Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • metsänkasvattaja

    luulisi  olevan vaaralista  työtä  tuo  ohjaus   koneen  vieressä  puu saattaa  kaatua  vika  suuntaan   ja  ketjusta   voi  irrota  pala  joka  on  kuin luoti

    aegolius

    >– Eli siis mitkä edut?

    En usko, että tähän tarvitsee vastata. Luotan siihen, että osaamista on ja Visakallo tietää hyvin itse mitä etuja tällaisella (ja manuharvennuksellakin) koetetaan tavoitella. Eri mieltä saa toki olla onko niitä hyötyjä vai ei.

    Metsänkasvattaja on oikeassa. Siihen tämä kone ymmärtääkseni kaatui. Hakusanoilla ”harveri eu” löytää asiaan liittyvän pdf-tiedoston. Viranomaisten kanta on ollut, että ketjuluodin lisäksi koneen kaatuminen kaltevassa maastossa on ollut liian suuri riski.

    aegolius

    Laitoin tänne tietoa tuosta vehkeestä lähinnä siksi, että keskustelemme tässä ketjussa pikkumotojen mahdollisuudesta ja siihen aiheeseen tuokin liittyy. Samoin ketjussa on ollut hieman lennokkaankin oloista roboharventajien suunnittelua. Mielestäni päätehakkuut tullaan automatisoimaan ensin. Ellei siihen(kään) pystytä, ei harvennusmetsään ole mitään asiaa. Ja jos joskus siihen suuntaan ollaan menossa, niin voisihan se olla tämän kokoluokan robo. En ihan ymmärrä miksi harvennusrobon pitäisi olla kymmeniä tonneja. Toisessa ääripäässä on kapea ja ketterä kone lyhyellä puomilla. Toki ajourat tarvitaan silti. Uraväliä on vaikeaa kasvattaa ellei koneen mukana kulje yhtään runkoa. Siihen taisi Lassekin viitata aiemmin tänään.

    Harvennusrobon suurimpana haasteena pidän kuitenkin onnistuneen puuvalinnan tekemistä ja siksi en hengitystä tätä odottaessa pidättäisi.

    mehtäukko

    Tämä aegoliushan yritti taluttaa pihalle onnistumatta.

    ”Suosittelen ihan yleisestikin olemaan kommentoimatta asioita, joista ei mitään tiedä, eikä viitsi sitä tietoa etsiäkään…”

    Työnäytökseen taannoin kerran erehdyin ,jossa tämä rcm seikkaili.Ukko sen rinnalla tähyili latvaa ja tyveä ja kompuroi milloin oksakasoissa,milloin sivulla kaataissa tai takana kun pölkyt ei sattuneet häkkiin.Hihnassa kaulasta roikkuva ohjainyksikkö vei nurinkin kun ei eteensä poloinen nähnyt. Vain ketjuluoti puuttui esityksestä kun saha vonkaisi parinkin metrin päästä naamastaan!

    Kun ura oli taivallettu, häkkiin sarhatut mäk,kuk,kok ja muutamat parrut pikkutukkeineen ilman väriä kipata rumautti ajouran varteen ajomiehen lonittavaksi. No pystypuu sattui hollille ja kuoret irtosivat sen metrin matkalta. Kuskihan tätä ei toiselta puolen kerennyt hätäpäissään varmistaa…

    Animaatiot ja käytäntö ovat kaksi täysin eri asiaa.

    Perko

    Kummallista kun justeerista, kirvestä tai moottorisahasta ei ole tullut käyttökieltoja. Eikö tuo uusi sähkösaha tarvii  hyväksyntää.  Silläkin on mahdollista kaataa puu mihin sattuu.

    Harveri on hyvää alkua, tarvii vaan ohjelmoida metsän hoito-ohjeet.

    Anneli J.  kyllähän mie tiiän ne ohjeet ja on värilliset varusteetkin, muuta se ajatuskemia  ei salli mo: n ymmärtävän mitään. Siltäkin ostajalta  jäi  korjuutähteitä  reilu rekan nupillinen sahatukkia metsään.

     

     

     

    metsänkasvattaja

    lieneekö  tuota  videon  konetta   testattu  siten , että  ohjaus   tehdään  siistinä  sisätyönä  vai  liekkö  siihen  vielä  tekniikka  valmis.  periaatteessa  kameroilla  voisi  korvata  ihmisnäön

    Nimetön

    http://www.youtube.com/watch?v=OIhEjigB884 Muistin kyllä aamulla tuon harverin mutta kun viimenen video vehkeestä kuvattu 2010 niin aattelin että asia on nyt toistaiseksi jäänyt unholaan.  Häkki kippaa korkealta hitaasti niin puut tippuu yksitelleen ristironkkelille, ainakin siinä ois vielä kehittämisen varaa. Ei vaan kukaan ole konetta ilmeisesti kehittänyt v. 2010 jälkeen.

    aegolius

    Olen nähnyt tuon ”ristironkkeli” -videon. Kehittämistä löytyy. Ymmärtääkseni koneen kehitystyö pysähtyi nimenomaan viranomaisten turvallisuusmoitteisiin ihan komission tasolta vuonna 2008 ja viimeistään yrityksen omistajan päästyä autuaammille harvennuksille 2010. Ratkaisut turvallisuuspuutteisiin jäivät kehittämättä eikä projekti ole muita metsätahoja kiinnostanut. Muussa käytössähän tuo etäohjattava vehje edelleenkin kaiketi on.

    Tuo mehtäukon kokemus kuulostaa ihan siltä kuin aegolius olisi messuilla esittelemässä Ponssen uutta motoa ja lopputulema olisi, että Ponssesta ei ole mihinkään. Jos esittelijä hieman epäonnistuu ja toimintaa vielä katsoo värilliset lasit päässään, saadaan hyvät jutut paikallisen Shellin kahvilaan. Jotenkin on näemmä kaikki netistä löytyvät positiiviset kokemukset jätetty noteeraamatta ja muutkin linkit katsomatta ja lukematta. Osa alan ammattilaisista on elättänyt itsensä näillä ”romuilla”. Mehtäukon suu vain käy edelleen. Siinä en voi auttaa.

     

    Metsuri motokuski

    Onko teillä kokemusta urakoida vastaavalla koneella ? Kuinka on toiminut ja kuinka olette päässeet tulokseen. Mitenkä puut on ajettu ajokoneella kun tällähän ei pitkiä matkoja puita kuljeteta ? Ideahan koneella lienee että puidaan kasoja harvakseltaan ajourille josta ajokone ne noukkii. Kuinka eri tavaralajit erotellaan uran varteen sillä sekaisinhan ne ei voi olla.

    Varmaan joku joka tällaista ihannoi niin voi kertoa kokemuksia.

    jees h-valta

    Aika helposti kehiteltävä laitehhan tuo olisi ollut. Toisen nosturin kuorman purkuun ja jonkunlaisen etäkopin siihen toisen nosturin puomille käyttäjää varten. Eihän tuon turvallisuus ole kuin käyttäjästä kiinni. Voihan motokin koppinsa päälle tukkipuun kumota.

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 1,022)