Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • jees h-valta

    Hieno juttu Koivunkaatajalla. Minulla noin hyvin ei käynyt vaan kaveri vaihtui heti seuraaviin kauppoihin. Toki tavallaan ymmärrän koska hän toimii silloin yli paikkakuntarajojen eli menee sen alueen vakiostonkin tontille. Minulla vain sitten alkoi sitä vaihtuvuutta olla kun yksi siirtyi metsänhoitoyhdistykselle, toinen palasi takaisin sahalle Merikarvialle, kolmas heitettiin pohjois-satakunnan suuntaan kait varmaan osaksi pohjanmaatakin hoitamaan, nyt neljäs tuli suunnittelijan/maastokartoittajan roolista kait. Toki hyvää että osaa kartoittaa hakkuut sun kuviomuutokset hienosti paperillekkin. Voi olla hyvä ostajakin kunhan pääsee kunnolla vauhtiin. Kokemuspohja vielä hiukan ohkoinen hänen suhteensa. Vasta pari-kolme kauppaa tehtyjä.

    Tolopainen

    Ihmetyttää että ylimmällä kastilla pitää olla oma ostomies. Ilmeisesti partavesi ja teotorantti pitää oll Huugo boss:lta Rahvaan ostomiehillä kelpaa mennen. Ja autona Audi, tavallisille kelpaa joku vanha Tyotan retale.

    Rane

    Ja huijarit tunnistaa Pösöstä?

    Rane

    Toisaalta poliisiautonkin ratissa voi olla rosmo.

    Mies kaahasi anastamallaan poliisiautolla Laitilassa | Yle Uutiset | yle.fi

    Apli

    Mitä tulee puunostajien vaihtumiseen on itsellä vaihtumassa UPM pois harvennuksilta, niille jää Yhdistykset ja uutena Biowatti joka korvaa UPM:n, UPM:n hintataso ollut tänä vuonna sellainen että pois jää, päätehakkuilla sitten sahat ensimmäisenä mukana.

    Junni

    Itse tykkään katsella eri kuskien kuvaamia videoita hakkuilta ja seurata heidän työskentelytapojaan. Eroja on paljon! On rauhallisesti työskenteleviä ammattilaisia, kuten Janne Seppänen ja sitten on iso joukko kaikkea muuta..

    Janne puhui siinä uudella kuusikon harvennus videolla hieman nosturin nopeudesta. Sanoi, että hän on jopa ottanut vauhtia nosturista, koska kokee työn sujuvan jouhevammin. Se on totta. Hänen nosturityöskentelyä on ilo seurata, koska kouran turhat heiluttelut on minimissä. Hallitsee raskaan kouran, hienosti, vaikka selkeästi kitkajarrut on hyvin löysällä.

    Itse tykkäsin asettaa nosturille pitkähköt kiihdytys- ja hidastusrampit. Tällöin nosturista tulee hieman ”kuminauhamainen” mutta omasta mielestä hallittavuus oli parempi. Kouran sai viedä vaikka koneen puolelta toiselle 100% nopeudella, mutta alku ja loppu liikkeessä oli pehmeä, eli ei paljon heilutellut konetta tai kouraa. Lisäksi harvennuksella pienet liikkeet oli rauhallisia ja tarkkoja, jos piti esimerkiksi poistaa toinen rinnakkain kasvavista puista.

    Joidenkin mielestä vain silloin tapahtuu, kun pankot paukkuu ja vietäessä  koura puulle latvamn pitää vähintään tippua. Näitä kuskeja en metsääni ottaisi…

    Tällä videolla on myös hienoa kouratyöskentelyä harvennukselle. Muistaakseni uudehko kone kuskille, joten varmasti on säädellyt liikkeet mieleiseksi.

    Visakallo

    Pitihän minunkin tarkistaa kaikki puita ostaneet firmat ja niiden ostomiehet. 14 firman ja 25 ostomiehen kanssa olen puukaupat tehnyt.

    suorittava porras

    Hyvää työtä hyvissä olosuhteissa! Ajomieskin kiittelee. Toimintaa leimikolla on noissa olosuhteissa helppo suunnitella järkevästi ,kun näkyvyyttä riittää joka suuntaan….

    Jos jotain petrattavaa pitäisi työstä löytää ,voisi puomin alle puintia harrastaa hieman enemmän. Sivuttain vatkaaminen (pienten koneiden ongelma) vie enemmän aikaa ja runkovaurioiden riski kasvaa. Riipukejarru karvan verran kireämmälle ,niin vot!

    Hyvääkin voi aina vähän parantaa.?

    Junni

    Jep ja näkyy myös yleinen ongelma joka koskee Komatsukuskeja. Oikea puoli, joka on pimeässä kulmassa puomin takana, jää vähemmälle harvennustehokkuudelle. Itse tein Komatsulla uran oikeaa puolta uran vierestä sektoriin klo 12-2 välillä ja kauimmat puut yleensä klo 2-4 välistä. Siihen oikeaan puoleen joutui oikeasti keskittymään alussa paljon, ettei harvennuksesta tulisi epätasapainoinen.

     

    metsä-masa

    On se ammattimiehen tekemänä ensiharvennus helppoa, sujuvaa ja vielä ilman pilkkapuita, tosin ei aluskasvustoa ja maastokin oli tasainen. Tässä voisi tehdä ajatusleikkinä sen, että olisi pohjametsä tiheikkö ja alkutalven luminen metsä. Ennakkoraivaamaton ja ensiharvennusta odottava kuvio sisällä aina monen laatuisia runkoja, virheetöntä työn jälkeä siitä ei silloin voi odottaa.

    Vaikka tarvittava ennakkoraivaus maanomistajalle maksaakin, mutta suurempikustannus odottaa kiertoajan loppuun saakka kun kasvatetaan heikkolaatuista- ja pilkkapuustoa seuraavaan harvennukseen ja jopa päätehakkuuseen saakka.

    Suorittava porras ja + muut motonkuljettajat onneksi jaksaa tuoda ennakkoraivauksen puutteita esille ja keskustelun aiheiksi, koska muuten raivaamattomuus jatkuisi entistä kehnompana, ja hakkuun jälkeen taas ensimmäinen syntipukki olisi se hakkaaja.

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 1,022)