Keskustelut Puukauppa Hattu kahdella lipalla

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 117)
  • Hattu kahdella lipalla

    Joskus kaukaa näkee asiat paremmin. Kävin metsäasioissa Virossa ensimmäisiä kertoja 2000-luvun aivan alkuvuosina. Ihmettelin suunnattomasti, miksi siellä myydän esimerkiksi harvennettua männikköä kiinteistönä noin 5-7 euroa kuutio. Siis metsää, mistä ei saa seuraavaan kymmeneen vuoteen juurikaan tuloja. Suomessa tuolloin vastaavien kohteiden hinnat olivat vähintään kaksinkertaisia.

    Tähän oltiin kuitenkin Virossa totuttu tuolloin jo vuosien ajan. Ja vaikka tiedonvälitys oli tuolloin jo avointa, niin hinnat pysyivät vuodesta toiseen ja ihmiset tottuivat tähän. Se oli maan tapa.

    Tällä hetkellä täytyy ihmetellä Suomen maan tapaa! Isossa kuvassa pyöreän puun hinnat ovat Suomessa kuin valtion säätelemät. Eivät tunne suhdanteita. Markkinoita yritetään hämmentää tarjoamalla mitä erikoisimpia ”etuja”. Storallahan oli esimerkiksi Lahden MM-hiihtojen aikaan ”kulta-asiakasetu”, että myydessään riittävän suuren harvennusleimikon saa yhden 17 euron lipun  aluekatsomoon.

    Nykyisessä huimassa markkinatilanteessa bonukset kaksinkertaistetaan eli hinta joustaa kuutiolta joitakin kymmeniä senttejä.

    Asian toinen puoli on, että uusimpien hintatietojen mukaan Virossa Paldiskin satamassa koivukuidun hinta on 80 euroa kuutio ja havukuidun hinta 70 euroa kuutio. Ja mihin muualle nämä erät menevät kuin Suomeen ja ehkä Ruotsiin. Tämä hintaräjähdys Virossa on aiheuttanut myös sen, että paikallinen Estonia Cell joutuu ostamaan vähän isomman koivukuidun (latva yli 10 cm) hintaa 87 euroa kuutio jaa haapakuidun jopa 78 euroa kuutio.

    Tukkien hinnathan ovat olleet jo pitkään yli 100 euroa kuutio ja nykyhinta mäntytukille noin 150 euroa sahalla.

    Onko mahdollista, että nyt Suomessa puukaupan suhteen elettäisiin tuota Viron noin 15 vuoden takaista aikaa ja on vain ajan kysymys milloin hinnoittelu vapautuu.

    Tarjontahan on tietysti osa dilemmaa. Kyllä Stora ja UPM rohkenevat ostamaan kuidun vaikka ilmaiseksi, jos antajia on!

    Nykyinen tilanne näyttää olevan Virossa se, että nuo harvennetut männiköt hinnoitellaan vähintään 50 euroa kuutio.

  • Visakallo Visakallo

    Miksi Teukka et ole alkanut maanviljelijäksi, kun se on noin hyvää hommaa?

    Metsuri motokuski

    Teukka vielä luulee että siemenviljat ostetaan yksittäisinä jyvinä. Jonkun pitäis kertoa hänelle että kauppa perustuu kilokauppaan molempiin suuntiin.

    Puuki

    Kun nykyään lasketaan myös metsänkasvatuksessa korkotekijä mukaan , niin 60 s taimi (muokkaus, istutus, taimi)  kustantaa 30 vuoden kasvatuksessa 4% korkokannalla laskettuna 1,94 € + th-kulut päälle.   Kuten olen ennenkin sanonut ,niin metsäyhtiöiden puun kasvatus on pääosin ulkoistettu huonon tuottavuuden takia,  ja omat jäljellä olevat metsät kasvatetaan pääasiassa kuitupuureserviksi.  Siksikään ei ole ihan  samanlaiset tavoitteet eikä kasvatusketjut kuin yksityisillä.

    Nostokoukku

    UPM julkaisi huipputuloksen muutama päivä sitten. Tänään vielä kovemmilla tuloksilla uutisissa rementeli Stora ja Metsä Group. Venäjän tuonnin loppuminen ei kuulemma ongelma, kotimaan hakkuut kuulemma lisääntyvät. Luotto siihen, että metsänomistajat myyvät heille puunsa hinnasta huolimatta tuntuu olevan kova. Miten ihmeessä metsänomistajat on saatu tälläiseen liekaan? Tämä muistuttaa aika paljon vanhan ajan siirtomaapolitiikkaa. Jos myyt muutaman hehtaarin ensiharvennuksen, niin eihän se voi olla rahastakaan kiinni, käteen jää muutama satanen. Oma seitsämän hehtaarin ensiharvennuskuvio olkoon rauhassa, pilkon pikkuhiljaa klapeiksi. Mitä en ehdi polttamaan kuolkoon pystyyn, Bentley porukan aisankannattajaksi en lähde.

    derHorst

    Elämme mielenkiintoista aikaa. Jos teollisuus pystyy korvaamaan venäjän tuonnin loppumisen ilman merkittävää puun hinnankorotusta, niin kyllä se todistaa että joku asia markkinassa on pielessä. Markkinataloudessa kysynnän lisäys kun tuppaa nostamaan hintaa. Vuoden päästä viisaampia. Mutta veikkaan että hinta suht sama. Lippiksien menekki lisääntyy.

    jees h-valta

    Miten on saatu tähän, miten on saatu maanviljelijät loukkuun. Kun ei ole kuin MTK ja se ei pysty kummankaan tahon etuja ajamaan niin tässä tulos. Kuka sitä alkutuottajaa avustaa kun ei edes MTK? Hiukan armopaloja sentään hallitukselta ettei ihan kaikki tilat kuole.

    Apli

    Puun hinnan nousu on hankala asia, toki nyt kaikki odottaa että hinnat nousee kun venäjän tuonti on loppunut ja samoin UPM lakot ja energiapuulla hyvä kysyntä ja metsäliiton investoinnit ja myös muiden investoinnit valmistuu, mutta saapa nähdä miten käy, oma veikkaus että maltilliseksi jää puun hinnan nousut.. Jos harvennuskuidulle saisi sen 20e motti pystykaupalla olisin positiivisesti yllättynyt.

    Puuki

    Odotuksena on luonnollisesti n. 2 x hinta (min) kuitupuulle entiseen halpishintaan verrattuna koska mo:en omistama firmakin teki kannattavuusloikan  ja 2,5 x:sti tuloksensa viime kvartaalilla.  Muillakaan isoilla ei mennyt sen heikommin joten seuraavat perässä tietysti ja muutenkin olisi suotavaa jotta puuhuolto pelittäisi edelleen.     P.S. Kiitos jo etukäteen yhteistyöstä ostajat ja onnittelut siirtymisestä oikeasti markkinatalouteen.

    Tomperi

    Kapitalistisessa talousjärjestedslmässä ja vapaassa kilpailutalouksessa tuloksena on Monopoli.  Sellaisessa tilanteessa hyviä liiketalouden edellytyksiä ei kannata muuttaa omatoimisesti. Muutos tapahtuu esim völlähtämisen takia tai joku uuusi kilpailutilanne muuttaa kaiken.  Miten se suomessa olisi mahdollista jossa kansainväliset toimijat ovat ainoat merkittävät toimijat, korkeimmat poliittiset päättäjät heidän keppihevosinaan.

    Jovain Jovain

    Suomessa puukauppa on korruptoitunutta. Virossa käydään toimituskauppaa, vapaasti tehtaan tai muuhun vastaanottajan terminaaliin toimitettuna. Virossa teollisuudella ei ole omia puunhankintaorganissatioita. Puunhankinnan kustannukset ovat tehdashinnassa.

    Sen sijaan Suomessa puukauppaa käydään kantohinnalla, josta teollisuuden puunhankitaorganisaatiot vähentävät kustannukset. Suomessa puunhinnaksi on jäämässä jäännöserä. Puu kulkee, mutta ei kuitenkaan ilman kustannuksia. Etusijalla ovat klusterin tuotot ja kustannuspaineet. Marginaalit käytetään, mutta ovat vuosikymmeniä menneet muuhun kuin puuntuottajan hyväksi. Yhteiskuntahyvää, jos vaikka lakon tuottoina ja lakkoavustuksina.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 117)