Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • Tolopainen

    Siinä pojat näette miten Tolopaisilla ennen niitettiin. Ohranolki menee vielä nopeammin ja helpommin poikki.

    Metsuri motokuski

    Kuinkahan moni muodostaa käsityksen konevalinnoista oman metsänsä tarpeen mukaan ? Uskon että suurin osa. Alueurakoitsijalla on yleensä työmaat ainakin keski-suomessa useamman kunnan alueella. Siihen mahtuu monenlaista metsää ja metsänhoitajaa. Uskon vahvasti että urakoitsija valitsee vallitsevan tilanteen mukaan ja kokonaistaloudellisuutta ajatellen. Ei ole urakoitsijankaan näkökulmasta pitää sellaista kalustoa joka ei vastaa yrityksen työnkuvaa. Tänä päivänä urakoitsijat laskevat tuntituokset ja kulut tehtyä mottia kohden ihan niin kuin mikä tahansa yritys. Niillä on samanlaiset toiminnaohjausjärjestelmät kuin muillakin yrityksillä.

    Tolopainen

    Jos on 20% tehottomampi moto, se tarkoittaa, että vuodessa myös ajokoneella on saman verran vähemmän töitä. Yleensä yrittäjillä on heikko matikkapää, siitä on apua niissä hommissa. Mutta kun on velkaiset koneet ei pysty lopettamaan

    suorittava porras

    Harvennus on tuon 20% nopeampaa kunnon nosturilla ja pitkällä puomilla varustetulla koneella. Tuntui uskomattomalta ,että ero oli paikoin isompikin ,kun vaihtui alle vehje ,jolla puintisäde kasvoi kahdeksasta metristä yhteentoista. Ero vain kasvaa ,jos puomi lyhenee. Tämä on sitten mitattua tietoa eikä hevosmiesten tietotoimiston tuotteita. Tuotosseuranta on ollut käytössä molemmissa tapauksissa.

    Puuki

    Harv.hakkuutyön laatu keskimäärin heikkenee kun koneet isonee. Urakoitsija tietysti katsoo omasta näkökulmastaan ja mo omastaan. Ei aina mene yksyhteen tavoitteet.     Iso kone kustantaa n. 0,5 milj. ja pienempi parisataa tn. tai ylikin vähemmän. Ei siinä tuntituotoksen samaan tarvi yltääkään , kun muissakin kuluissa on eroja .

    Esim. ”keskimääränen kaupunkilainen” mo ei tiedä juuri mitään mh:n laadusta ja sen vaikutuksista vielä vähemmän ennen kuin näkee oman palstansa harvennushakkuun jäljen .

    Nuakka

    Olisi mukava kuulla jonkun yrittäjän kokemus, onko puolet halvempi ja kevyempi kone harvennuksella tuhoontuomittu ajatus. Jos oikein olen ymmärtänyt, ensiharvennus on useimmiten nollatulos-  tai tappiotyötä isolle koneketjulle, ja joka tappio paikataan sitten isomman puuston harvennuksessa ja aukolla.  Mo:na oma kokemus on vähän kahdenlainen, isolla koneella on tehty todella hyvää ja todella huonoa harvennusta, pienemmällä vain hyvää. Ison koneen huonolla jäljellä juuri liian leveät urat, urien reunat todella harvat ja keskivyöhyke harventamatta, ja kuvion keskellä viimeiseksi jäänyt n.15 m kaistale vielä halkaistu sillä 5m ajouralla.

    Nimetön

    Moni ei ymmärrä harvennushakkuun laadusta mitään hakkuun jälkeenkään ja ei välttämättä käy edes koskaan katsomassa.

    Vasta katsonut harvennettua palstaa jossa oli harvennus pahasti myöhässä ja metsän omistaja Helsingiläinen nainen. Paikoissa jossa männikkö oli ollut harvempaa niin harvennusjälki oli lähes tyydyttävää, mutta jossa pienempää ja riukuuntunutta mäntyä oli tiheämmässä niin isolla koneella ei ollut koneen tuottavuuden takia ollut vara kuin malliksi joku isompi puu ottaa pois. Pikku sampolla ois ehkä lähtenyt niitä yhenpöllin puitakin.

    Minulla ainakin ensimmäisenä riteerinä omissa harvennuksissa minkälaisen koneen mihinkin leimikkoon valitsen. Ens kesälle ennen syyssateita suunnitellu ja todella kivisen kuvion harvennusta mutta koneen valintaa en ole vielä tehnyt, oisko isopyöränen Prosilva hyvä?

    Metsuri motokuski

    Kysymäsi kone on ihan sieltä….. Kaivossakin näkyvyys on parempi. Vihdoin ne silvalla sen huomasivat ja pienensivät pyöriä.

    Kuten huomattiin asiantuntijoita on paljon mutta aika harva niillä vehkeillä on töitä tehnyt. Harvennuksen laatujakin on monenlaisia. Yhtä monta kun on metsänomistajiakin. Meillä on Tapio julkaissut kirjan sitä varten että olisi edes yksi yhteinen mielipide harvennuksista. Mutta ilman muuta metsänomistaja aina viime kädessä päättää minkälainen harvennus hänen metsäänsä tehdään.

    Kyllä se minun metsässäni on se viimeinen kriteeri minkälainen kone sinne tulee. Enemmänkin kiinnostaa aiemmin tehdyt työnjäljet ja kuljettajien ammattitaito. Meillä on niin monenlaisia näkemyksiä.

    Nuakalle sen verran että hintaero ei ole puolet. Puhutaan noin 50 – 60 000 euron hintaluokissa. Se mitä koneista pyydetään ja lopulta maksetaan on aivan eri asia. Samoin montako konetta vuodessa ostetaan vaikuttaa loppuhintaan. Yhden- kahden koneen ketjuille koneet ovat huomattavasti kalliimpia. Toisaalta ensiharvennus ei ole kannattamatonta muutoin kun joudutaan raivaamattoman ryteikköön, Silloin se on on sitten kyseessä minkä hintainen kone tahansa.

    metsänkasvattaja

    tottakai   isolla  koneella  tulee   enemmän  motteja  kuin  pienellä, kun  on  pakko  hakata  harvennusmallin  alarajoilla  eihän  se  muuten  mahdu  sinne  puiden  välikköön kurkotamaan  puita  11 m  matkalta  ja  varsinkin  tähänaikaan vuodesta  kun  on pimeää

    Metsuri motokuski

    Tuo ei pidä paikkansa. Isomman ja pienemmän koneen mottiero ei ole merkittävä. Isonkaan koneen avautuma ei ole juuri puoltatoista metriä suurempi joten harvoin niin tiukassa harvennettuja puita jätetään. Ei ainakaan pitäisi.

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 1,022)