Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • suorittava porras suorittava porras

    Eipähän sitä maitoakaan hilata enää hinkillä tien varteen eikä harmaalla ferkulla tehdä peltotöitä. Pienemmät laitteet ovat kasvaneet tarpeita vastaaviksi. Jos ei tätä ymmärrä , on pahasti ajastaan jäljessä. Olen kuullut kehuja pikkukoneiden erinomaisuudesta ja yli 30 vuoden ajan. Siihen asti hevonen oli monen mielestä paras . Muutosvastarinta on kyllä ihan muualla , kun mitä muutamat kuvittelevat. Jos pienempiä koneita ei ole tarjolla ,tehdään leimikko sopivalla tai jätetään tekemättä.

    Planter Planter

    Alkuperäiseen kysymykseen vastaisin, että tärkeintä on kuski, ei kone. Tietysti rajansa kaikella, ainakaan ensiharvennukselle ei kannata mitään Caterpillaria survaista metsään. Jos tietää koneyrittäjän, josta on itsellä tai paikkakunnalla hyviä kokemuksia, kannattaa ottaa hänet… jos saa.

    Ainakaan ensiharvennukselle ei kannata pelkästään kilpailutuksen perusteella valita. Euron-parin paremmalla mottihinnalla ei korvaa sitä, jos ensiharvennus epäonnistuu. Kyllä se mhy:n paikallinen Sampokin voi olla ihan hyvä vaihtoehto.

    Keskustelu on oudosti kääntynyt metsäkoneyrittäjien toiminnan kannattavuuteen. Siinä varmaan pätee suuruuden ekonomia. Suuret koneet, käyttöaste tappiin, kahteen vuoroon ja mahdollisimman paljon puuta ulos leimikolta ja metsäomistajille selitys, että tämä on heille parhaaksi.

    Jos pimeässä koukitaan 11 metrin päästä ja tehdään ”laatuharvennusta”, niin metsänomistajan osa on surkea. Keski-Suomen metsien tilaa en ymmärrä. Taimikoiden tila on kuulemma hyvä, myös mäntytaimikoiden, eikä merkittäviä hirvivahinkoja. Kun siirrytään ensiharvennukseen, niin tänne lähetetyistä kuvista tulee mielikuva, että kaikki on pelkkää ryteikköä, eikä suoraa runkoa löydy mistään. Mitä siinä hyvin hoidettujen taimikoiden ja ensiharvennuksen välillä välillä tapahtuu?

    Joka tapauksessa lopputulos on karu. Harvennuksen jälkeen maakunnassa on Suomen huonoimmin harvennetut metsät. Alla olevan Metsäkeskuksen otantatarkastuksen mukaan kolmannes on piloilla ja vain alle 10% suositusten mukaista.

    korjuujälki

    Puuki

    Sehän se ; jos pienempiä ja parempia harvennuskoneita ei ole tarjolla, pitää eh-leimikkokin tehdä sillä saatavilla olevalla vähemmän sopivalla päätehakkuisiin sopivalla koneella.

    Nimetön

    Täällä Pohjois-pohjanmaalla näyttää tilanne olevan kaikista paras, no täällä rannikolla onki pikku sampoja metsässä paljon ja ei paljon kiinnosta miten sampo kiipiä rinteitä kun yleensä leimikolla jää korkeuserojen vaihteluväli alle 5m.

    Yllättävän heikko on porukalla moninaisuuden sietokyky, miksei hyväksytä sitä jos metsänomistaja valisee OMAAN metsään koneen joka on suunniteltu juuri siihen leimikkoon tai aukkoon suunniteltu sopivin kone?

    Ainakin meilläpäin sampot on ollut koko syksyn töissä mutta sahain keskiraskailla koneilla on ollut seisokkeja kelirikon vuoksi.

    Suorittavan kuuluttamaa tapaa että yhdellä koneella hakataan koko tilan metsät läpiasti yhdellä käynnillä niin sellaista tappaa en minä ainakaan muista ainuttakaan täälläpäin tapahtuneen. Päinvastasta kehitystä on jopa sattunut sahojen leimikoissa, sahatavaran kysynnän mukaan saatetaan leimikosta hakea ensin kuuset ja sitte joskus myöhemmin mänty ja koivu. Samaa eestakasta rihtaamista saattaa olla pikkutuki ja normituki leimikoin  kans, kumpi on millonki ensimmäisenä loppumassa ja urakoitsijalta ei kysellä mikä on koneitten siirtomatka.

    mehtäukko

    ”Moninaisuuden sietokyky” ei ole sitä, että mo on ensin itse laiminlyönyt hyvän metsänhoidon. Se ei ole sitäkään, että ilman hyvän korjuun edellytyksiä väkisin tehdään vaan leimikko. Eikä se ole edes sitä, että jonkun huonon työmotivaation takia leimataan muutkin.

    suorittava porras suorittava porras

    Planterille totean ,että puolet taimikoista on kasvanut hoitamattomina ja energiabuumi vain pahensi tilannetta 10 vuotta sitten. Ei raivattu sitäkään vähää ,kun jäätiin odottamaan koneellista energiapuukorjuuta taimikonhoidon korvaajana. Tulokset näkyvät . Omakohtaiset kokemukset koostuvat pääosin yhtiöiden aktiivisemmin hoidetuilta työmailta. Siellä alkukasvatuksessa on onnistuttu huomattavasti paremmin verrattuna yksityisen puolen toimintaan. Olisi mukava tietää kumman omistajaryhmän kohteille on otanta osunut.

    Keski-Suomen mäkisillä mailla hakkuuseen liittyvät epäonnistumisen mahdollisuudet ovat huomattavasti isommat verrattuma Pohjanmaan tasankoihin. Peitteisyys on vaihtelevassa maastossa paljon hankalampi haaste tasamaahan verrattuna. Mäkien välissä samalla palstalla olevat pehmeiköt lisäävät haasteita. Epätasaisesta ja osin riukuuntuneesta metsästä ei saa kelvollista millään opilla.

    Palstalaisten metsissä ei näitä ongelmia ilmeisesti tunneta , mutta elävässä elämässä kaikki ei mene ihan yhtä ruusuisesti.

    Puuki

    Onhan siellä esim. J-kylän ympäristössä  ja sitä pohjoisemmassakin kivikkoja ja mäkisiä seutuja. Ei  ole ihan samanlaiset olosuhteet kovin monella muulla alueella.  Mäkisiä seutuja on täälläkin toisin paikoin vaan ei yhtä pahoja kivikoita kuin vain jossain harvoissa paikoissa.

    metsänkasvattaja

    ruotsissa  on  enemmän  noita  pienempiä  koneita  harvennuksissa.  kuinkahan  hyvin  siellä  kannattaa   nillä  hakata  verrattuna  suomeen  ja  liekö  millaiset   taksat ?

    suorittava porras suorittava porras

    Ruotsissa isompia tiloja ,joiden on varaa hankkia kalustoa harrastuskäyttöön. Suomen ongelma on pienet tilat ja pienet kuviot . Töiden ketjuttaminen niillä on hankalaa. Tämän vuoksi työt tehdään sillä koneella ,millä kaikki onnistuu samalla kertaa . Maksuhalukkuutta siihen ,että käytettäisiin erikoiskoneita pienipuisilla kohteilla ei vslitettavasti ole. Malliin johon ollaan päädytty on kaikkien tyytyminen. Toki voi siepata tilhin kainaloon ja rientää palstalle Valtralla harvennusta tekemään. Päivän päätteeksi sitten aikaansaannokset kekoon tien varteen. Laanin kokokin on sopiva ,kun itse tekee.

    sikari

    ”Malliin johon ollaan päädytty on kaikkien tyytyminen”.

    Ei muuten ole.

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 1,022)