Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • Rane

    Suorittavalla on pää kokojäässä.Tuossa videolla esitellään Australialaista kaivosta jossa dumpperiralli pyörii ilman kuljettajaa.Kaivurit tarvitsee vielä käyttäjän.

    Etuna näyttäisi olevan että suoritukset ovat vakio.Dumpperi on juuri sentilleen oikeassa paikassa oikeaan aikaan,Onnettomuuksia ei ole.Kone ajaa tankille kun tarvitsee,tosin tankkauksen hoitaa vielä ihminen.Jos ymmärsin oikein työnjohtaja ei kaipaa sekasotkua ihmiskuljettajien kanssa vaan tykkää selkeästä tietokoneohjelmasta.

    Tähän suuntaan kaikki konevalmistajat ovat menossa.Pakko tai jää telineisiin.

    The Mining Automation Journey | Cat | Caterpillar

    Tolopainen

    Tuossa oli maaseudusta poimittu juttu metsänomistajasta, jolla oli oma Sampo. Teki sillä harvennukset itse, mutta koneen kapasiteetti loppuu isommille puille nopeasti. Päätehakkuut myy pystyyn, eikä harvennuksetkaan omatoimisesti kannata kuin verotuksen takia oli kommentti.

    Jos haluaa Sampon sen voi ostaa käytettynä, on halpa ja saa elämään jännitystä samalla. Kun sitä metsässä pakkasilla hangessa ruuvailee.

    suorittava porras

    Pää ei ole tällä kohtaa jäässä. Parin viikon sisällä oli lehdessä artikkeli ,jossa koneenvalmistajat totesivat yksimielisesti metsän olevan liian haastava ympäristö ilman kuljettajaa toimiville laitteille. Paikannuslaitteiden epävarma toiminta on yksi riskitekijä. Konenäön linssin huurtuminen ja likaantuminen tai ylimääräinen tavara näkökentässä ovat yleisiä häiriön aiheuttajia. Tässä vain pari esimerkkiä .

    Yksi hyvä puoli robotissa kuitenkin saattaa olla. Se tekee kaavojen mukaan , ei välttämättä niin , kun maanomistaja haluaa. Mahdolliset palautteet työstä ja työjäljestä kaikuvat kuuroille korville ja homma jatkuu sillä ohjelmalla ,joka koneelle on annettu.

    Rane

    Jos jollakin metsäkonevalmistajalla on käsitys että tietokone ei vielä pitkään aikaan pysty esimerkiksi noukkimaan eri asennoissa olevia puita/kourakasoja metsästä niin on pahasti jäljessä konenäön kehityksestä.Robotti pystyy jo eri kulmista tiirailemaan 3D-kuvan kohteesta ja nappaamaan juuri tarkoitetusta kohdasta.

    Robots Teaching Themselves to See – YouTube

    Nimetön

    Tolopainen ei kans sisäistä sitä asiaa että pikku sampo on tarkoitettu nimenomaan enskaa. En ole kyllä sitäkään huomannut että sampo ois muita koneita useammin pajalla.

    Pyhäsalmen kaivoksella 1400m syvällä maan uumenissa on kauan aikaa pyöräkuormaajat kuskannut kiveä ilman kuljettajaa maan alla olevaan murskaajaan.

    Puuki

    Joillain kannattaa harvennukset pienemmälläkin koneella ja joillain  ei. Niinhän se on kaikessa yrittämisessä.

    Ensiharvennusmetsien ajourien vaikutuksia metsän kasvatukseen on joskus mittailtu.  ”Ajouran ulkoleveys (=   puiden keskimääräinen etäisyys uran reunapuulta vastakkaiselle  puolelle uraa  olevaan puuhun)  erotus kuvaa osuvasti ajourien puuntuotannollista haittaa.” (L: Tuottava metsänkasvatus, Metla)  .

    Eli siis jos ajouran sisäleveys (=koneen vaatima leveys) on esim. 4,5- 5 m, niin ulkoleveys on silloin n. 5,5 m.  Jos jäävän puuston tiheys on 1100 kpl/ha, niin urien aiheuttama puunkasvatuksellinen haitta on :  500 m x ( 5,5 m – 3 m ) = 1250 m²/ha .    4 m:n ulkoleveydellä se haitta olisi  500 m²/ha .   ( 20 m ajouravälit).

    Rane

    ”Mahdolliset palautteet työstä ja työjäljestä kaikuvat kuuroille korville”

    Mikä on ero nykytilanteeseen?

    Tolopainen

    Myykää välillä päätehakkuuta kin, niin ei tarvitse tuon Sampon kanssa jauhaa. Nuo urajutut on jo käsitelty ja todettu merkityksettömiksi kun ollaan päätehakkuussa, josta tuloa vasta saadaan.

    Nimetön

    https://www.koneviesti.fi/koneklassikot/artikkeli-1.1103459

    Hyvä juttu erään isonkoneen historiasta, minäki olen joskus nuorempana 600t painavan Marionin katolla käveleskellyt, ja nykyään 40t konetta puhutellaan isoksi.

    Rane

    Jos Marioneita olisi vielä olemassa niin Tolopainen ostaisi sellaisen ja laittaisi siihen Ponssen kymppikouran.Saisi yhdeltä seisomalta tehtyä koko tilansa hakkuut.

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 1,022)