Keskustelut Puukauppa Hattu kahdella lipalla

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 117)
  • Hattu kahdella lipalla

    Joskus kaukaa näkee asiat paremmin. Kävin metsäasioissa Virossa ensimmäisiä kertoja 2000-luvun aivan alkuvuosina. Ihmettelin suunnattomasti, miksi siellä myydän esimerkiksi harvennettua männikköä kiinteistönä noin 5-7 euroa kuutio. Siis metsää, mistä ei saa seuraavaan kymmeneen vuoteen juurikaan tuloja. Suomessa tuolloin vastaavien kohteiden hinnat olivat vähintään kaksinkertaisia.

    Tähän oltiin kuitenkin Virossa totuttu tuolloin jo vuosien ajan. Ja vaikka tiedonvälitys oli tuolloin jo avointa, niin hinnat pysyivät vuodesta toiseen ja ihmiset tottuivat tähän. Se oli maan tapa.

    Tällä hetkellä täytyy ihmetellä Suomen maan tapaa! Isossa kuvassa pyöreän puun hinnat ovat Suomessa kuin valtion säätelemät. Eivät tunne suhdanteita. Markkinoita yritetään hämmentää tarjoamalla mitä erikoisimpia ”etuja”. Storallahan oli esimerkiksi Lahden MM-hiihtojen aikaan ”kulta-asiakasetu”, että myydessään riittävän suuren harvennusleimikon saa yhden 17 euron lipun  aluekatsomoon.

    Nykyisessä huimassa markkinatilanteessa bonukset kaksinkertaistetaan eli hinta joustaa kuutiolta joitakin kymmeniä senttejä.

    Asian toinen puoli on, että uusimpien hintatietojen mukaan Virossa Paldiskin satamassa koivukuidun hinta on 80 euroa kuutio ja havukuidun hinta 70 euroa kuutio. Ja mihin muualle nämä erät menevät kuin Suomeen ja ehkä Ruotsiin. Tämä hintaräjähdys Virossa on aiheuttanut myös sen, että paikallinen Estonia Cell joutuu ostamaan vähän isomman koivukuidun (latva yli 10 cm) hintaa 87 euroa kuutio jaa haapakuidun jopa 78 euroa kuutio.

    Tukkien hinnathan ovat olleet jo pitkään yli 100 euroa kuutio ja nykyhinta mäntytukille noin 150 euroa sahalla.

    Onko mahdollista, että nyt Suomessa puukaupan suhteen elettäisiin tuota Viron noin 15 vuoden takaista aikaa ja on vain ajan kysymys milloin hinnoittelu vapautuu.

    Tarjontahan on tietysti osa dilemmaa. Kyllä Stora ja UPM rohkenevat ostamaan kuidun vaikka ilmaiseksi, jos antajia on!

    Nykyinen tilanne näyttää olevan Virossa se, että nuo harvennetut männiköt hinnoitellaan vähintään 50 euroa kuutio.

  • Jätkä

    arto. Täällä suurin osa porukasta vastustaa AY-liikettä joka tasolla. Eihän sellainen porukka mihinkään yhteisrintamaan käy, jokainen vain naputtaa omassa henkilökohtaisessa perunakellarissaan.

    Ainoa mahdollisuus sellaiseen olisi, kun vetäjäksi lähtisi Kokoomuksen varakkaat edustajat, jotka vakuuttaisivat, että liittymällä heidän taakseen kaikki jäsenet rikastuvat entisestään.

    derHorst

    Tämä puun hinnan kehitys on Suomessa jatkunut metsänomistajan näkökulmasta negatiivisena pitkään eikä muutosta ole näköpiirissä. Tästä pitää huolen kilpailuviranomaisten hampaattomuus. Ostajilla ei ole mitään pidäkkeitä pitää hinta suunnilleen samana ja käytännössä laskea reaalihintaa vuosi toisensa perään inflaation tahtiin. Suomi on tässä kuitupuun hankinnassa vähän kuin kehitysmaa, jota suurteollisuus kauppaa, tosin vähän banaanikauppaa hienostuneemmin.

    Se mikä itseäni ihmetyttää on, että metsänomistajat kaikesta huolimatta ovat valmiita investoimaan mm. metsänuudistamiseen aika isoja summia, vaikka jokainen näkee kehityksen. Kyllä ne luontaisestikin aukot uudistuisivat. Teollisuus lopettaa investoinnit heti, kun tuotti laskee liian alas, mutta metsätaloudessa ei tuollaista rajaa taida olla. Metsänomistajien laskutaidottomuus on yksi metsäteollisuuden tärkeimmistä luonnonvaroista Suomessa.

    Jovain Jovain

    Kilpailuviranomaisen päätös on, että rikkomusta ei ole tapahtunut. Ei edellytä muutosta nykyiseen tilanteeseen. Asiahan on hyvin yksiselitteinen, riippuu mistä puoluetoimista kysyy. AY-liike hallitsee kaikilla tasoilla ja puunhinta on säilynyt hyvin maltillisena.

    Puuki

    Kustannusten nousu ja puun hintojen pysyminen ”entisellä vakaalla tasollaan” ja kuitupuun/tukkipuun hintojen suhteen muuttuminen on antanut aihetta laskea uudestaan eri kasvupaikoille  sopivien uudistusketjujen kannattavuutta.  Siksi itse olen suositellut ja toteututtanut esim. istutuksia entistä väljempään asentoon.  Mahdollisuuksien mukaan luont. taimien lisä antaa pot. säästöjä tukkipuun kasvatukseen ja silti voi käyttää hyväkseen myös mm. jalostushyödyn.

    Apli

    Samoja ajatuksia kun Puukilla, kustannuksia alas, vähemmän taimia, itse tehnyt enemmän Muistakaahan kilpailuttaa kaikki leimikot, nyt jos koskaan se on tärkeää..

    Nostokoukku

    Tällä palstalla Ay-liike nähdään kaiken pahan aiheuttajana. Kuitenkin samaan hengenvetoon puuntuottajien ”työnantajaa” metsäteollisuutta suomitaan ala-arvoisesta puun hinnoittelusta. Pitäisikö paperimiehenkin joutua samaan kurimukseen vitosen tuntipalkalla?  On totta, että kuitupuun reaalihinta laskee vuodesta toiseen. Kuitenkin metsäteollisuuden tuloksenteko on huippuluokkaa. Eikö siitä riittäisi kunnon korvausta niin puuntuottajalle kuin paperimiehille. Missä on tai missä viipyy puuntuottajien yksimielisyys ja Ay-liike, jotta kuitupuunkin hinta saataisiin naapurien (Viro) tasolle. Eikös MTK ole mainostanut itseää metsänomistajien edunvalvojaksi?  Onko sielläkin vain Bentley kaupoista haaveilevia hampaattomia ja tahdottomia siipeilijöitä? Korppi ei korpin silmää puhkaise.

    Jovain Jovain

    Pieniä on rusinat pullassa, alennetaan kustannuksia, vuosikymmeniä veisattu virsi. Saadaan liikumavaraa puunhinnassa. Ei kuitenkaan tuottajan pussiin. Sinne uppoaa klusterin pohjattomaan liikkumavaraan. Vaikka puuhuollossa yrittäjä vastaan yrittäjä. Teollisuus tekee sopimukset puolesta ja puuntuottaja yrittäjä on heikoilla.

    Metsuri motokuski

    Mites tämä logiikka toimii jos taimia  vähentää istutustyössä ? Onko niin että jos taimeen sijoittaa 20 senttiä ja istutukseen toisen 20 senttiä niin ensiharvennuksella kyseisestä puusta ei saa 40 senttiä. Raivaukseen kustannuksiin ei taimien määrällä ole vaikutusta. Jos vielä itse istuttaa ,ja kun omalle työlle ei perinteisesti kuluja lasketa ,niin kustannukset taimea kohti jää reiluun 20 senttiin. Mitenkähän tämä yhtiöden metsissä laskenta toimii kun he vielä istuttavat normi taimi määrät.

    Pikaisesti laskin että 70 litran puun myyntihinta kuituna olisi noin 1,19 euroa joten kate olisi ihan kohtuullinen istutushintaan nähden.

    arto arto

    Näkee sen metsäyhtiöiden voitoista että jokin ostetaan halvalla ja tehdään hyvä voitto. Paperi miehet sen tajunneet tekevät ok liksalla työtä.

    Teufelin Zumi

    Maanviljelyssä on parhaimmat tuotot. Tähkässä on 50 jyvää, saadaan kate joka on 98%/vuosi. Siihen ei pysty edes itse Elon Musk. Tässä maassa sitten pystytään tuokin tyrimään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 117)