Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • Jovain Jovain

    Täällä tehdään juuri kaikkea tuota ”hankintapystytoimituskuittikauppaa”. Täälläpäin on puunostajia jotka ostavat puuta, eivät menettelytapoja. Ne huolet jäävät metsänomistajan harmiksi. Jos kysymys oli minkälaisella kalustolla jk hakkuuta tehdään, on siinä olennaista myös menettely ja kauppatapa.

    Koivunkaataja2

    Naapurissa on pikkusampo ja yrittäjä totesi vajaassa vuodessa htuotoksesi 17 000m3 .Onko määrä minkämoinen?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Pikkusampo on ollut edellä ahkerasti työnsyrjässä, joten ihan mukavasti tuotosta. 300-400 ha ensiharvennuksesta jos puut kapisteltu, niin johan konettakin kuolettaan noilla moteilla.

    Rane

    Onko Koivunkaatajan naapurin kone yhdessä vuorossa?Kuusipäiväistä viikkoa tekemällä  vuodessa n.300 työpäivää eli n 56 m3/päivä.

    Tolopainen Tolopainen

    Miksi joku ostaisi urakkakoneeksi kevyen lyhyt puomisen. En päästäisi moista metsiini. Yleensä noilla isännät putsailee meilläpäin pajukoita pellonreunaojista.

    oksapuu

    Paitsi että täällä meillä Sampo-urakoitsija tekee ylivoimaisesti parhaan ensiharvennus jäljen…

    Ja vaihtaa koneen säännöllisesti uuteen Sampoon…

    Puuki

    Keskikokoinen- /pienikone tekee parhaan eh-jäljen kun on osaavissa käsissä. Ja useimmiten onkin , kun ne yrittäjät jää jäljelle joilla homma toimii ja työtä riittää.  Onhan tämä perattu palstalla jo melko selväksi vaikka joku yhtiön konevaihtokierteeseen joutunut isomman koneen käyttäjä yrittää kovasti pistääkin vastaan .

    suorittava porras suorittava porras

    Pienten koneiden työkenttä on hyvin rajattu. Sopivia ovat vain pienipuiset ja risukkoiset huonosti tuottavat kohteet . Töitä on ,mutta jääkö viivan alle mitään on eri asia.

    Muutamaan kertaan olen jo todennut ,että metsätilojen pienestä koosta johtuen yksittäiset ensiharvennuskohteetkin ovat pieniä. Näitä varten ei ole kannattavaa siirrellä erikoiskoneita työtä toteuttamaan. Enskat tehdäänkin yleensä muiden harvennusten ja päätehakkuiden yhteydessä, joten konevaihtoehtona on se ,mikä tilalle sattuu tulemaan. Tähän kannattaa varautua ja suunnitella metsänhoitotoimenpiteet siten ,että hakkuu onnistuu isommallakin kalustolla.  Jos enskakuvion puusto on liian pientä ,voi hakkuuta  joutua odottamaan vuosia. Asiaan palataan ,kun tilalla on seuraavan kerran puuta myynnissä.

    Metsuri motokuski

    Tuo on kyllä totta. On eriasia mikä on metsänomistajalle mieleen ja mikä toiminta on taas kannattavaa yrittäjälle. Monesti kuvion ensiharvennus pienellä koneella olisi tosi hyvä, mutta ei se välttämättä sitä ole urakoitsijalle. Koneen siirto ja hankintakulut muodostuvat niin suureksi että pienet ensiharvennustyömaat kannattaa tehdä järeämmällä koneella.

    jees h-valta

    Vaikka iso kone olisi kömpelö ja hidas harvennuskohteella? Luulisi pienellä olevan ketterämpi tehdä ja sopusuhtainen kourakin.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 1,022)