Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 741 - 750 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • Tolopainen Tolopainen

    Eipä ole moista kuultukaan, että ei saisi säästöpuita merkata, saa merkata ja poistettavia myös. Ostomies kerran piikitteli käynnistäni metsäpalstalla, siitä hyvästä mollasin hänestä pääkonttoriin.

    Puuki

    No ei siinä puujunassa mitään raiteita tietenkään ole.  Useampi vaunu vain jotka jonkin tekoälyn ohjaamina kerää moton puimia puita ja kuljettaa varastopaikalle.

    Vielä niitä ainakin ennen korona-aikaa oli ostomiehiä joiden kanssa käveltiin leimikkoja läpi ja nauhotettiinkin.  Yksi leimikko tehtiin kimpassa viime vuonnakin mutta ostomies merkkasi sen väärin omalle kartalleen ja moto pui sitten vähän väärästä kohtaa jonkin verran puuta.  Vanhan mallin paperikartta olisi toiminut varmaan paremmin kuin hienompi sähkönen.

    suorittava porras suorittava porras

    Voi olla kyse siitä , että hakkuun ollessa käynnissä , ei  palstalle ole asiaa työturvallisuussyistä. Säästöpuut saa varmasti merkitä ennen hakkuun aloittamista . Muutamalta innokkaalta isännältä on lähtenyt henki ,kun ovat jääneet kaatuvan puun alle. Siksi työmaaohjeet ulkopuolisten suhteen ovat nykyään varsin tiukat.

    Soitto työskentelevään koneeseen ja vasta sitten kypärä päässä ja turvaliivi päällä koneen pysähtymisen jälkeen palstalle.

    Perko

    Puuki , onko siitä pienoismallista jossain juttua?  Olis mielenkiintoista tutustua, laita  vihje jos sopii. Mie oo olut yli 30 v  näistä pois.  Kuntolomalla, maalimaa kiertämässä.

    M-ukolle, huomaa jotta häkkiin ne latoo nykyisetkin koneet. Vähemmän ovat enää nuoralla sitoneet linkulle. Ajat ja tavat muuttuu! Kyllä ennen oli kaikki paremmin..

    aegolius,   ostomiehistä  lukuisat ovat tosi asiallisia ja rehtiä, melkein  myyjän asialla mutta jo yksikin onnistuu pilaamaan  jo pelkällä sisääntulollaan  tapaamisen.   Asennekoulutus ja valinta tehtävään niin kuin muuallakin.

    Niin , sillä silmällä, että ”myynti” on vuokraus jossa on hakkuuoikeus!  Mie oon tään tietänyt ennenkin.

     

    Puuki

    En enää muista missä oli juttua (vasta viime vuonna se oli) siitä puun kuljetusvärkistä. Mutta sen muistan että mikä oli periaate ja  että toimi hyvin pienoiskoossa ainakin.  Autojakin on tehty jo ilman kuljettajaa kulkeviksi ,niin ei se niin vaikea ole enää tehdä samantyyppistä metsään puun kuljetukseen.

    Hakkuuoikeuteen kuuluu myös metsän jättäminen mahdollisimman hyvään kuntoon hakkuun jälkeen. Esim. Säästöpuiden jättäminen sertin mukaisesti ja vaurioiden välttäminen ym. muut kauppakirjaan kirjatut lisäsopimukset, jos niitä on tehty.

    Tolopainen Tolopainen

    Kerran soitin motokuskille ajo-ohjeet palstalle. Noudattiko, no ei tietenkään kun oikomalla taimikon poikki matka lyheni ainakin 100m.

    metsä-masa metsä-masa

    Kyllä Väli-Suomessa on edelleen ne ajat, kun metsäammattilaisen kanssa pääsee omaan metsään, koronan vielä ollessa voimissaan, toimisto neuvotteluun on varustauduttava suojaamalla itsensä.

    Täällä on edelleen sahurin- ja  kuiduttavan teollisuuden ostajat hankkimassa varantoa, jopa tulevan talven korjuuseen, täällä talven alkukehitys kun  on ollut korjuulle hyvä.

    Maastokäynti on vieläkin monelle metsänomistajalle kaupanhieronnan kohokohta, siinä samalla saa ostajasta ja myyjä tehdä tuttavuutta puolin ja toisin. Jos maastokäynnistä on myyjän mielestä oltu samoilla linjoilla ja näkemykset on olleet molemmille myönteisiä, kauppakin menee silloin ilman jälkipuheita .

    ” suorittava porras ”  antoikin edellä asialliset lähestymisohjeet työmaakäynnille, nykyisin kaikilla puunkorjaajilla on samantapainen käytäntö vieraisiin työmaalla.

    Jätkä

    Lasse:”Jätkän pitäs nyt pitää meille oppitunti miten pikkusampolla suoritetaan hakkuu jossa ajourien väli jää 60m?”

    -Sanoinko Pikku-Sampolla? Näytä, missä kohtaa! Muuten saatan luulla, että jollakulla on luetun ymmärtämisessä jotain häikkää.

    aegolius

    Ootteko huomanneet, että linkkejä sisältävät viestit katoavat kaikki?

    Kirjoittelin joulukuussa tänne pitkän viestin, joka sisälsi muutamia linkkejä. Lähetä nappulan painamisen jälkeen viesti ei tullutkaan tänne eikä tekstiäkään voinut mitenkään pelastaa.

    Melko alkeellista…

    aegolius

    Aioin myös kommentoida Lasselle samaa, mutta Jätkä sai nyt puolustautua itse.

    Tällaisellahan se hoituisi. Varmaan tämä on jo jokaiselle täällä tuttu, kun on sen verran vanha asia ja täällä on kaikilla kovasti osaamista. Seitsemän minuutin kohdalla on tuota harvennuksen ideaa.

Esillä 10 vastausta, 741 - 750 (kaikkiaan 1,022)