Keskustelut Metsänhoito Hiilinielut

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 199)
  • Tolopainen

    Turvemaalle tulee sellaista vajaa 20m pitkää männikköä, josta pätehakkuussa tukki% on 65% ja puumäärä vajaa 200 kiintoa hehtaari. Kuten Pohjanmaan metsät muutenkin, päätehakkuissa rungoissa on kaksi tukkia vähemmän kuin etelässä. Onhan meillä noita puuta kasvavia rämeitä paljon, mutta ei ne ole paksurahkaisia.

    Jätkä

    Tolopainen ei ymmärrä, kun ei ole nähnyt! Tervetulo katsomaan turvemaalle kehittynyttä mainiota männikköä.

    Alkaa olla tukkikoolla ja täystiheänä kasvavaa – kaipaisi taas harvennusta. Turvetta on  = Pari vuotta sitten painettiin nelimetrisiä pöllejä maan sisään, (kokeeksi) eikä vastusta löytynyt vielä sillä matkalla.

    Sirkkelisahausta toistakymmentä vuotta tehneenä ja -opettaneena en tosin ostaisi niitä – suoria ja kauniita tukkiaohiota ainakaan tukin hinnalla, mutta eipä minun tarvitsekaan…  Niistä tulisi kyllä hirsilatoja ja rakoliitereitä – venevajoja ja vastaavia, mutta kunnollista lautaa niistä ei tulisi juuri yhtään, lylyä vähän joka puolella koko matkalta.

    Tolopainen

    Kovin se on lyhyt ollut tuo Jätkän sahurin ura, kenttäsirkkelillä ei monta viikkoa vuodessa sahattu.

    Minulla on paksurahkaisia ojitusalueita, ojittu 60-luvulla eikä kasva juuri mitään. Ei ensimmäistäkään harvennusta tarvitse koskaan tehdä.

    Aika heikosti tuli niitä tarjouksia päätehakkuustakin, joutui myymään perinteiselle.

    A.Jalkanen

    Paksuturpeinenkin suo (neva) voi olla rehevä. Tällainen suo alkaa kasvaa, kun siihen tällätään tuhkaa tai PK:ta kuten tuo ResearchGaten toinen kuva kertoi.

    Tolopainen

    Ihan vapaasti voitte käydä lisäämässä lannotteita, minä en nevoille rahojani enää levittele. Mieluummin laitan kasvamaan rahamarkkinoille,  saa  tuloa eikä 50v päästä korvausta menoille. Lannoittamalla rämealueen saa Kemerakelpoiseksi ja ensiharvennus, kun korjataan kokopuuna saa vitosen kiinnosta energiapuuna.

    mehtäukko

    Tolopaisen kanta on juuri sitä mitä metsänkasvatus ei kaipaa kasvaakseen. Mainitsin riukupuisista kuvioista,en lähtötilanteessa puuttomista nevoista. Raha ei kyllä pesää tee missään muussakaan, jos ei ole sitä tietopääomaa…

    A.Jalkanen

    Sitralta tulee neuvoja metsänkasvatuksen ilmastopäästöjen vähentämiseen. Näihin en kuitenkaan ihan suin päin ryhtyisi:

    1. Ennallistetaan heikkotuottoiset suometsät. Jättäisin sikseen, koska niistä ei juurikaan tule päästöjä.

    2. Luovutaan suometsissä kunnostusojitusten, taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon tuista. Ainakin taimikonhoitoa tarvitsee samalla lailla suometsäkin. Kunnostusojitustukikin olisi joissakin tapauksissa edelleen perusteltua, jos ojien kunto tai vesiensuojelurakenteet vaativat korjausta.

    3. Ohjataan puun käyttö pitkäkestoisiin tuotteisiin. Tällainen osaoptimoiva ohjaus voi estää hyvien ja tarpeellisten fossiilisia raaka-aineita korvaavian tuotteiden kehittämistä ja niiden leviämistä maapallonlaajuisesti.

    http://www.metsalehti.fi/uutiset/sitralta-keinot-paastojen-vahentamiseen-kemera-uusiksi-ja-metsanomistajille-kannustimia-hiilensidontaan/#23e3039d

    mehtäukko

    Yrittääkö Sitra uuden piäjohtajansa mukaisesti yrittää toimia eu komission käsikassarana? Mikä on tuon putiikin alkuperäinen tarkoitus?

    Kurki

     Lisäksi suometsissä tulisi luopua kunnostusojitusten, taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon tuista.

    Jos tuon suosituksen mukaan toimitaan, aluksi CO2-päästöt lisääntyisivät, kun puut kuolevat pystyyn ja sitten myöhemmin soistuminen toisi takaisin metaanipäästöt, joita ei ollut, kun ojitus oli ne poistanut. Tässä ratkaisussa suon hiilensidonta ei korvaa aiheutuvia päästöjä.

    Lähtötilanne karuilla ojitetuilla soilla oli metsähiilinielu, jossa ei ollut metaanipäästöjä eikä maapäästöjäkään. Tuhkalannoituksella puiden hiilinielu vain kasvaisi.

    Runsasravinteisten ojitettujen korpimaiden soistaminen puolestaan aiheuttaisi vielä enemmän päästöjä ja vähentäisi Suomen metsien hiilinielua rajusti.

    Suomen metsien hiilinielu laskettuna (40%/60%, jossa otetaan metsien maaperän hiilivaraston kasvu huomioon) maanpäällinen biomassa runkopuun hakkuusäästö 20 milj,m3 ja maanpäällinen karike 7 milj.m3  olisi 20+7=27 milj.m3  ja hiilinielu koko metsän biomassalle (maanpäällinen ja maanalainen) =2,5*27=

    = 67,5 milj.CO2-tn/v, joka jo yksin riittää kattamaan Lulucf-laskennan  ja energiasektorin kaikki päästöt n.+10 + 48,3= + 58,3 milj.ekv-tn/v.

    Suomen kasvuhuonekaasutase olisi  – 67,5 + 58,3=

    = n. – 9,0 milj. ekv-tn/v.

    Suomen ei tarvitse vähentää päästöjään.

    Metsien hiilensidontakyky paranee  nykyisestä 10 vuoden päästä metsien kasvaessa 10..20 milj.m3 enemmän kuin nyt, kunhan Suomen metsiä hoidetaan kuten tähänkin asti niin, että kasvu nousee vuosittain uudistamalla avohakkuilla, parantamalla näin uuden metsän kasvupotentaalia ja metsien lannoituksella n. 1 ..2 milj.m3/v.

    Kurki

    mutta kunnollista lautaa niistä ei tulisi juuri yhtään, lylyä vähän joka puolella koko matkalta.

    Taitavat olla niitä luonnon suon aikaisia männynkäkkäröitä, jotka ovat lähteneet kasvuun ojituksella. Väittäisin, että turvemaillakin uusi puusukupolvi on sahapuun laadun täyttävää tavaraa.

    Nyt ennen juhannusta riehuneessa myrskyssä kaatuivat herkimmin kvennäinmaiden ensiharvennukset. Juuripaakku nurin menneissä näkyy olevan metrin luokkaa ja alle.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 199)