Keskustelut Tekniikka Hevonen vs mönkijä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
  • Hevonen vs mönkijä

    Rupesin tuossa pyörittämään vähän numeroita, kun tarkoituksena olis hommata puunkuljetuskalustoa jolla hoitaa hellävaraisesti muutamia vähän hankalampia kohteita. Esim aavistuksen myöhässä oleva siemenpuuhakkuu. Saaren maisemahoito jne.

    Pääasiassa meillä puut ajatetaan isolla metsäkoneella joka valitettavasti jättää kyllä huomattavat ajourat. Sitten toinen vaihtoehto on takapotku traktori, jonka tehokkuus suhteessa vaadittaviin ajouriin on marginaalinen. Hakkuita tehdään aikavälillä huhti-joulukuu joten korjuut on siis tehty pääasiassa loppuroudan tai elokuun aikaan jolloin yleensä on kuivinta.

    Mutta tuona väliaikanakin olis kenties tarvetta pienelle ajolaitteelle. korjuu tehdään pääasiassa tavaralaji korjuuna mutta 50 runkoa pitää vielä juontaakin, niiden vaatiman pituuden takia.

    Itse olen vääntäny puolia suuntaan tai toiseen, mutta ulkopuolisten arvioit ois kanssa tervetulleita.

  • Iron Man Iron Man

    Onkos Taneli-papalla jonseredin rautahepo ja löytyykö niitä muilta merkeiltä.
    Minkähän hintainen kyseinen heppa on.

    Itäsuomen Antti

    Mie aattelin tehdä sen dollyn 16 tuuman renkaille yksi akselisena ja kärrin keinutelillä. Henkisesti oon varautunu myös siihen että se dolly olis telimallia, mutta ois nuo navat jo valmiina.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Iron Man:
    ”Onkos Taneli-papalla jonseredin rautahepo ja löytyykö niitä muilta merkeiltä.
    Minkähän hintainen kyseinen heppa on.”

    Juuri sellainenhan minulla on. Ei ole muilla merkeillä vastaavaa, kyllä ne Jonsuja kaikki on ne vähät mitä niitä on käytössä.

    En tiedä nykyistä hintaa enkä edes sitä onko saatavana. Aikanaan sanoin kun sain sen ostettua, että onnistuin ostossa maahantuojan venkoiluista huolimatta. Senverran hapanta naamaa Eletroluxin silloinen tuotepäällikkö asiassa näytti.

    Tämä on varustettu 9hv:n moottorilla, moottorivinssillä, nostopuomilla, telikärryllä ja vielä erikseen piikkipankalla juontoa varten. Hinta veroineen 10 vuotta sitten oli n. 12 000 euroa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Mönkijäinen

    Kerrankin asiallista keskustelua ja mielipiteitä mönkijöiden käytöstä metsänhoidossa ja puunkorjuussa!

    Toisinaan, ja erityisesti viimeisessä Metsälehti makasiinin erikoisnumerossa metsätalouden kannattavuudesta, lehden toimituksesta paistaa oikea mönkijäviha. Ainakin kolmessa artikkelissa mainitaan otsikoita myöten, että mönkijää ei kannata ikinä hankkia. Moottorikelkka myös mainitaan kyseisessä numerossa, mutta sen kannattavuutta ei epäillä sanallakaan, vaikka itse epäilen kelkalla olevan varsin marginaalinen asema nykytalvilla ja erityisesti tulevaisuudessa.

    Olen mönkijän tyytyväinen käyttäjä jo lähes kymmenen vuoden ajan. Minulla on kaksi metsäpalstaa 20-30 km etäisyydellä kotoa sekä toisistaan, ja helpompi on mönkkäri vetää palstalle peräkärryssä kuin lähteä traktorilla ajelemaan edes takas palstojen väliä. Lukemattomat kuormat on vedetty metsästä kuitu- energiapuuta sekä polttopuuta omaan käyttöön. Samoin monkijä on erinomainen apu istutustöissä kun koko päivän taimimenekki mahtuu kärryyn mukaan eikä tarvise kuluttaa aikaa kävellen metsätien ja istutettavan kuvion välillä. Lisäksi omassa pihassa hoituvat lumityöt ja kevyet siirtotehtävät kätevästi mönkkärin avulla.

    Metsälehden toimitus voisi ottaa tästä keskusteluaiheesta vaarin, ja kirjoittaa artikkeli pienkoneiden (mönkijä, moottorikelkka) ja hevosen käytöstä metsänhoidossa. Ensin pitää hieman tasoitella mönkijävastaisia ennakkoluuloja jotta artikkelista tulee asiallinen.

    jees h-valta

    Kun se totuus on juuri niin kuin se on kirjoitettu.
    Leluilla saa leikittyä mutta kun hinta alkaa pyöriä traktorin tuntumalla ei ole mieltä mitään.
    Saahan ne kuitenkin samat työstöt traktorilla tehtyä ja huomattavasti tehollisemmin.
    Jotenkin ymmärrän Ruotsin mökkiläisiä. A-65:n on jo kova sana kaikkeen metsästä viljelypalstoille.
    Varakkaitahan he ovat mutta jotenkin tuntuu että järkevän sellaisia.

    jees h-valta

    Tänään ja eilen juuri tein tuolla Valtralla homman joka mökkiläisille aika tyypillinen. Irrotin juontokouralla kolme ison kuusen kantoa ja jopa melkoisia kiviäkin on tullut siirreltyä. Jopa kerran rakentamisen tieltä aika Valtran kokoinen järkäle muutaman metrin sivulle ja ylös alkuperäisestä montustaan. Olisi jäänyt mönkijällä tekemäti nuo toimet.

    Mönkijäinen

    Kiitokset jees h-valta nimimerkille hyvistä kommenteista. Huomattakoon kuitenkin, että meillä on tarpeet hyvin erilaiset. Minulla ei ole kesämökkiä eikä tarvetta repiä kantoja maasta tai siirrellä kiviä. Mitenkähän tuon valtran kuskaaminen onnistuisi kahden metsäpalstan sekä kodin välillä?

    Niin kuin huomataan, niin oikeata totuutta ei ole olemassa, vaan se muodostuu kunkin tarpeiden ja olosuhteiden mukaan. On hyvä muistaa, että nykyisin suurin osa metsänomistajista ei ole enää maanviljelijöitä jotka asuvat palstan vieressä maatalouskoneineen. Näille metsänomistajille traktorin hankinta ja käyttö voi olla tosi iso kynnys.

    Olkoonkin, että mönkijä jää jonkun tonnin takamatkalle traktorista kannattavuudessa, mutta jos se sopii jollekin metsänomistajalle paremmin kuin traktori ja sen vuoksi metsiä aletaan hoitaa itse, niin hyöty on moninkertainen metsänomistajan terveyden ja kunnon sekä kansallisen metsätuntemuksen parantumisen muodossa.

    Eli hieman toivoisin suvaitsevaisuudelle sijaa eikä tyrmätä jotain vaihtoehtoa laput silmillä. Jostain syystä juuri mönkijästä on tullut metsäväen silmätikku, eikä esin moottorikelkkaa moitita ollenkaan. Tiedän lisäksi yhdenkin kaverin, joka vetää käsin polttopuurangat metsästä, joskus parinsadan metrinkin päästä. Ei ole tullut mieleenkää haukkua kaveria hulluksi vaikka taatusi jää huonoille tuntipalkoille. On vain tyytyväinen kun on löytänyt kuntosalin omasta metsästään.

    jees h-valta

    Mönkijäisen siirtymämatkat kyllä ylläolevan perusteella aivan traktoriajettavissa ilman että tien päällä edes tarvii asua.
    Oma kauin on lähes 80km:n päässä. Ajettava matka vielä sekin.
    Mönkijäinen ilmeisesti tarkoittaakin enemmän metsätöillä lähinnä polttopuutyyppistä toimintaa. Siihen varmaan mönkijä aivan hyvä ja ehkä joissain uudistuksen taimetuksilla. Mutta esim. tuon traktorilla juontokourassa kertakouraisulla tienvarteen saman kuin mönkijämies peräkärryllä. Ilman traktorinhytistä välillä nousua.

    Mönkijäinen

    Kyllä, polttopuutoiminta on minulla tärkeässä roolissa. Sen lisäksi olen valikoidusti tehnyt kuitupuuhakkuita hankintana, tosin mottimäärä jää vuosittain sadan ja kahden välille. Lisäksi minulle on tärkeää kuten mainitulle kaverilleni tuo kuntoilupuoli, vaikka mönkkärillä pääsen paljon vähemmällä kuin käsipelillä. Tämän enempää en päivätöiltä ja muilta harrastuksilta ehdi tekemään, joten ainakin minulle mönkijä on ihan toimiva peli.

    Polle-Olle

    Eiköhän kaikelle ole tarpeensa. Joillekin riittää pakettiauto, toiset tarvitsevat rekan. Yhä enemmän kaupunkilaistuvan ja pirstaloituvan metsänomistajoukon keskuudessa mönkijöiden tarjoama apu metsänhoidossa tulee varmasti korostumaan entisestään. Ja hyvä niin. Kannattavuus on toinen juttu. Jos metsätyöt mönkijän kanssa maistuvat, on se varmaan kuntosalikortteja parempi satsaus. Puhumattakaan ikäukkojen hingusta kesähuviin moottoripyörän selässä. Mitä Metsälehteen tulee, näyttää se ottaneen päätehtäväkseen meidän kaupunkilaismetsänomistajien patistelun metsiämme hoitamaan. Ja tässä tehtävässä asiallinen suhtautuminen mönkijöihin on eduksi. Eikä lehteä nyt niin mönkijävastaiseksi voi moittiakaan. Mielessä on monet jutut mönkijä-uutuuksista. Hiljattain oli myös juttu Palax klapikonetehtaan ex-omistajasta, joka nyt keskittyy metsiensä hoitoon mönkijä oivana apunaan. Mönkijä ei korvaa traktoria, se on selvä. Aika monilla ns. oikeilla, isäntälinjan metsänomistajilla näkyykin olevan molemmat.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)