Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • Nimetön

    https://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/maastotarkastusohje.pdf

    Jos nyt jotaki asia kiinnostaa niin tuosta löytyy jonkulaista ojetta tarkastukseen.

    aegolius

    Tolopainen eilen:

    ”Niin eli (hakkuuoikeus)sopimus antaa melko vapaat kädet toiselle osapuolelle”

    Tolopainen tänään aamulla:

    ”Ja sen huomaa, ei voi päättää aina omistaja miten metsää hoidetaan”

    ja hetki sitten:

    ”Voi omistaja käydä nauhoittamassa poistettavat puut ja sopii, että vain ne otetaan. Se helpottaa ja nopeuttaa hakkuuta. Se on omistajan asia miten harvennus on tehty.”

    Vaikeaa on keskustella, jos tuulen suunta vaihtuu näin nopsaan. Miten se nyt omistajan asia on, jos hakkuuoikeuden haltijalla on vapaat kädet? Mitä hyötyä on nauhoittamisesta, jos niiden mukaan ei hakkuuta tehdäkään? Vielä eilen vaikutti siltä, että sovittavaa ei (mielestäsi) pystykaupoissa ole. Vai onnistuinko herättämään ajatuksia kiinteistön omistajan oikeuksista?

    Aina voi kysyä mikä on ostajalle epäedullisemman vaihtoehdon hinta. Sen jälkeen voi itse miettiä mistä haluaa maksaa.

     

    Tolopainen

    Niin jos ei luovuta hakkuuoikeutta muilta osin kuin vain poistettaviksi merkityt puut. Ennen puut aina leimattiin ennen hakkuuta. Suomessa on vapaa sopimisoikeus, se on perustuslaissa. Meillä on kyllä tehty pykäliä, jotka ei täytä tätä perustuslain ehtoa ja ovat laittomia.

    aegolius

    Maastotarkastusohjeen kertaaminen vahvisti käsitykseni, että virheelliseksi kohde luokitellaan vain liian alhaisen puuston määrän (runkoluku/ppa), liiallisten painuminen tai puustovaurioiden perusteella.

    Hieman kärjistäen voi todeta, että parin hehtaarin kakkosharvennuksessa saa olla 150 kpl kolhittua puuta, 400 metriä painuneita ajouria ja 50 m3/ha alle suosituksen puolivälin jäljelle jäävää puustoa eikä kohde vieläkään ole virheellinen.

    Noissa virheellisissä tapauksissa on mokattu jotain ihan kunnolla. Rajat sallivat melkoista töpeksintää, jotka jo aiheuttavat merkittävää tappiota. Noita punaisia ei pitäisi olla lainkaan ja niistä pitäisi langeta aina tuntuva sanktio.

    Planter

    Alkuperäiseen kysymykseen iso vai pieni, vastaus on pieni, jos on mahdollisuus valita.

    Hankintahakkaajat voi laskea ”amatööreiksi” verrattuna ammattilaisiin.  Amatöörit operoivat kevyellä kalustolla ja pääsevät sillä huomattavasti parempaan lopputulokseen. Amatööri + ”vääränlainen kalusto” luulisi tuottavan huonoimman tuloksen, mutta se onkin paras. Hankintahakkaajan kalusto on siis sopivampi laadukkaaseen harvennukseen.

    Toinen vaihtoehto on, että metsänomistaja on parempi puunkorjuussa kuin ammattilaisten korjuuketju.

    ”Yksityisten metsänomistajien korjaamia harvennuskohteita Metsäkeskuksen otantaan sattui 29. Otos on siis suhteellisen pieni, mutta tulos johdonmukainen. Kolme neljästä kohteesta todettiin hyvin korjatuiksi eikä yhtään virheelliseksi luokiteltavaa työmaata löytynyt metsänomistajien jäljiltä. Hankintahakkaajat tekevät siis omissa metsissään parasta jälkeä.”

    Jätkä

    Kun viimeksi tein hankintahakkuun enkaan, oli kyseessä kivennäismaalla oleva VT- männikkö. Pinta-ala n. 8 hehtaaria.

    Itse hakkasin vapaa-päivinäni ja itse ajoin metsävarusteisella maataloustraktorilla. Osittain ajoin nurinkurisesti, kun keräsin kuorman ajamalla poispäin varastolta katsottuna ja lievään ylämäkeen. Syynä oli se, että keskellä leimikkoa oli notko, jossa metsäoja ja maaperä oli pehmeää. Vaikka oli pakkasta ja vahvalti lunta, tuli siinä renkaanjälkiin vesi. Ylempänä ei näitä murheita ollut.

    Koko alueella ei ollut ainuttakaan korjuuvauriota. Tappioksi voi laskea sen, että yksi oja piti ylittää, eikä siinä ollut rumpua, joten siihen meni kaksi kourallista kuitua. Ne jäätyvät niin lujasti, että ei noussut pois kuormaimella – sinne jäivät.

    oksapuu

    Kävin tuossa taannoin eräällä tilalla tarkistus käynnillä…

    Naapuri oli näemmä teettänyt enskan melko isoon aina hakattavaan kuvioon. Ikinä en ole nähnyt niin paljon kolhittuja puita mitä tuohon oli jäänyt…

    Pitänee ottaa selvää mikä porukka tuon kävi tekemässä etteivät vaan omaan metsään pääse…

    Niin ja juu, oli huolellisesti raivattu kyllä…

    Panu

    Yhden 1 ha männikön ensiharvennuksen olen tehnyt niin, että ajoin puut itse pickupilla ja mönkijällä, puut käsin nostaen. Onneksi oli välillä apumiehiäkin. Nyt kakkosharvennus lähestyy tuolla kuviolla ja metsä on kyllä kivan näköinen kun mitään ajouria ei ole. Toista kertaa kuitenkaan tuskin tuohon hommaan ryhdyn.

    Rane

    ”Pickupilla”?

    aegolius

    Nämä ”pickup-maastot” ovat varmaan näitä mönkkärikelpoisia hiekkakankaita. Ei pääse kolmea metriä eteenpäin tuo kalusto omilla kiinteistöillä. Heh. Mutta hyvä, että on vaihtoehtoista kalustoa.

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 1,022)