Keskustelut Metsänhoito Hetki heinäyksen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)
  • Hetki heinäyksen

    Taitaa olla kalenterissa aika hetki taimikon heinäykselle tai rehevien pohjien syystarkastukselle. Itsellä urakkana vanha rehevä pellon pohja jossa ei 2vuotta sitten viljeltyjä kuusia näy juurikaa.Ajattelin tormata V Klingan terällä varustetulla raivaussahalla etsimään taimia,tuntuu toivottomalta.Mutta uskon niiden löytyvän kun pakkkane rutistaa viimeisenkin vihreyden heinän laihosta.Onko vinkkejä / muita välineitä?

  • Rane

    Käytöstä poistettu jääkiekkomaila on yllättävän hyvä heinäysväline.
    Heinäähän ei tarvitse katkaista vaan taivutella poispäin niin ettei se enää painu lumen kanssa taimen päälle.

    Jätkä

    Myös vanha kunnon heinäharava, kos sellaisen sattuu löytämään. Sillä on kohtuullisen helppo kaataa heinää sekä työntämällä, että vetämällä.

    Nyt on todellakin paras mahdollinen aika tehdä se, jos tarvetta on.

    tamperelainen

    Teen vastaavan homman keväällä lumien sulamisen jälkeen.Taimet näkyy selvästi,ruohon kaatamat nostan pystyyn.

    metsä-masa

    Oikea hetki on heinäykseen; Minulle omien kokemusten kautta on tullut tuntuma, ettei raivuria kannata viedä pienen taimikon heinäykseen. Sain vahingossa kaatumaan liian monta istuttamiani taimia, ja sehän harmitti sitten kovarti.

    Parhaan tuloksen olen saanut erilaisilla pitkävartisilla karkeateräisillä haroilla, tai lehtiharavalla, haralla voi tyäntää ja vetää ryönää taimen päältä, hara ei vahingoita taimia sulan aikaan.

    pihkanaama

    Minä olen tehnyt raivaveitsellä yhdistettynä polkemiseen. Raivaussahaa olen välttänyt pienien taimien kanssa, ettei sattuisi vahinkoja.

    Apli

    Raivalla minäkin… Vatukosta on tullu mun ystävä, kun taimi kasvaa vatukossa reikäperkaan sen ympäriltä mutta muun vatukon jätän, olen huomannut että vatukko estää hyvin muun paskan tulemisen taimikkoon…

    Metsäkupsa

    Kyllä keväällä kuoleentunut heinä helpompaa poistaa taimien päältä.Myös vihreät havupuun taimet löytyy puolta helpommin kuin syksyllä.Raivausveitsi ja kumisaapas oivat välineet heinääjälle omana kokemuksena.

    Potifar

    Samoissa hommissa eli heinäys kutsuu. Keväällä 2016 istutettu (viimeinen) peltopohja ja on sitten varmasti rehevää ja tavaraa työntää aivan valtoimenaan.

    Istutuksen yhteydessä laitoin jokaisen taimen viereen merkkikepin. Reilut tuhat tainta eli ei kovin iso alue. Osin pajusta tehtyjä spräyllä maalattuja pajukeppejä ja osa Uittokalustolta hankittuja niitä ”sinipäitä”.

    Heinäkuun alussa eka heinäys ja nyt toinen menossa. En jätä keväälle, koska vaurioita ja taimitappioita tulee varmasti.

    Heinään yleensä aina sellaisella yhden käden viitakkeella. Raivaussahan kolmioterä on tehokas, mutta taimissa oltava jo hieman kokoa. Vatukot aina kolmioterällä.

    Taimitassuja alan asetella ensi keväänä. Olen aloittanut ”pahvilaatikko”-projektin. Eli kerään kaupoista pahvilaatikoita ja teen niistä ”taimitassuja”. Maanataina sain Prismasta vajaat sata tomaattilaatikkoa. Ne kun aukaisee, niin siinäpä valmis ”tassu” ja varsin halpa.

    Nyt keväällä laitoin kokeeksi muutaman kymmenen ja vältyin heinäykseltä niiden taimien osalta. Oli sellaista ”höttöpahvia”, joka kestää vielä yhden kesän. Mutta kyllä se tappaa heinien juuria ja vähän rajoittaa niiden kasvua.

    Meinaan kokeilla myös ns. kaupallisia ”taimitassuja” ihan yleis- sivistyksen vuoksi.

    Nyt taimikkoon – sade lakkasi!

    Näätä

    Potifar, sinun täytyy todella tykätä metsänhoidosta ja/tai jättää laskematta omalle työlle hinta. Ainakin itselle kuulostaa varmistuksen varmistukselta kaikki nuo viritelmät sekä pari kertaa vuodessa heinäys.

    Itse teen heinäyksen pääsääntöisesti Raivalla ja polkemalla. Yksi heinäyskerta on kokonaisuudessaan riittänyt siihen, että taimi ohittaa heinät, vatut ja horsmat. Syksyllä meinaa muut askareet viedä ajan joten tämä huvi on jäänyt keväälle. En ole huomannut, että laajassa mittakaavassa taimitappioita olisi päässyt tulemaan sillä tekeekö heinäyksen syksyllä vai keväällä.

    Jätkä

    Heinäystarve on sitä, että estetään ”ryönän” kaatuminen taimien päälle ja lumen lisäkuorma kaatuneiden heinien ylle.
    Siksi tuntuu kokolailla myöhään ja turhaan tehdä homma vasta keväällä, kun taimet on jo lintattu viallisiksi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)