Keskustelut Puukauppa Hetkinen. Huikea nousu sahatavaran hinnassa

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 343)
  • Hetkinen. Huikea nousu sahatavaran hinnassa

    Tätä ei ole ennen nähty.melkonen nousu kuukaudessa. N 200 oli vuoden alussa. 25% noussut. Eiköhän tukin hinnassa ole vielä paljon nousuvaraa.

    4th Tuesday of the month<27.04.2021</th>
    Sawn Timber Pine FAS Finland<EUR 245.67<+38.27<
    Sawn Timber Spruce FAS Finland>EUR 255.79<+43.64<

  • Puuki

    Kuluttajahinta-indeksin nousukin riippuu siitä  mitä siihen on laskettu mukaan.  Esim. autoilun kulut on nousseet paljon nopeammin. Ajoneuvovero on noussut 10 vuodessa n. 50 %. Samoin vakuutusmaksut .    Kiinteistöverot on nousseet n. 30 % vaikka kiinteistöjen arvot muualla kuin kasvukeskuksissa on alentuneet . Rakennuskustannukset ja -tuotteet on nousseet tavallista enemmän.  Ruoan hinnat on myös nousseet melko paljon.   Samoin metsäpuolen kustannukset, esim. uudistuskulut ja th.    ”Kiinan rihkaman” hinta on varmaan laskenut suhteessa tärkeämpiin tuotteisiin.

    Alkutuottaja on alakynnessä hinnoittelussa koska kauppa määrää hinnat maataloustuotteiden puolella ja teollisuus metsäpuolella. Ainakin toistaiseksi.  Kun raaka-aineiden saatavuus on heikentynyt kysynnän kasvaessa , nousee tuotteiden hinta markkinataloudessa.  Alkutuotanto vähenee sitten viiveellä (konkurssien lisääntyessä) ja hinnat nousee pakostakin lisää.

    Apli

    Siinä 70e motti keikkuu kuusi ja jopa mäntytukin hinta päätehakkuussa keskisuomessa kun pikkusen kyselin, ei huono! Ja risut päälle ehkä kannotkin, ja ostointoakin tuntuu olevan kaikilla..

    Panu

    Puhuttiinko kelirikko- vai kesäleimikosta?

    Visakallo

    Kyllä nyt ostetaan yhtiöstä riippuen talvileimikoitakin noilla hinnoilla.

    Puuki

    Jos myy leimikon kantoineen kaikkineen, niin sillon pitää laskea lannoitusvaikutus  seuraavan puusukupolven kasvusta pois.  Ja lisäksi th:n kallistuminen työmäärän lisääntymisen takia.     Rantojen lähialueiden parturoinnit , (kuitenkin luontoarvot huomioon ottaen asiaan kuuluvasti tietysti), on ollut viime aikojen turvaustoimi joka on lisännyt varmaan tukkipuun myyntiä ja laskenut sitten samalla vähän kantohintojakin.

    Kalle Kehveli

    Lannoitevaikutus on nykyhinnoilla 500€/ha. Nyt on oksat ja neulaset arvossaan, lannoitteena.

    Apli

    Ainahan sinne kantoja jää vaikka kannon nosto onkin, samoin ei kaikkia risuja kerätä ja ne kerätään kun neulaset on rapissu pois niissä suurin lannoitearvo samoin jää juuret kannoista, toki raivaamista on enemmän mutta jos itse tekee…

    Visakallo

    Samoja kokemuksia on kuin Aplillakin. Kun päätehakkuussa poistetaan 400-600 kpl järeitä sorvikuusia hehtaarilta, on silloin isojen oksien määrä melkoinen. En missään tapaukseesa jättäisi kaikkia niitä uudistusalueelle. Ne haittaavat merkittävästi maanmuokkausta, istutusta, varhaisperkausta ja jopa taimikonhoitoakin. Kantojen poisto ei meidän maapohjissa ole merkittävästi lisännyt raivaustarvetta. Etuna on ollut hieman pienempi istutustaimien tarve. Ensinmäiset kannonnostoalueet ovat nyt ensiharvennusiässä. Ne ovat kasvaneet yhtä hyvin, jopa paremmin kuin vastaavat alueet, joissa kannot jätettiin maahan. Johtuisiko se tumman maapohjan nopeammasta sulamisesta muutamana ensinmäisenä vuotena?

    Puuki

    Lahoavien kantojen vaikutus kestää n. 40 vuotta.  Alkuun ei tietysti taimien ravinnetilanne niitä lisäravinteita tarvitse mutta vaikuttaa myöhemmin.  Jos hakkuutähteitä on paljon,niin silloin niiden korjaaminenkin on tarpeen. Karuilta mailta ei kannata  korjata pois.      Tiiviltä savimailta ei kannata kantoja korjata pois ainakaan.

    Apli

    Samoja havaintoja kun Visalla, itsellä tulossa ensimmäisiä UPM kannonnostoalueita ensiharvennukseen 9.5ha ja hienosti ovat kasvaneet sekametsiksi, OMT alueita ja silloin aluksi nostettiin kantoja ”vähän” reippaammin kun nykyään.. Tuosta onko sitä raivaustarvetta ollut enemmän niin ehkä on ehkä ei, mukava siellä liikkua on ollut.. Viime keväänä ja kesänä raivasin ne valmiiksi harvennuksille..

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 343)