Keskustelut Metsänomistus Havaintoja metsästäsi

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Havaintoja metsästäsi

    Hei!

    Kävin äsken iltakävelyllä metsässäni. Illalla satoi, ja nyt kosteus% oli hyvinkin 100.Hyttysiä oli aika paljon. Metsät täällä ovat lehtometsiä, Hämeessä kun ollaan. Aivan uskomatonta kuinka nuori metsä/taimokko ikäänkuin räjähtää kasvuun! Metsäpolku kapenee jollei reunapuita kurita! Pitäkää metsäpolut hengissä esim. hakkuiden yhteydessä ne on merkittävä, eikä niitä saa muokata! Tietysti niitä pitää myös käyttää!

    Tarkastin keväällä heinäämäni kuusentaimikon, jossa taimet olivat ennen heinäystä ruskean heinämaton painamina maanpinnassa. Nyt upeasti vahvoina kasvussa ja aivan suorana taimena! Voisi sanoa, että ainakin euron saa laittaa säästöön jokaista pelastettua tainta kohden! Pieni alue jäi vielä käymättä, saa nähdä miten ne taimet sielä jaksaa heinän alla.

  • jees h-valta

    Hieno olisi tuo polkujen säästöajatus mutta tuntuu vain olevan lähinnä kaunis ajatus. Naapurimetsänomistaja katkaisi juuri ikiaikaisen polun muokkaamalla ja istuttamalla kuusentaimet.
    Samalla sitten meni minultakin yksi yhdyspolku omaan metsääni.

    Visakallo

    Katkaisikohan naapuri polun tarkoituksella?

    Oletko säästänyt toisten käyttämät polut omilla maillasi?

    suorittava porras

    Käytössä olevat polut pyritään säilyttämään ja pitämään vapaana hakkuutähteistä. Umpeen kasvaneet ja merkitsemättömät polut häviävät varmasti hakkuun yhteydessä .

    Nyt olisi jokaisen korkea aika piipahtaa metsässään toteamassa mahdolliset tuulenkaadot ja lumituhot .

    Tämä tuli taas mieleeni , kun ajelin eilen tietä pitkin toiselle leimikolle. Tien reunaan rajoittuvan aukon reunametsässä näkyi joitakin kaatuneita runkoja . Tämän oli todennut myös ohi ajanut maanomistajan edustaja. Pari puuta …ei aihetta toimenpiteisiin…, mutta korkeammalta moton kopista näkyi jo useampia. Tiheän , harvennuskuvion vallanneen , koivuvesakon seasta alkoi paljastua lisää ikäviä havaintoja. Jalkamieheltä ne olisivat jääneet huomaamatta.

    Niitä ”paria” puuta tuli karsittua useampi tunti ja tavaraa kertyi yli 30 kiintoa. Tukkikokoiset rungot olivat jo sen verran pilalla , että ne päätyvät energialaitokselle. Onneksi ”piikki ” oli auki ja homma hoitui saman tilan työohjelman puitteissa ja ilman eri reissua.

    6tukki

    Kolmen helleviikon jälkeen uskaltauduin minäkin lopulta kävelemään läpi pari palstaani siksakaten. Kuin ihmeen kaupalla palstojeni puusto oli säilynyt tykkylumien katkomisilta (löysin vain muutamia koivuja ja mäntyjä katkenneina). Johtunee siitä, että puustoni on pääsääntöisesti jo niin järeää, ettei tykky tuota ongelmia. Useilla naapuripalstoilla tykyn katkomia mäntyjä ja koivuja näytti olevan niin runsaasti, että vakuutus korvaa varmasti, jos sellainen on.

    Murheellisinta katseltavaa oli lähes yhdeksän hehtaarin mäntytaimikkoni, jota talvilaiduntavat hirvet olivat jo perinteiseen tapaan pitäneet ”pilkkanaan”. Toisena ongelmana taimikossani näyttäisi olevan männynversoruoste, joka näyttäisi aina vaan raiskaavan taimiani, vaikka kaulasin jättöpuusaarekkeisiin jätetyt kymmenet kookkaat haavat jo toissa keväänä. Yllättävältä tuntui myös se, että noissa haavoissa, joista olin kaulannut kuoren totaalisesti pois 30 – 40 senttimetrin matkalla, oli edelleen lehtiä (siis tämän kesän aikana kasvaneita lehtiä).

    Viisi tuntia kiertelin palstoilla ja tein pikku hommia, sitten oli luovutettava. Reilu parikymppinen lämpötila oli ihan siedettävää, mutta valtavat paarma-, sääski-, mäkäräis- ja polttiaisparvet tunkeutuivat joka paikkaan suojavaatetuksesta huolimatta. Noihin mäkäräis- ja polttiaispiruihin ei ”ohovikaan” tehoa. Noin 85 kilometrin kotimatka olikin melkoista temppuilua umpeen muurautuneiden silmien haitatessa ajoa. Varminta oli pitää toista luomea auki peukalo-etusormiotteella…

    Taas voisi tehdä havaintojakin, mutta poikkeuksellisen itikkamäärän takia odotan kunnon tuulista päivää ennenkuin palaan palstalle.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)