Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • aegolius

    Kyllähän nuo Planterin eilen laittamat harvennusten korjuujäljen tarkistusten tulokset karuja ovat. Tietysti lukumäärät eri maakunnissa vaihtelevat, mutta karkeasti siis 75 % eivät ole suositusten mukaisia. Suositusten noudattaminen ei selkeästikään ole päätavoite. Metsänomistajan intresseissä sen pitäisi sellainen olla. Miksi kauppakirjaan ei voi sopia heti sanktion, jos suosituksissa ei pysytä? Miksi pitäisi odotella jotain räikeitä lain rikkomisia?

    No tämä keskustelu ei niin suuresti kosketa, koska enskaa en aio pystyyn myydä vielä muutamaan vuosikymmeneen. Hurjan vaihtelevaa on ollut kollegoiden mielipiteiden kirjo.

    Tolopainen Tolopainen

    Näyttää metsäverkossa olevan toissa kesänä harvennetun enskan runkukoluku 1190. Mistä lie saaneet lukeman. Yleensä harvennuksessa kiinnostaa jäävän puuston lukumäärä, harvemmin se mikä on ennen harvennusta. Kun yleensä harvennetaan, jos sille on tarvetta.

    Jätkä

    En ole koskaan väittänyt, että metsäkoneurakointi olisi jotain ”Amerikan bisnestä”, mutta monet Mopokuskit näyttävät niin luulevan.

    aegoliuksen väläyttämät sanktiot huonosta korjuujäljestä varmaan auttaisi, kunhan sanktio olisi riittävän suuri.

    Metsän tulevaisuus määräytyy kuitenkin nuoressa taimikossa ja metsässä tehtyjen käsittelyiden mukaan. Tehdyt virheet seuraavat metsälöä avohakkuuseen asti.

    Palstan Mopohenkilöt ovat elvistelleet sillä, että koulutusta alalle ei ole saatu, eikä annettu. Nykyään puikoissa häärääviä kouluttamattomia on kyllä valtakunnassa niin paljon, että oppilaitoksien resurssit eivät riitä vanhojen ammattilaisten kouluttamiseen. Varsinkin kun heille pitäisi ensin suorittaa ”poisoppimisen” jakso, johon kuluisi ilmeisesti vuosi – pari? Vasta sen jälkeen alkaisi oikeat opit tarttumaan solukkoon.

    Puiden kasvatus – metsänhoito ei ole muuttunut vuosikymmenten aikana juurikaan, eli se, että konehenkilöiden taholta on yritetty muokata asenteita niin, että  ei ole väliä sen, miten puut on sijoitettu metsään, kunhan runkoluku / ha on suunnilleen oikea. Kun Metsäkeskus on tehnyt kontrollimittauksia ja koealat on mitattu kaistaleina ajouriin nähden poikittain, on tulokset olleet jonkinlaisia. Eli keskimäärin runkoluvut ovat ”ihan hyviäkin”, vaikka joka toinen koeala on lähes nolla ja joka toinen parituhatta r/ha. Keskiarvo tuhat.

    On turha valehtelemalla vääntää asiaa – Olen kyllä perehtynyt kontrollimittausmenetelmiin -kin.

    aegolius

    Enskassahan se suositus on jäävästä runkoluvusta. Sen jälkeen suositus on ppa.

    Tätä keskustelua tällä palstalla selvästi värittää se, että osalla metsänomistajista ei itselläänkään ole nuo suositukset hallussa. Ilmeisesti myös osa ei ole metsänomistajia itse ollenkaan, vaan näkemys asiaan tulee ihan toisesta suunnasta.

    Tämä virke tosiaan särähti pahasti: ”Malliin johon ollaan päädytty on kaikkien tyytyminen.”

    Ei todellakaan tarvitse ja en tyydy. Ei ole sellaisella koneella metsään mitään asiaa mistä ei ole sovittu. Kiinteistön omistaja vielä Suomessa päättää mitä kiinteistöllä tapahtuu. Tietysti, jos tätä valtaa ei halua itse käyttää, niin valuuhan se toisaalle.

    Tolopainen Tolopainen

    Tiedätkö mitä tarkoittaa hakkuu oikeuden luovutus.

    aegolius

    Tietääkseni. Se tarkoittaa kauppaa, missä sovitaan millainen hakkuu kiinteistöllä tullaan tekemään yleensä kahden vuoden sisällä. Korjaat varmasti, jos olen ymmärtänyt asian väärin.

    Tolopainen Tolopainen

    Niin eli sopimus antaa melko vapaat kädet toiselle osapuolelle. Se ei ole mikään työsuhde, jossa työ tehdään omistajan valvonnan alla. Tuskin tuota sopimusta ovat miettineet metsänomistajien juristit.

    aegolius

    Niinhän se antaa ellei (mahdollisista) ongelmista sovi mitään erityistä. Sen jälkeen, kun nimet ovat paperissa, sen mukaan toimitaan.

    Esimerkki. Tällä seudulla on ollut liian tavallinen ongelma isot tai pienemmät kuitunökköset, jotka jäävät tien varsille. Nehän ovat ostajan puuta eikä myyjällä ole niihin enää oikeutta. Tänä vuonna toteutetussa hakkuussa sovittiinkin, että ellei kuitupinot ole hakkuusta vuoden kuluessa lähteneet, ne siirtyvät takaisin myyjälle. Mitään ongelmaa ei sopimisessa ollut.

    Harvennuksiin liittyen haaste on tuo sanktiosta sopiminen. Sellainen sen on kuitenkin oltava, koska muuten se jää liian epämääräiseksi eikä asiaa auta.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei automiehet nykyisin kyllä mitään enää laaneihin jätä, siivosivat pohja puutkin hankintapinon alta, kun puut meni kuorma vaakalla. Satuin paikalle ja kuski sanoi että kyllä ne kuituna menee vaihtopuina.

    aegolius

    Hyvä sinulle. Noinhan sen pitäisikin mennä. Koska täällä ei kuitenkaan ole aiemmin mennyt, asiasta sovittiin etukäteen.

    Toinen esimerkki. Kesällä ostaja halusi päätehakkuun puut luonnollisesti lyhintä reittiä valtion tien varteen. Lyhin reitti olisi isolle osalle puista vaatinut lähikuljetusta nelimetrisen taimikon läpi. Tämä ei ollut mieleen, joten pyysin laskemaan hinnan pidemmälle kuljetukselle toista reittiä. Näin tapahtui ja pidemmän kuljetuksen lisähinta oli  (mielestäni) niin alhainen, että taimikko jätettiin rauhaan.

    Ainakin vielä luotan siihen, että asioista on helpointa sopia etukäteen. Pahimmassa tapauksessa ostaja olisi haluamiini lisäehtoihin niin nihkeä, että kauppa uhkaisi kaatua siihen. Näin ei vielä ole käynyt. Kun tulevaisuudessa kakkosharvennusta myyn pystyyn, ilman muuta koetan sopia alarajan ppa:lle ja myös sanktion ellei näin tapahdu. Tulevaisuuden tappiotahan se tekee, jos suosituksia harvemmaksi menee. Sen varmaan jokainen ymmärtää. Toki puutkin voivat vielä olla ”väärässä paikassa”, mutta nämä ovat jo pienempiä asioita.

     

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 1,022)