Keskustelut Puukauppa Harvennusohje

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 164)
  • Harvennusohje

    Kyseessä on toinen harvennus ja pitäisi antaa ohje harvennuksen toteuttamiseen. Miltäs kuulostaa, kun ohje kuuluu, että kasvamaan jätetään puut, joiden suhteellinen arvokasvu on suurin?  Meneeköhän jakeluun?

    Tästähän minun talouteni näkökulmasta on kysymys.

  • Jätkä

    pihkatappi. Vääristelet itse todellisuutta. Menetelmälläsi kasvatetaan vain pintä puuta, – alarajoilla olevia ”tukkeja” ja tuotetaan hidaskasvuisimmilla puilla kuutioita, joita tulee käytännössä vain saman verran kuin oikealla tavalla kasvatettujakin.

    Täällä on noitakin ylitiheällä runkoluvulla kasvattelijoita, mutta heidän kannattaa varautua vasta yli satavuotiaan puuston päätehakkuuseen.

    pihkatappi pihkatappi

    En kehoita ketään yläharvennuksiin, mainitsin jo että kiertoajan pidennyksen ja heikomman loppu kasvun takia koko touhu ei välttämättä kannata, teoriassa kelpo oivallus voi käytännössä olla jotain muuta. Enkä vääristele koskaan, kun kerron vain näkemyksiä ja nämä näkemykset voi tietysti tyrmätä ja vähintäänkin kyseenalaistaminen on suotavaa.

    Reimalla nuo metät tuolla ylämaissa ja siellä harvennusten merkitys kiertoajalla korostuu. Voi olla jopa että päätehakkuun sijaan kannattaa suunnitella jatkuvapeitteisyyttä.

     

    Metsuri motokuski

    Onhan tuo yläharvennusten  käyttö aika riskaapelia. Olettamus lähtee siitä että alikasvokseen jääneet samanikäiset puut saavat yläharvennuksessa kaadettujen puiden kasvunopeuden. Siihen en taida uskoa. Kilpailussa toiseksi jääneet eivät saavuta samaa kasvua kuin ”voittajat”. En tiedä onko tarviskaan niillä jotka sitä tekevät. He varmaan haluavat jatkuva kasvupeitteen, joka on hyvä sekin jos jaksottainen kasvatus ei mielytä. Ne kokemukset jotka minulla on yläharvennuksista niin ei hirveästi kehuja satele. Monesti parin – kolmen vuoden jälkeen kun tuulituhoja on ilmaantunut tapeeksi niin aukoksihan ne ovat menneet. Ja tietenkin melkoinen rahanippu metsänomistajalle vähemmän.

    pihkatappi pihkatappi

    Esimerkin yläharvennuksissa alikasvos raivataan ennen hakkuuta, sehän on ehdoton edellytys, jos tarkoitus on optimoida kiertoajan tuloja. Mutta samallalailla se pienempi lisävaltapuu on heikommilla juurilla, jos kohta kapeampi latvus ei niin kuormitakaan juuristoa.

    Ei yläharvennus ole sama asia kuin alikasvosten kasvattaminen, terminologia ei ole pysynyt mukana. Puolet metsämiehistä raapaisee viimeisen harvennuksen yhteydessä vanhan ison kuusen hieman pienemmän hyvälatvaisen männyn vierestä, tuosta kun hieman jalostaa ajatusta, pienempi tukkipuu kasvaa isommalla prosentilla tukkia, eli ehkä arvokasvu kovempi ja kaadettu isompi tukkipuu kasvaa parempaa korkoa muualla. Mutta eihän se asia noin yksinkertaista ole, kun isompi puu kasvaa usein varmemmin ja on jo kasvupaikkaa vallannut. Ja taas jos ajattelee riskejäkin laajemmin, oikein arvokas pystyssä oleva tukkipuusto on suurehko riski. Eikä tämä tietysti helpotu, jos arvelee että tulevaisuudessa katkotaankin puut hakkuussa 18 cm tukki latvaläpimitta minimillä. Kannattaa opiskella ja tehdä etupäässä niillä Tapion uusimmilla suosituksilla, jos ei asioita ymmärrä itsekään, niin ei soveltaminenkaan onnistu.

    kim1

    Kuinka istutetussa mäntymetsässä voi olla kakkosharvennuksen aikaan vanhoja järeitä kuusia…..?…,heh..Mielestäni jos kakkosharvennuksella poistetaan ns.turbo puut ,niin en näe siinä mitään järkeä,ellei sillä katkaista jotain pikavippi kierrettä…

    Itsellä on tuolla etäpalstalla vuonna 1972 ,tai 1971 istutettu männikkö ,en tarkkaan muista kun olin silloin niin pieni…,heh..N. 15% on  kahden tukin puita.. ,rk huitelee parhaissa yksilöissä n.28 cm: n kieppeillä.Koska kyseessä on kallioinen maaperä,niin kasvuolosuhteet vaihtelevat karusta ties kuinka hyvään.,varmasti löytyy vastaavasti 15 % runkoluvusta sellaisia yksilöitä,että tuskin niistä kaikki koskaan saavuttavat  2 tukkipölkyn kokoa,vaan jopa voivat näivettyä pystyyn..

    No,mutta missä on asian pihvi…?Eräs Uudenmaan mhy:n mti lähetti minulle hakkuu ehdotuksen 2017 ,jossa kertymäksi oli arvioitu mk. 105 kuutiota ja mt. 104 kuutiota,sehän olisi tarkoittanut käytännössä sitä että juuri se paras puusto olisi   hakattu…,en lämmemmennyt ajatukselle ,ja vieläkin korvissa soi kun mti suutuspäissään löi puhelimen korvaani…

    Puuki

    On niitä semmosiakin männikköjä varsinkin, joissa ei ole alikasvosta juuri ollenkaan . Pari-kolme eri latvuskerrosta ja aiemmissa harvennuksissa, yleensä eh:ssa, jo siistitty lengot ja muut alle jääneet pääosin pois.  Alikasvos ja lisävaltapuut ei ole sama asia.   Ei missään kalliokoilla voikaan jättää muita puita pystyyn harvennuksissa kuin niitä joilla on paras juuristo.

    Sama juttu voi olla jo taimikonhoidosta lähtien. Männyt kasvaa sen verran hyvin ja tiheässä ,että ennakkoraivauskin on läpihuutojuttu; muutamia alikasvospuita siellä täällä.  3 vuotta sitten tehtiin ensiharvennus tuoreen kankaan männikköön, jossa oli tuollainen tilanne.  Siihen ei tule alikasvosta ennen 2 harvennustakaan kuin korkeintaan nimeksi. Kun puut on sopivan harvassa asennossa, niin varmasti onnistuu sitten vaikka yläharvennuksenakin tehdä, kunhan ei mene liian myöhään harventamaan 2. kertaa.

    Jätkä

    Se taitaa olla joillekin mahdottomuus käsittää, että : Vaikka puut ovat täsmälleen saman ikäiset, koska ne on istutettu samana päivänä ja samanlaisista taimista, niin jos kuviolla on kuitenkin eri kokoisia puita se 1800 – 2000 kpl , joiden pituus vaihtelee kahdeksanmetrisestä 16 metriseen, niin ne eivät ole kasvunopeudeltaan samanveroisia.

    Myös ajatuskin toistuvista yläharvennuksista synnyttää kylmät väreet meikäläisen selkänahkaan.

    Ja nämä ovat olevinaan Suomen metsätalouden edelläkävijöitä!  Totuus on se, että he ovat tukevasti sata vuotta kehityksestä jäljessä ja toimivat tavalla, jonka seurauksena Suomen metsäteollisuus loppuu, taikka muuttaa asemamaatansa  – ja kauvas.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Älähä Jätkä hoppuile. Kuvaamasi tilanne on enska eli ensiharvennus (1. harvennus), jossa poistetaan alta juuri nuo hitaammin kasvaneet ja huonolaatuiset sekä tietenkin päältä susipuut. Jäljelle jää sekä ilmiasultaan että genetiikaltaan tasaisehko metsikkö, jota voidaan jos on rehevämpi alue kyseessä, harventaa alta (2. harvennus)  ja sen jälkeen vielä päältä (3. harvennus). Karumman pään kasvupaikoilla päältä kerran (2. harvennus) ja sitten päätehakkuu. Jatkuvapeitteisessä sitten on eri systeemit, eli varmaankin pääasiassa päältä harvennukset mutta kuitenkin niin että isoja siemenpuitakin jää.

    Pitäisi varmaan käväistä katsomassa mitä metsänhoitosuositukset aiheesta nykyisin sanovat… Aiheesta saisi mielenkiintoisia keskusteluja, jos joku esittelisi kesätapaamisessa kohteita.

    pihkatappi pihkatappi

    Kiitos Anneli. Hyvin kirjoitettu. Ja eikös tuo ole ihan Tapion ohjeissa nykyään, lienee ohjeet jo jatkuvaan kasvatukseenkin. Se että milloin mitäkin kannattaa tai voi järkevästi suorittaa on sitä ammattitaitoa.

    Reima Ranta

    Vanhan koulun metsämiehille ei koskaan avaudu se tosiasia, että puuntuotoksen (puumäärän) maksimoiminen ei maksimoi metsätalouden tulosta. Näin on vain siinä tapauksessa, että korko on nolla.

    Teidän pitää laskea, eikä höpöttää jotakin mutua. Mitään rakettitiedettä nämä eivät ole. Jokaisella jo peruskoulun oppimäärän läpäisseellä pitäisi riittävät matemaattiset taidot löytyä asian selvittämiseen.

    Sen voin teille kertoa, että Helsingin yliopistosta ei enää valmistu yhtäkään metsänhoitajaa, joille nämä metsätalouden kysymykset eivät ole päivänselviä.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 164)