintoon sekä aineenvaihduntaan ja vapautuu takaisin ilmaan. Tällä suhteellisen nopeakiertoisella hiilellä ei ole samanlaista vähentävää vaikutusta ilmakehän hiilidioksidin pitoisuuteen kuin puuston sitomalla hiilellä, jota kertyy ja varastoituu metsäekosysteemiin.

    Entä jos metsien poistuma on yhtä suuri kuin metsien kasvu, niin mitään hiilen kertymää metsissäkään ei tapahdu. Ovat vain vuotuista kiertoa.

    Suopelloista aiheutuvan päästön raportoidaan olevan hiilidioksidiekvivalentteina vuosittain luokkaa 6,4 miljoonaa tonnia. Tämä siis kaksinkertaistaa maatalouden päästöt, vaikka turvemaiden ala Suomessa on vain 10 % pelloista (EU:ssa 2 %). Suomalaisen ruoan keskimääräisissä päästöissä on sadan prosentin lisä suopeltojen käytöstä.

    Tämäkin suopeltojen päästö +6,4 milj.CO2.tn/v on nyt kyseenalaistettu ja nyt odotellaan ” Uutta tietoa on luvassa Luken, GTK:n ja Maanmittauslaitoksen yhteishankkeesta”.

    Eli voidaan kysyä onko maatalouden päästöistä vain rippeet jäljellä, kun huomioidaan kaikki nielut, tarkennettaan päästöjen mittausta ja että turvepeltojen määrä laskee 20% vuosittain.

     

    Puuki

    Sitran asijantuntia kertoo, että maatalous aiheuttaa Suomen päästöistä suurimman osan. (US).

    Pitää lopettaa. ilm.  lihan , maitotuotteiden , juuston ja jogurtin syönti.  Tuodaan sitten ulkomailta, niin maailma pelastuu !

    Jostain muulta kuultuna suurin osa päästöistä (yli 70 %) tulee enenergiantuotannosta ja liikenteestä. Sen kertoi joku asiantuntija myös.

    Metsuri motokuski

    Ketähän pitäisi uskoa ?

    Scientist

    Ei Sitran työntekijää, jos näin todella sanoi. Energiasektorilta (energian tuotanto ja liikenne) tulee edelleen valtaosa 60_70%. Maatalouden osuus noin 15%. Jos puhutaan maa- ja metsätaloudesta niin on kokonaisuutena hiilinielu.

    Metsuri motokuski

    Niinhän se mtk: n sanoo. Varmaan osaltaan ovat oikeassa, mutta aikamoinen saastuttaja maa ja metsätalous on ollut ja on edelleen.  Se varmaan kuitenkin täytyy maksaa että ruokaa saadaan pöytään. Monesti tahtoo mennä sekaisin kun puhutaan saastuttamisesta onko kyseessä hiilidioksidipäästöt vai maaperän tai vesistöjen saastuttaminen. Liikenne hyvin vähän saastuttaa maaperää tai vesistöjä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 199)