Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • aegolius

    Itse en usko, että tällä tukkia tehtäisiin mitenkään järkevästi. Ei tuolla ”heinähäkissä” todennäköisesti toimisi edes pitkä kuitu, saati sitten eri puulajit ellei sitten energiaksi mene kaikki. Olen ymmärtänyt koneen olleen ihan enskakone, kuten pienet yleensäkin.

    Metsuri motokuski

    Vielä jesselle. Jos samoille urille tarvitaan ajokone niin miksi tuollainen vehje pitää kävellyttää edellä ?

    Ilman muuta enskakone. Mutta jos tulee pikkutukkia, parrua tai joitakin tukkeja vaikka ajouralta niin kyllähän enskastakin voi muodostua useita tavaralajeja. Kysykää jätkältä vaikka. Hänhän osaa katkonnan.

    aegolius

    Eikös moton koppi kestä päällekin kaatuvan? Ja lasit kestävät ketjuluodin? Onko niin, että teräketjua ei niin tiivisti pysty koteloimaan, etteikö luoti olisi edelleen mahdollinen rungon ja kotelon välistä? Eikös motoissa ketju pyöri reippaasti moottorisahaa nopeammin ja siinä tuo syy näihin ”luoteihin”?

    mehtäukko

    Aegolius:.. jotta suusi ei käy edelleen ”suosittelen ihan yleisesti…”

    aegolius

    Metsuri motokuski, kannattaa lukaista tuo Aarre-lehden juttu.

    ”Rahkonen kertoo, että sujuvan koneen käsittelyn oppiminen vei muutamia vuosia. Tällä hetkellä hänen työsaavutuksensa ensiharvennuksissa on viitisen kuutiota tunnissa ja 0,5–1 hehtaaria päivässä. Rahkonen veloittaa palvelustaan 13–17 euroa kuutiolta kaadettavien puiden järeyden mukaan.

    ”En tee hommia aamusta iltamyöhään, vaan vain kuutisen tuntia päivässä. Hieman jo jäähdyttelen.””

    Metsuri motokuski

    Vaikeahan se on koteloida umpeen jos sahan laippa on liikkuva. Kerran vai kaksi olen kaatanut puun moton kopin päälle. Koppi kyllä kestää mutta lamput tahtoo kärsiä. Yleensä kun ketjuluoti lähtee niin ketju on jäänyt puristukseen ja murtuu. Uskon että pyörimisnopeudessa ei suuria eroja ole mutta hydraulimoottori on ihan eri tehoinen kuin moottorisahan moottori.

    Kuinkahan ne rinneleimikot tai kiviset männiköt ovat sujuneet. Voi olla aika haasteellinen. Yhdellä kaverilla oli tuollainen. Itse asiassa kaksi. Eipä ole enää. Hänellä taitaa olla kelta mustat koneet nykyään.

    Rane

    Tästähän on jo keskustelu ollut.Ketjuluotihan syntyy kun ketju katkeaa ja ketjupyörä heittää ketjunpätkän ketjukotelon reunan yli jolloin sen nopeus kiihtyy moninkertaiseksi varsinaiseen ketjunopeuteen verrattuna(linko).Toki aina ketjun päästä ei irtoa kappaletta mutta kun irtoaa niin se on oikeasti vaarallinen.Linkissä selvitys amerikassa kuljettajan kuolemaan johtaneesta tapauksesta.Valitettavasti englanninkielinen mutta sivulla 7 kaavakuva ketjuluodin syntymekanismista  ja muitakin kuvia.

    Timber Harvester Operator Killed Following a Chain Shot Incident (wa.gov)

     

    jees h-valta

    Ei kannattaisi ihan loppuun niitä ketjuja tuossa käytössä teroituttaa. Jokainen terotus vie ainesta ja joku turvaraja saisi olla ettei mentäisi niittien alueelle hiomaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Taitaa moton kopissa olla vaarallisempaa kuin ulkona. Takavuosina oli uutinen, jossa koivutukki tuli karsinnan aikana koneen lasista sisälle ja kopissa tuli liian ahdasta. Koneen vieressä on turvallisempaa.

    mehtäukko

    ”Kokemäenjoki” veikkailee aina mitä sattuu. Ei ketjuja viilailla niitteihin millään muotoa. Puruhammasta ja sen korkeuden säätöä jonka yhteinen runko ainoastaan kuluu. Jos esim. siihen tai sivulenkkiin tulee vääntömurtuma, ketjuhan rämähtää poikki.

     

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 1,022)