Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 731 - 740 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • mehtäukko

    Toimistotyöstä!?

    Missä näet vaikkapa TVH:n tiehöylän ( = nyk. simmakki-auton) poistavan polannetta robotti-ohjausella? Oli muuta liikennettä tai ei, sehän ajaa omaa kaistaansa konenäköjensä avulla. Ja halavalla.

    sikari

    Jätkän kanssa samoilla urilla. Nyky hakkuissa ajourasuunnittelu olematonta ja summittaista.

    Tolopainen Tolopainen

    Mehtäukon pitäisi päivittää tiedot. Tvh:ta ei ole enää olemassakaan. Teiden auraukset hoitaa urakoitsijat sivutöinään. Nuo kuorma-autot ovat muussakin käytössä, eikä liikennettä voi automatisoida niin nopeasti kuin yksinkertaista toistotyöstä metsässä.

    jees h-valta

    Eipä taas ole käsitetty ettei nk. haamu-urat ole sidottu mihinkään vaan Sampon voi lykätä siihen väliin johon kone mahtuu. Tottakai puutavara pitää puida ajokoneen ulottuviin mutta aika helppo keissi se siinä sentään kai on. Varsinaiset ajourat kuitenkin saa olla juuri Jätkän mukaan harvassa. Ja se on kyllä harvennuksella iso etu. Vajaatuottoisuutta ajourat helposti teettää.

    Perko

    En ole motokuski, voin mennä harhaankin oletukseni.  Voisko tommoisen robotin perään laittaa itsekulkevan  kasettijutun 3 – 5 m3 häkki johon ”tekijä ” pudottaa ne  propsit lokeroihin.  Tarpeen mukaan  seuraava kasetti risteilijä seuraisi tekijää.

    Suomessa nämä yksityistenkin metsäasiat  ovat  yhtiöiden yhteispäätöksellä siirretty heidän huolekseen. Siirtyminen hakkuualueen vuokraukseen  1961   ostaja sai  lähes rajattomat oikeudet  mellastaa metsässä. Korporatismi sai alkunsa yksityismetsässä.

    Äskettäin ostaja kielsi minua tulemasta metsääni  näyttämään hakkuun jättöpuut.  Jälkien siivoukseen ryhtyivät vasta pakonsanelemana. Ostaja oli   ”oma MG!”

    On harhaa luulla, että ostaja kohtelee puunmyyjää asiakkaana. Lähettävät   mainoslehtiä joissa kiiltokuva urheilija hölkkää hongikossa.  On myös tarkoitushakuista pitää   etä-mo   ulkona  metsänsä infosta.  Ostotilanteessa on on helpompi tarjota asiantuntiajapalveluita ja bonuksia, jopa jättää koko metsä ostajan ”hoitoon”.  Mhy: n etu on myös  rahastaa  ja opastaa reivaussahan viilausta ja se on sitten siinä.

    Koneet ovat massiivisia  koska se on  ostajan etu välittämättä mitä tuhoa  jää jäljelle.  Perusteluina mm on raskaalla koneella helpompi toimia kuin pienemmällä.  Nykyisin kun ei oo olemassakaan muita  ja  sakkoa tulee jos se ei tee kuin firma käskee.

    mehtäukko

    Perko on tainnu pelata nörttien tietokonepelejä liian paljon, kun alkaa heinähäkit kummittelemaan!?

    Ja olipa puulaaki ja klusteria mikä hyvänsä, jonkin toimihenkilön tekemät töplingit eivät edusta talon linjaa.

    Puuki

    Semmonen puun kuljetusjunarobotti on jo toimivana pienoismallina olemassa.

    mehtäukko

    Kiskoja pitkin kulkeva juna ropotin paimentamana ei nyt olle saman vuodenkaan vertailua motoon nähden!?

    aegolius

    Perkolla on ainakin toinen silmä auennut, hyvä. Samalla realismin tiellä kannattaa jatkaa. Kaikki puukauppaan liittyvä sovitaan kauppakirjassa. Myös kaikella sillä, mistä ei sovita, on merkitystä. Esimerkiksi harvennustiheydessä vain lakiraja on todellinen raja ellei muuta sovita. Hyvän metsänhoidon suositukset ovat suosituksia. Sen rikkomisesta seuraa ”soosoo” ellei ole muusta sovittu.

    On tietysti realistista odottaa, että kaikkiin myyjän vaatimuksiin ei kaikki ostomiehet suhtaudu ilolla. Olen itsekin saanut aivan lähiaikoina jo ensimmäiset ”pakit” lähiseudun energiapuun ostajalta kun vaadin ilmeisesti liian painokkaasti pysymistä omien sanojensa takana. Tämä ei kaikilla osapuolilla ole käytäntö.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oi niitä aikoja, kun sekä firman ostomiehellä että mhy:n asiantuntijalla oli aikaa kävellä metsässä metsän omistajan kanssa!

    Perkon kannattaa tosiaan toimia kuten edellä ehdotettiin: merkata säästöpuut ennen kaupantekoa ja asiasta merkintä kauppakirjaan.

Esillä 10 vastausta, 731 - 740 (kaikkiaan 1,022)