Keskustelut Metsänhoito Havupuiden raivaus kesäaikaan?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 98)
  • Havupuiden raivaus kesäaikaan?

    Olen tässä jo muutaman päivän raivannut 11 vuotta sitten istutettua kuusentaimikkoa. Alueella on jonkinverran luont. syntynyttä mäntyä ja lehtipuita, jotka eivät vielä ole haitanneet kuusten kasvua. Taimikon pituus on jo 4-6 metriä, joten kasvu on suorastaan huippu hyvä. Taimikon tiheys on sitä luokkaa että seassa olevia ”räkämäntyjä” ja epäkurantteja kuusiakin saa poistella huoletta. Sekä tietenkin lähes kaikki lehtipuut poistan.
    Mutta kun rupesi nupissa pyörimään ajatus että olisiko pitänyt tämä savotta jättää syksyyn? Mahdollisen juurikääpä-, tai muun lahottajasienivaaran takia?

  • Metsäkupsa

    Vasta aloitin havupuutaimikon raivauksen uskossa, että ilmassa ei suuremmin itiöitä talven jäljiltä ole.  Kuukauden päästä on sitten aika siirtyä lehtipuustoon. Kaksi motoa hakkaa männikköistä energiapuuta mailani parasta aikaa ilman kantokäsittelyä, kuten myös rajanaapurin kuusiaukolla. Konekuskien kanssa oli puhetta, että energiapuuhakkuussa kantokäsittelyn kattavuus kyllä jää kesähakkuissa vailinaiseksi pakostakin, siksi hakkuutan nyt huhtikuussa.

    lintumies

    Nyt on juuri oikea aika tehdä havupuutaimikoissa raivausta, mutta parin viikon päästä on jo varmaan syytä lopettaa. Ilma lämpenee  liikaa.

    Gla

    Suomi on pikä maa. Etelässä ollaan päivällä jo 10 asteessa, eikä yölläkään ole pakkasta. Leskenlehdet kukkii, pian myös vuokot. Täällä en enää havupuita raivaa.

    Pohjoisempana vielä hiihdellään.

    Visakallo

    Metsäkupsan kanssa sama näkemys, että keväinen lämpö  ei ole ilman kuivuuden ja runsaan uv-säteilyn ansiosta aivan niin vaarallista tautien suhteen kuin syksyinen lämpö. Siivoilen nyt nuorta männikköä altapäin, ja sen jälkeen pitäisi tehdä sama temppu nuorelle kuusikolle, mutta siellä on vielä polveen asti lunta. Sellaista se on täällä ”vuoristoseudulla” Etelä-Suomessa.

    Apli

    Eilen kävin taimikoita katsomassa, liikaa on lunta Jyväskylän korkeudella, pakkasöitä myös luvassa, pari kolme viikkoa saa vielä odottaa sitten raivuulle ja edelleen kaikkia puita kaadetaan samalla kun palstoille mennään..

    Tolopainen

    Koittakaa laittaa metsänne kuntoon ajoissa. Ei sitä sitten puupalttoo päällä enää mitään raivata.

    isaskar keturi

    Niin selvä lienee tutkimusten perusteella, että sieni voi tarttua jo pienen puun kannosta. Toinen asia on, tarttuuko? Onko näyttöä siitä, että kesäaikaisella raivauksella saataisiin merkittävää taloudellista vahinkoa aikaiseksi? Ei ainakaan omalla 30 vuoden ”kestokoealalla”. Tosin ei olla pahimmassa kuusenjuurikääpäalueella, mutta tyvitervaksen oslta synkimmillä alueilla. Luultavasti vahinko on suurempi, jos tarpeelliset hoidot jää aikapulan takia tekemättä.

    Aplin tavoin on näin palkkatyössä olevana käytettävä kaikki mahdollisuudet vuodenajasta riippumatta, vaikkei se 30 asteen helteellä kuusitiheikössä raivaaminen mitään herkkua ole.

    Jänkhäjoonas

    Jos ei puut niin kovin kasva täällä hieman ylempänä niin eipä ole juuri kasvitautejakaan. Surutta on havupuita raivattu kesäisin niin kauan kuin itse muistan

    Puuki

    Keväällä raivattujen havupuutaimien kannot kuivuu paremmin kuin syksyllä. Parempi tehdä th joskus kuin jättää kokonaan tekemättä.

    Gla

    Minä en tee vertailuja kahden huonon vaihtoehdon välillä, vaan tavoittelemisen arvoisten asioiden välillä. Ohjelma meneekin niin, että havupuiden raivaus talviaikaan, istutukset, heinäys, varhaisperkaus, hirvikarkotteen levitys, lehtipuiden raivaus (esim. männikössä hirvieläintuhoriskin takia ennen varsinaista taimikon harvennusta) yms. asiat kesäkaudella. Pienellä suunnitelmallisuudella tuo on toistaiseksi toiminut.

    Polttopuut voi tehdä silloin, kun huvittaa. Kunhan on reservissä parin vuoden puut, niin kaikki kyllä kuivuvat.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 98)