Keskustelut Puukauppa Hetkinen. Huikea nousu sahatavaran hinnassa

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 343)
  • Hetkinen. Huikea nousu sahatavaran hinnassa

    Tätä ei ole ennen nähty.melkonen nousu kuukaudessa. N 200 oli vuoden alussa. 25% noussut. Eiköhän tukin hinnassa ole vielä paljon nousuvaraa.

    4th Tuesday of the month<27.04.2021</th>
    Sawn Timber Pine FAS Finland<EUR 245.67<+38.27<
    Sawn Timber Spruce FAS Finland>EUR 255.79<+43.64<

  • Panu

    Kyllä MG on minulla voittanut kilpailutuksen harvennuksilla. Ja olen saanut tarjouksen huonoistakin leimikoista. Päätehakkuun kilpailutuksessa MG ei ole toistaiseksi pärjännyt.

    Erilaiset hinnoittelumallit tietysti vaikeuttavat tarjousten vertailua. Toisaalta runkohinta poistaa katkontariskin ja loputtoman spekulaation huonosta katkonnasta.

    Puuki

    Ainakin toistaiseksi MG:n valttikortti on ollut sitouttaminen ja korko osuusmaksulle. Samoin se 15 % etu jonka saa sijoitukseen jossain vaiheessa. Kilpailutan  aina leimikot ja joskus pärjää MG:kin kun laskee korkoedut ( + korjuun laadun, mitta-ja laatuvaatimukset ym. ) mukaan kantohintoihin.   Jos voi odottaa korkojen ym. vaikutusta ,niin tarjouksen usein huonompi kok.hinta kompensoituu sillä.  Korjuun jälki merkkaa myös aika paljon harvennuksilla varsinkin.     Esim. jos harvennusleimikon parempi tarjous sisältää ison koneen rohjon menemisen harvennukselle telomaan jäävää puustoa/maastoa, niin kannattaa miettiä kahdesti mikä kannattaa ja mikä ei. Paljon on kiinni kuskeistakin eikä vain koneen koosta tai leimikosta ja sen korjuukelpoisuudesta.

    Runkohinnoitellun ja puutavaralajittaisen tarjouksen vertailu vaatisi leimikolla käynnin ja sen puutavaralajiosuuksien saannon arvioinnin riittävän tarkasti.

    Visakallo

    Puuki: ”Runkohinnoitellun ja puutavaralajittaisen tarjouksen vertailu vaatisi leimikolla käynnin ja sen puutavaralajiosuuksien saannon arvioinnin riittävän tarkasti.”

    Eikös siellä leimikolla ole käytävä joka tapauksessa jos aikoo puitaan myydä, vai onko tosiaan niin, että puukauppoja tehdään myös ilman leimikolla käyntiä? Ilmeisesti näinkin sitten tapahtuu, kun kerrotaan puita hakatun milloin kenenkin puolelta rajaa, eikä puita kerry alkuunkaan sitä määrää ja laatua, mistä kaupat on tehty. Onko tämä nyt sitä korkeasti koulutetun kansan uusavuttomuutta?

    Puuki

    Niinhän se vaikuttaa jotenkin, että aina ei käydä enää edes leimikkoa katsomassa paikanpäällä, kun seuraa aiheesta olleita lehtijuttuja ja keskusteluja.   Pitäisi käydä joka tapauksessa leimikolla ennen kaupantekoa mutta se käynti ei vielä tuota  leimikon arviointitietoa saannosta puutavaralejeittain. Siinä pitää tehdä jotain muutakin .

    On sitä joskus  omalle kohdallekin sattunut, että on hakattu vähän mistä sattuu vaikka on leimikko rajattu ja sovittu muutkin asiat etukäteen. Se on sitten ostajan ongelma, jos sovitut asiat ei toimi käytännössä. Kaikille sattuu tietysti  virheitä toisinaan ja sopimalla niistä yleensä päästään sopimukseen jälkeen päin.

    Metsuri motokuski

    Ei todellakaan aina käydä leimikolla kuin kauppoja tehdään. Saatika kierrettäisiin rajat. Usein jos leimikolla käydään niin pieni lenkki riittää monelle. Joillakin ostajilla on myös ns nettiostajat jotka tekevät suoraan tarjouksen sähköisten tietojen perusteella. Samoin valtakirjakauppoihin tarjoukset tehdään keskitetysti.

    Puuki

    Vain murusia pohjoismaihin tukin myynnistä huippusuhdanteen aikaan.  Virossa , Saksassa ym maissa oli 60-95 % hinnan nousuja tukkipuulle .  Suomessa keskimäärin 7 % nousu.(MLU) sahatavaran nousubuumi on sitten  ohi taas toistaiseksi. Mutta myydään sitten ehkä taas joskus tukkia kunhan hinta taas palaa lähemmäs normaalia seuraavan huippusuhdanteen aikaan.    Rahoitettiin siis sahojen investointeja oikein kunnolla.  Ylimääräisen   suojelu-uhan alla olevat leimikot tuli onneksi kuitenkin pääosin myytyä ajoissa.  Mites muilla ?

    Kalle Kehveli

    Huippusuhdanteissa myydään aina, niin minäkin. Yksi aavistushakkuu pakko tehdä ensi kesänä.

    TTL

    Alkukesästä 21 tuli myytyä päätehakkuuta reiluun 60 euron runkohintaan. Oletan tukkiprosentin olleen 75-80%.

    Suhdannehan ei näytä olevan ollenkaan ohi. Amerikassa lautafutuurit ovat nousseet lähelle kevään 21 hintoja. Toisessa joustavan puumarkkinan alueessa Virossa näytetään maksavan tukille lähes kesän 21 hintoja. Mäntytukille yli 18 cm jopa yli.

    Suomessa sahauskapasiteetti on suurentunut tai vähintään suurentumassa merkittävästi. Viime kesänä Suomessa hinnannousua hillitsi pääasiassa kapasiteetin täyskäyttö ja tietysti innokkaat puun myyjät.

    Odotellaan jännittäviä aikoja!

    Jätkä

    Meidän pitää alkaa viemään tukkia Viroon. Täältä löytyy kyllä parempilaatuista mäntyä myytäväksi niin paljon, että Vironkin  puumarkkinat menevät sekaisin. Paluukuljetuksina voimme tuoda sieltä elementtipuutaloja. On uskomatonta, että he tekevät kalliista puusta halpoja tuotteita. Tuossa meidän ”naapurissa” on kauppa, jossa on myynnissä Virossa tehtyjä mökkejä ja liitereitä kymmeniä eri malleja – ja edullisesti.

    Visakallo

    Virosta tosiaan tulee paljon taloelementtejä tänne Suomeenkin. Viro on jo ollut pitkään Euroopan suurin puuelenttien tuottaja. Esimerkiksi Helsingin Jätkäsaaressa olevan Supercell:n kahdeksankerroksisen puisen pääkonttorin seinäelementit on tehty Virossa.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 343)