Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • Jätkä

    Niin. Puinnin uraväli voisi olla n. 10 metriä ja aouraväli 20. Joku 7 – 8 metrin puomi esim Sampossa tekisi mahdolliseksi täydellisen käsittelyn koko pinta-alalle, eikä ”Haamu-uraa” löytyisi enää muutaman vuioden kuluttua, vaikka siutä vinku-intiaanit etsisivät.

    Ajokoneeksi en kuitenkaan kasvatushakkuulle valkkaisi kaikkein leveintä ja kankeinta konetta, vaikka sellainenkin varmaan alueurakoitsijan arsenaalista löytyisi.

    EDIT

     

    Perko

    Tasamittaisen taimikon käsittelyssä 16 m:n mittaan kasvanet puut  telan kulmaraudat rouhii  juuristoa ajourilla.  Pari korjuukertaa (4x ajoa)  aiheuttaa tyvilahoa 1/17 osalle puista, enemmän ajouran reunoissa olevissa puissa vaurioita jopa joka 1/2 .    On turhauttavaa  kun ne jalostetut puut  tuhotaan  jo ennen hakkuuta , häviää se jalostushyödyn uni viimeistään  siihen.   Teollisuuden tarpeita  palvelevassa korjuun menettelyssä haitta kohdistu vain mo:n tuloon, jotta homma voi jatkua surutta.   Aiemmin oli pystykaupan pykälä; myyjä on vuokrannut merkityn alueen  puunostajan käyttöön, on kai vieläkin.   Sama millaisella vierulla  ruhjoo  metsää.  Korjuukoneitten kehityksessä ja  parantamiselle selvä nieluauki johon mo:n pitää osallistua.

    Rane

    ”Tasamittaisen taimikon käsittelyssä 16 m:n mittaan kasvanet puut  telan kulmaraudat rouhii  juuristoa ajourilla.”

    Ja tuskin uskallamme kuvitella mitä jälkeä ne telat tekevät jatkuvasti kasvatetuissa kuusikoissa joissa 10-15 vuoden välein,nykytalvina,kuskataan hirmuisia määriä valtavia tukkeja.

    mehtäukko

    Vai kulmaraudat tosiaan. Ihme kun ei hiilihanko?

    Jätkä

    Kaikissa teloissa ei ole kulmarautoja, niitä sanotaan kantaviksi teloiksi. Niissä vain on se puute, että vetopito on huono, samoin sivupito., eli ne ovat lähinnä kuin reen jalakset. Aikoinaan lanseerattiin Eko-telat, joissa telalaput olivat muovia, eivät tainneet olla menestystarina. Valmet esitteli Kurikassa kumitelat, joita Metsäradion Ahnnenkin kävi ihailemassa. Eipä ole niitäkään näkynyt.

    Keinuvat telat – jos Puukin oikein ymmärsin, ovat keinutelin päälle viritellyt – ja nehän ovat tätä päivää kyllä.

    Jokaisen pitäisi ymmärtää, että Teli, jonka pyörien napaväli on jopa pari metriä, runtaa kunttaa kevyesti kasalle käännöksissä ja jyrkissä käännöksissä enemmän. Kyllä siellä juuret vaurioituu.

    Nykykalustolla pitäisi ajouraverkosto suunnitella siten, että ajokertoja keruu-uralle tulisi MAX kaksi.

    Jos vaikka metsurit olisivatkin liian kallispalkkaisia henkilöitä, niin hakkuilla ei heitä juuri enää käytetä, vaan hommat tekevät tosi matalapalkkaiset Mopokuskit halvoilla ja tehokkailla koneilla. Ihmetellä vaan täytyy, kuinka ennen puunjalostus kannatti niin pirun hyvin, vaikka puun saanti sahoille ja tehtaille maksoi käytännössä moninkertaisesti nykyhintoihin verrattuna ja kantohintaakin maksettiin. Patruunat voivat silloinkin paksusti.

    Perko

    Näemme että on yhteinen huoli juuristovaurioista. Mitä pitäis tehdä?  Naapurini möi pylväitä ja sahatukkia niin ajelivat kumipyörillä ilman rautoja. Jäljelle jäi esimerkillinen  nuori metsä ja muutamia ikihonkia. Paikka on tosin tasainen eikä upottanut.   Piikiketjut ei juuri paranna asiaa,  kuusen juuret ovat pinnassa ja laajalla.  Tukkisavotassa  8- 15 v  syklissä lieventävänä on kohtalainen  tili verraten ensiharvennuksiin joista seuraavat vävyt vasta korjaa saldoa jos on mitä jäänyt.  Silloin mehtäukot myös saattavat olla jo hiilihankoineen toisella tähdellä lämmittelemässä.

    Rannanperäläinen

    Juuristovaurioita ja lahovikoja voi parhaiten välttää menemättä kesäaikaan harvennuksille. Jos talviaikaankaan ei tule talvea, se tietysti lykkää vähän hankalaksi… Sitten huolellinen havutus ja suunnittelu, ym.  Itse suosin 4 —pyöräistä harvennuksilla, se on totta että säästää juuristoa enemmän kuin pitkät telit ja piikkitelat. Kokoa ja ulottuvuutta koneella saa olla kunhan on renkaat alla eikä lankarullia;).  Tämmösiä mietteitä asian tiimoilta…

    Visakallo

    Mennyt kesä oli taas jälleen kerran tämänkin vuoden parhainta korjuuaikaa ainakin eteläisessä Suomessa. Nyt niihin samoihin paikkoihin ei ole mitään asiaa kun kaikki paikat ovat vettä täynnä.

    Portimo

    Kyllähän ajourien reunat on helpointa harventaa. Jos valvonta ei toimi, ne keskivälit jäävät helposti harventamatta. Työn laatu on aina parantunut, kun olen lähettänyt tekstarin ostoasiamiehelle, konefirmalle ja kuskille.

    Sekin kyllä pitää paikkansa, että väljässä puut kasvavat nopeammin. Aikoinaan kaksi metsuria harvensi minulle kuusikkoa. Toinen harvensi reilummin ja toinen säästäväisemmin. 10 vuotta myöhemmin kävin arvioimassa puumääriä. Yllätyksekseni kuutiomäärät olivat samat. Voimakkaammin harvennetussa rungot vaan olivat isompia.

    Rannanperäläinen

    Nykyään on paljon puhuttu juurikäävästä, nehän leviää kesällä. Jos pintajuuristo vaurioituu niin leviää siitä jos itiöitä sattuu olemaan.  Mutta se on totta että huono, vetinen ja märkä talvi on se kaikkein huonoin korjuuaika.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 1,022)