Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 911 - 920 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • mehtäukko

    Kohtuulliset! ajourat on metsänhoidossa vain pakko hyväksyä. Ja se ei tarkoita 5-5,5m hotuja kaikkialla. Harventamattomat välit on taas ammattitaidon puutetta.

    Puuki

    Keskeltä tiheämmät välit kuin urien varret , ei harventamattomat, on hyvin yleisiä motohakkuissa 20 m ajouraväleillä toimittaessa.

    suorittava porras suorittava porras

    Näyttää tiheältä ,jos on huonosti raivattu. Ihan samaan malliin lähtee runko 11 metristä ,kun lähempääkin ….paitsi pikkumotolla ,jolla ei sinne yletä. Jos ei aja lähemmäs ,jää rajaisia ja aina lähemmäs ei välttämättä pääse. Keskialueen huono harvennustulos juoruaa enemmänkin liian lyhyestä puomista ja maksimiulottumalla liian epävakaasta alustasta.

    Koivunkaataja2

    Tämäkin voitaisiin todeta toisin miitingissä kuin suorittava asian tuo esille.

    Jätkä

    Jos Suoriutuva kuvittelee ottavansa puun 11 metristä yhtä sujuvasti kuin 6 metristä. niin hänet pitäisi toimittaa kallonkutistajalle.

    Joka tapauksessa kurkotteluun yli kymmeneen metriin, kuluu aikaa rutkasti enemmän ja ainakin se pitäisi ammattitaitoisen kuskin huomata. Mutta jos ei ole sitä ammattitaitoa ????

    Tikkula Tikkula

    Puomin siirtäminen on kyl nopeempaa kun zambon vekslaaminen sinne 11m. Katoin you tubesta kun zambo otti enska puun etuviistosta jostain 4-5m. Tais olla tuulinen ilma kun keikutti niin konetta.

    suorittava porras suorittava porras

    Onko jätkä kuullut puhuttavan käytäväharvennuksesta? Tapion hyvän metsänhoidon kriteerit täyttävä menetelmä ja 30-40%  nopeampi verrattuna perinteiseen. Jätkä ei ilmeisesti tiedä ,että jatkeella puiden siirtely on nopeaa ja tarkkaa. Puita liikutellaan vain pituussuuntaan ,ei sivuttain. Lupaan ottaa rungon 10 metrin päässä olevan rungon takaakin ilman vaurioita ,jos runkojen etäisyys toisistaan on vähintään 30cm ja kaataa sen hallitusti sopivaan väliin usean muun rungon kanssa. Nippu siististi puomin alle tehtynä. Tämä ei pikkumotolla onnistu.

    Tein harvennuksia 10 vuotta 8 metriin ulottuvalla kuormaimella . Kun ulottuvuutta tuli lisää ja alle vakaa alusta , on pienemmällä  koneella vuorossa aikaan saadut motit taputeltu ruokatuntiin mennessä  ja jälki kestää kriittisenkin tarkastelun ellei alusmetsää ole ollut haittana.

    Käytäväharvennus tulee yleistymään enskoissa ,jotta rästit saadaan purettua. Siihen hommaan sopii se kutosen kourakin ….tai jopa seiska.

    Puuki

    Käytäväharvennusta UPM tutki ja totesi toimivaksi . Mutta ei ole mo:en kannalta  hyvä menetelmä. Laskee korjuukustannusta mutta heikentää jäävän puuston arvoa tulevaisuudessa. Sopii yhtiöiden metsiin (ja tarkoituksiin) kuitupuun tuottamiseen , ei tukkipuun kasvatukseen tähtääville.

    Mm. MK:n korjuujälkitutkimuksen mukaan korjuujälki on heikentynyt viime aikoina ja eh:lla harva asento ajourien reunoilla on yleistä.

    Tietääkseni ei ole hyvän metsänhoidon suosituksissakaan koska ei ole hyvää metsänhoitoa. Joskus voi olla tietysti parempi että edes siten harvennetaan ryteikköä, muuten ei ole sopiva jos th:t on aikoinaan tehty.

    Paremmat mahdollisuudet sillä 7 m puomilla on tehdä tasainen harvennus, haamu-urien avulla kuin 11 m puomin kanssa .  Ei ainakaaan tarvitse  välttämättä olla puhtaaksi kynitty alusmetsä jokaisessa kohteessa.  Paljon riippuu tietysti kuskistakin millanen jälki jää metsään.

    Jätkä

    Käytäväharvennus esiteltiin joskus kolmekymmentä vuotta sitten. Se oli Ruotsalaisten kehittämä menetelmä, jolla pyrittiin alentamaan kustannuksia, kun puita ei enää ronkittu pitkällä puomilla, vaan otettiin läheltä, eikä Mopokuskia tarvinnut opettaa valitsemaan puita, (hän ei kyllä olisi oppinutkaan). Jälki oli kyllä heikon puoleinen, mutta korjuutyö oli tehokasta.

    Nämä nykyaikaa elävät vastarannan kiisket kieltäytyvät uskomasta haamu-uralta puimisen paremmuuteen, mutta siihen on syysnä: He eivät käsitä menetelmän tekniikkaa, eikä ”vanha pieru” sitä enää oppisikaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Käytäväharvennusta tehdään tänä päivänä nimenomaan 11 metriin ulottuvilla kuormaimilla. 30 vuotta sitten ulottuvuutena kahdeksan metriä oli jo paljon.

    Hieman sovellettuna käytäväharvennuksella saadaan hyvää jälkeä aikaiseksi. Kolhut kasvamaan jätettäviin puihin ainakin jäävät vähäisiksi ja se sovellettu osuus merkitsee parhaiden puuyksilöiden suosimista.

    Jätkäkin kiittelee haamu-uramenetelmää tietämättä , että nykyinen systeemi on parempi. Itselläni on riittävästi kokemusta molemmista. Jätkältä puuttuu käytännön kokemus kummastakin. Käytäväharvennuksestakin on tuoreempaa tietoa olemassa ihan suomalaisittain parin vuoden takaa . Ei tarvitse muistella menneitä viime vuosituhannelta.

     

Esillä 10 vastausta, 911 - 920 (kaikkiaan 1,022)