Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 591 - 600 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • jees h-valta

    Onhan noita tullut seurattua kymmeniä hakkuita omissakin. Jotain katsantoa siihenkin on siunaantunut.

    Puuki

    jäävä

    Tässä vielä uusintana viimeaikaista tilastokäppyrää harvennushakkuiden tiheyksistä.

    Joillakin alueilla ei ole löytynyt olleenkaan suositusten eikä kovin paljon lainmukaisiakaan tiheyksiä ja monilla alueilla suurin osa juuri ja juuri täyttää lakirajan.    Päätehakkuutiheyteen suoraan harvennetut ensiharvennukset ei ole metsänkasvatuksen kannattavuuden kannalta toimivia. PPA laskee liian alas jotta kasvupaikan koko kasvupot. tulisi käytettyä ja toinen ongelma on puiden pystyssä pysyminen liian voimakkaan harvennuksen jälkeen.   Helposti menee metsä ja siihen uhratut panostukset pilalle.    Kannattavuutta ei voi ajatella pelkästään motoyrityksen kannalta koska yleensä toimitaan toisten metsissä.   Oman metsänsä motohenkilöt voi ja saa harventaa nykyään miltei miten lystää mutta ei toisten metsiä.

    Metsuri motokuski

    Tuo on kyllä ihan aiheellinen huomio ja yllättäväkin. Tänä päivänä merkataan jäävä tiheys kun hakkuu päätetään. Samoin urakoitsijalla on omavalvonta velvollisuus sekä yhtiöt auditoivat jatkuvasti jälkeä. En usko että kyseessä on urakoitsijan kannattavuus ongelma. Nykyään urakkahinta ei ole vallitseva kriteeri. Aina enemmän annetaan painoarvoa työn laadulle.

    Tolopainen

    Voisipa suoraltakädeltä sanoa, jotta roskakoritavaraa. Tarkastukseen otettu sellaisia kohteita, joissa tiedetään olevan ongelmia ja lisäksi liian pieni otanta. Kyllä taatusti joka alueelta löytyy kohde, joka ylittää suositukset.

    Puuki

    Normiotantatiheydellä varmaan tehty.   Mutta Tolopainen besserwisserinä tietenkin arvaa paremmin…

    Toki löytyy joka alueelta suositukseen käypiä alueitakin , ei ole vain sattunut otantaan.

    Mutta ilman tarkempaa selitystekstiä  käppyrä on vähän vaikea tulkittava.  Miten esim. viimesen pylväikön 400 kpl/ha on suositusten mukainen tiheys  ja toisessa kohtaa  1000 kpl/ha tiheys ei täytä lakirajaa ?  Voisi johtua ylitiheydestä (1000 kpl) myöhemmissä harvennuksissa ( tai isomman lmp:n puustoisissa eh:ssa) ja  sopiva tiheys (400 kpl) Vars-Suomen myöhemmissä harvennuksissa.  Tai sitten noissa on mukana kaikki muutkin arvosteluperusteet.  Vai miten tuo olisi tulkittava ?

    Tolopainen

    Kyllä nuo otannat katsotaan toimistolla ilmakuvista, mihin kannattaa mennä mittailemaan. Kun minulla oli lähtötilanne 2500/ha ja puolet otettiin eipä näkynyt tarkastajia.

    A.Jalkanen

    Mietin samaa kuin Puuki: tuossa pylväikössä lienevät mukana kaikki harvennukset, ei pelkästään ensiharvennus? Tämä selittäisi osin muutamat hyvin alhaiset runkoluvut. Aineistoa pitemmälle analysoimalla selviäisi, missä kohdin suurimmat ongelmat piilevät.

    Tarkastusten kokonaisanalyysiä esiteltiin Metsätieteen päivillä v. 2019 (linkki). Hostikan esityksestä näkyi ainakin se, että varhaishoitoa ja taimikonhoitoa tehdään vähemmän kuin tarve olisi. Lisäksi virheellisissä harvennuksissa kolmessa neljästä (75 %:ssa) virheellisyyden syy oli liian harvaksi hakkaaminen. Jatkuvan kasvatuksen hakkuissa virheellisyyden syy oli usein myös liian suuri määrä puustovaurioita.

    http://metsatiede.org/wp-content/uploads/2020/01/MTP2019-AP-Hostikka.pdf

    pystykorvat

    Ei niitä toimistolla katsota vaan maastossa ja satunnaisesti valituissa harvennuskohteissa.

    Tässä minun palstallani  19.9.2017 tehdyn harvennuksen raportista. Huomioida kannattaa myös että heti kevättalvena 12017 harvennushakkuun perään tehtiin kuviolle myöskin tuhkalannoitus maalevityksenä joten siitä mahdollisesti  aiheutuneet vauriot olisivat myös näkyneet raportissa. Naputtelen sen tähän…

    ”Korjuujäljen tarkastuksen tulokset

    Arvoisa metsänomistaja

    Suomen metsäkeskus tarkastaa korjuujälkeä satunnaisesti valituissa harvennuskohteissa. Teidän metsässänne tällainen tarkastus tehtiin kuviolla 4. Ilmoitimme teille tarkastuksesta.

    Jäävän puuston pohjapinta-ala on 13,1 neliömetriä hehtaarilla (m2/ha.

    Metsässä kaikki oli mallillaan.

    Korjuussa on aiheutunut puustovaurioita yhteensä 0%:lle jäävän puuston runkoluvusta. Vaurioista  runkovaurioita on 0% ja juuristovaurioita  0%. Hyvän korjuujäljen suosituksen mukaan vaurioita tulee olla alle 5%.

    Vaurioituneeksi rungoksi lasketaan puut, joissa puuaines on rikkoutunut tai latva on poikki. Vaurioituneeksi lasketaan myös, jos kuori on vaurioitunut (koivulla pintatuohi on rikkoutunut)nilakerrokseen saakka rinnankorkeuden (1,3 metriä) alapuolella yhdestä tai useammasta kohdasta yhteensä yli 12 neliösenttimetrin laajuudelta. Runkovaurioksi lasketaan myös sellainen vaurio, missä puun kuori on rikkoutunut koko rungon alueella yhteensä 30 neliösenttimetrin laajuudelta.

    Juurissa otetaan huomioon vain vauriot, jotka ovat enintään yhden metrin päässä rungon keskipisteestä. Alle 2 cm paksujen juurien vaurioita ei kirjata.

    Kukin runko lasketaan vaurioituneeksi vain kerran, vaikka siinä olisi muitakin kolhuja. Vaurioiden on oltava korjuusta johtuvia.

    Ajourapainumien osalta tulos on hyvä, jos painaumia on alle 5 % urapituudesta. Nyt tarkastetulla kuviolla urapainumia oli 0 %.

    Ajourien väli on mittauksen mukaan 19 m. (suositus vähintään 19 m) ja leveys 4,4m.(suositus alle 4,6 m. Uraleveyteen vaikuttaa mm. maasto ja sen muodot,” (Raportti päättyy).

    Mitä ajatuksia raportti herättää asiantuntijoissa (muuta kuin että sitä ei ole tehty kirjoituspöytätyön).  Arvioija soitti hyvissä ajoin etukäteen että tarkastusta voi tulla seuraamaan paikanpäälle. Minulla oli vaan etukäteen maksettu mökki varattuna Saariselällä joten en päässyt paikalle.

    Harvennus ja sen valvonta ja tuhkalannoitus oli ulkoistettu paikalliselle mHY:lle. Olen hyvin tyytyväinen sieltä saamaan palveluun. Ei liene syytä salata harvennuksen tekijääkään. Se oli Honkaperä Forest.

    Kuvion maaperä jäi kertomatta;Kasvupaikka;  Kuivahko kangas, Vastaava suo ja puolukkaturvekangas

    Maaperä; Turvemaa

    Kuivatustilanne; Muuttuma.

    Ojitettu v. 1974

    Tolopainen

    Tuon pohja pinta-alan mukaan runkoja jäi n. 1000kpl/ha eli liian vähän.

    A.Jalkanen

    Se onko runkoja liian vähän vai sopivasti, riippuu puulajista, alueesta, kasvupaikasta ja yksittäisen rungon koosta. Tarkastaja on varmasti peilannut tulosta harvennusmalliin, joten kaikki lienee ollut ok.

Esillä 10 vastausta, 591 - 600 (kaikkiaan 1,022)