Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • Visakallo Visakallo

    Puimureiden leikkuupöydän leveys on nykyisin metreissä saman verran kuin ennen jaloissa! Sellaisten puintikoneisto on nyt sen levyinen kuin ennen oli leikkuupöytä.

    Tolopainen Tolopainen

    Niin ennen riuska työmies pystyi niittämään viljaa hehtaarin päivässä. Nykyisin pidetään työnä, kun raivaa hehtaarin raivaussahalla. Sehän olisi ollut entiselle työmiehelle pelkkä harrastus ja iltakävely.

    Metsuri motokuski

    Tuohon en kyllä usko. Mitähän se entinen viljan niittäjä olisikaan saanut aikaan raivaussahan siimapäällä ?

    Tolopainen Tolopainen

    Paljon vähemmän, kun viikatteen laittaa 2m pitkään varteen ja on ruista ranteessa luokoa syntyy. Silloin jo ymmärrettiin, että pitemmällä varrella työteho kasvaa huomattavasti.

    Nimetön

    Rane varmasti löytää sen youtube videon kun viikate mies päihitää siimapää miehen.

    Tolopainen ei vieläkään ole sitä sisäistänyt ettei kaikki koneet tarvi olla  nimenomaan ensharvennuksille suunniteltuja sampoja. Sampo yrittäjät tietää hyvin sen että sopivan pieni puisesta leimikosta sampolla paras tili.

    Tolopainen Tolopainen

    Meilläpäin ei ole yhtään Sampolla urakoivaa. Miksi olisi, kun käytetty Ponsse tai Jontikka eivät ole sen kalliimpia, mutta huomattavasti käyttökelpoisempia. Joskus 15v sitten oli kumipyöräkone hakkaamassa ojalinjoja, kesken jäi ja kone piti pelastaa uppoamiselta isojen haapojen avulla.

    sikari

    Isojen koneiden ”tehokkuus” perustuu harvennuksilla siihen, että  nopeasti leveät ajourat ja muutama käytävä sinne tänne ja vielä nopeammin karkuun.

    Puuki

    Muitakin keskikokoisia ( n. 10 tn) korjuukoneita on olemassa kuin Sampo. Esim. Jarkrac ja siinä vaihtomahdollisuus ajokoneeksi.   Koneen käyttö-, pääoma-ja huoltokustannukset (+siirtokulut)  jää paljon pienemmiksi kuin  isojen koneiden kustannukset. Sitten riippuu siitä onko sopivia harvennusleimikoita tarpeeksi. Nykyään on mutta ei joka paikkakunnalla.

    Suometsiä on vaihtelevasti eri puolilla Suomea .  Siellä missä niitä on paljon sopii hyvin ajella leveätelaisilla koneilla jotta puunkorjuu onnistuu jotenkin varsinkin jos ei ole kunnollisia talvikelejä .

    Tolopainen Tolopainen

    Jos motokuski näkee vain 6m päähän eikä enää 11m päähän erota puunrunkoa, kannattaa vaihtaa alaa. Kyllä nykyisin aika sokeita löytyykin.

    Puuki

    Se on metsän kannaltakin parempi , kun ensiharvennuksilla ei puita tarvitse kurkotella 1o m päästä vaan voidaan valita puut lyhyemmältä matkalta. Aattelepa ite.  Siksi niitä leveitä ajouria suositaan, kun on  kannattavaa korjata puut siten mutta mo:lle ei ole.  Umppikin tutki jokin aika sitten käytäväharvennusta jotta korjuukulut laskisi . Mutta metsän hyvän kasvatuksen kannalta ei siinäkään olisi mitään  järkeä.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 1,022)