Keskustelut Luonto Haukat ja metsänhoito

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Haukat ja metsänhoito

    https://www.luomus.fi/fi/metso-petolintuhanke

    Haukkojen määrä olisi hankkeen mukaan laskusuunnassa. Sivustolla on ohjeita siihen, millaisia pesäpuita ja suojavyöhykkeitä voisi jättää pesintöjen onnistumiseksi. Kun noita sopivia pesäpuita katsoo, niin sekä avohakkuu että jk-hakkuu ovat yhtä huonoja; ainut haukan ”pelastus” on täysrauhoitus. Toisaalta pesimäalueen ei tarvitse olla kovin suuri, varsinkin jos se on kytkeytynyt metsään.

  • A.Jalkanen

    Oivia pohdintoja ja havaintoja, kiitos! Keskustelu lipsahti metsäkanoihin, mutta ei haittaa. Kiinnostaisi tietenkin pohtia, miksi kanahaukka ja muut haukat ovat vähentyneet, jos edes ovat. Luomuksen toinen seuranta ei osoita laskusuuntaa kanahaukalle, kuten joskus aiemmin jo keskusteltiinkin:

    https://rengastus.helsinki.fi/tuloksia/Talvilintulaskenta/tilasto/ACCGEN

    Pitäisi kysyä tilaston tuottajalta, kumpaa käppyrää pitäisi uskoa. Talvilintulaskenta on ns. raakadataa, joten ehkä petolintuseuranta on tässä kohtaa pätevämpi.

    Pöntötys on hyvä vinkki, joka toimisi myös liito-oravalle.

    lintumies

    Hiirihaukan saa pesimään tekopesää helposti eikä pesämetsikön tarvitse olla paljon minkään kaltainen. Tiedän mistä puhun. Minulla on ollut noin 10 hiirihaukan pesintää tekopesissäni, ja ne paikat ovat kaikkea muuta kuin erikoista vanhaa metsää. Ensiharvennusikäiseen metsään en ole hiirihaukan tekopesää tehnyt, mutta olen varsin varma, että siihenkin asettuisi sopivalla paikalla hiirihaukka.

    Nykymetsissä ei ole mitään mieltä tehdä tekopesää varttuneisiin kasvatusmetsiin, päätehakkuumetsistä puhumattakaan. Ne katoavat hakkuissa niin  nopeasti. Tehty työ on täysin turhaa.

    Pesät on tehtävä erilaisille metsälakikohteille ja silloinkin mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman etäälle metsäteistä. Petolinnuille on tärkeää, että haudonta-aikaan ei ole lähistöllä mitään toimintaa. Hiirihaukka hylkää munapesänsä hyvin helposti.

    Kaikki tekopesäni ovat suurmaanomistajien tiloilla (metsäyhtiöt, valtio, säätiöt, kaupunki, seurakunta) jne. Luvaksi tekemiselle on minulle  riittänyt se, että erilaisissa monimuotoisuusprojekteissa kyseiset isot toimijat ovat tavalla tai toisella ilmaisseet suostuvansa tekopesien rakenteluun.  Yksityisten ihmisten maille en tekopesiä rakentele.

    Vuosi sitten lukijoiden kuvissa oli kuvani ”Hiirihaukan poikasia tekopesällä”.  Paikka on käytännössä kitumaan kallio, metsätalousmielesssä joutomaata. Harva lintuharrastaja olisi siihen ikinä mitään tekopesää tehnyt.  Paikassa oli erikoista vain se, että lähistöllä oln  noin 40 hehtaarin aukko.

    Hiirihaukka ryhtyi rakentamaan tätä pesää toisena vuotena, ja pesi kolmantena. Mahdollisesti on lintu siinä hautomassa nytkin. Käyn kesäkuun puolivälissä katsomassa.

     

     

     

    A.Jalkanen

    Kiitos lintumiehelle vinkeistä! Hiirihaukka lienee nimensä mukaisesti metsänomistajan ystävä.

    harrastelija

    TV:ssä oli taannoin lintumiehen tyyppinen pesänhoitaja-rakentaja. Oliko kenties sama hlö? Kyllähän nuo myyrien syöjät ovat mo:n ystäviä. Pöllökin lienee siinä hommassa mainio? Meidän mo:jien kerjossa joka vuosi arvotaan linnun pönttö ja arvonnassa voittanut on iloinen!

    En ole perehtynyt kovin paljon lintuihin, mutta pääsääntöisesti kyllä tykkään :). Eräs tapahtuma jäi mieleen, kun puolen yön tietämissä kävelin metsäpolkua palstalta majalle. Polun varrella oli joku pöllö varmaan pesimässä, koska hyökkäsi useita kertoja päälle. Reppua pidin suojana ja sillä myös yritin hätistellä lintua kauemmas. Aluksi säikäytti yön hämärässä oikeasti, kun pöllö tulee lähes äänettömästi!

    kmo

    Eilen illalla katsoin kun kanahaukka saalisti sepelkyyhkyä stadissa Kehä I sisäpuolella. Jos kanahaukat on metsistä vähentyneet kun ovat muuttaneet maalta kaupunkiin?

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)