Keskustelut Metsänhoito Havupuiden raivaus kesäaikaan?

Esillä 8 vastausta, 91 - 98 (kaikkiaan 98)
  • Havupuiden raivaus kesäaikaan?

    Olen tässä jo muutaman päivän raivannut 11 vuotta sitten istutettua kuusentaimikkoa. Alueella on jonkinverran luont. syntynyttä mäntyä ja lehtipuita, jotka eivät vielä ole haitanneet kuusten kasvua. Taimikon pituus on jo 4-6 metriä, joten kasvu on suorastaan huippu hyvä. Taimikon tiheys on sitä luokkaa että seassa olevia ”räkämäntyjä” ja epäkurantteja kuusiakin saa poistella huoletta. Sekä tietenkin lähes kaikki lehtipuut poistan.
    Mutta kun rupesi nupissa pyörimään ajatus että olisiko pitänyt tämä savotta jättää syksyyn? Mahdollisen juurikääpä-, tai muun lahottajasienivaaran takia?

  • Itämaan ihme

    Niin, eräälle firmalle sahaan, jossa käsky on pyrkiä jättämään 20% lehtipuuosuus. Kuitenkin siten, että varhaisperkauksessa kaikki lehtipuu poistetaan. Ei siis jätetä tässä vaiheessa lehtipuuta, kuten jo edellä mainittiin.

    Myöhemmässä vaiheessa eli nuoren metsänhoidossa/taimikon perkauksessa yritetään jättää lehtipuita, kuitenkin niin ettei kasvatettavia puita tieten tahtoen pilata lehtipuilla.

    Mutta tämä kait se suunta jatkossa tulee olemaan, lehtipuuta lisää kuusikkoihin.

    jpjulku

    Itse en raivaa havupuita siihen aikaan kun kantokäsittely pakollinen. Kysymys on siitä todennäköisyydestä, että pienellä kannolle laskeutuisi riittävän nopeasti pinnan paljastamisen jälkeen oikeanlaisia itiöitä. Jos itiöitä on paljon ilmassa, todennäköisyys on suurempi. Sinänsä ei kai ole mitään tekijää, minkä vuoksi puun pieni koko estäisi lahoa.

    Ja noita lahotilastoja kun ajatellaan, on muistettava, että juurikääpä on vai yksi lahonaiheuttaja.

    Gla

    Ei ole estettä, mutta ehkä pienen kannon todennäköisyys saada tartunta on koon takia pienempi kuin suuren. Lisäksi vaikka pieni sairastuisikin, pieni kanto ja sen juuristo lahoaa nopeammin kuin suuri eli kääpä poistuu siitä nopeammin kuin suuresta kannosta, jolloin riski leviämiseen on pienempi kuin suuresta kannosta.

    Gla

    Lainaus kenkäkeskustelusta, Miisu: ”Keskustelun Aihe koskee talvikäytön saappaita, joista valitettavasti minulla ei ole kokemuksia. Meillä ei talvella raivata eikä ole muuta ulkohommaa.”

    http://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/metsamiehen-parhaat-talvikumisaappaat/sivu/5/

    Metsänmies

    Ensi viikolla alkavat taas työt. Muutaman viikon ehtii raivailla melko turvalliseen aikaan ennen istutuksia. Sen verran vielä kylmää, että ei luulisi itiön tarttuvan kantoihin. Istutuksen jälkeen raivaillaan sitten kesä , ilman kantokäsittelylaitteita tietenkin. Nähtäväksi jää ,pelastetaanko, vai tuhotaanko tulevaisuuden metsiä. Talvi tuli vietettyä eläkkeen varassa. Siinä joutenolon lomassa tein reilut 500 kiintoa hankintahakkuuta.

    tamperelainen

    Ainakin eteläisessä Suomessa alkaa olla sieni-itiöitä ilmassa,kun keskilämpö ollut 5vrk yli +5 C.Hidastaako nuo pakkaset itiöiden kasvua,viime öinä käynyt pakkasen puolella?Sen vanhan viisauden,että äitienpäivään asti voi huoletta raivata,voi kyllä unohtaa

    Visakallo

    Siirryin nyt tekemään havupuuraivauksissa nuoriin kuusikoihin, joissa on vielä reilusti lunta. Aikamoinen on aurinkoisten ja varjoisten paikkojen lämpötilaero!

    MaraKet

    Minulla on myös nuorissa kuusitaimikoissa lunta, poistettavana koivuja ja joitain pihlajia yms. Yöllä on kylmempää, mutta päivällä jo lämmitää vähän tälläkin suunnalla.

Esillä 8 vastausta, 91 - 98 (kaikkiaan 98)