Keskustelut Metsänhoito Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 1,022)
  • Harvennus pikkumotolla suuremman moton sijaan?

    Osa metsänomistajista on ehdottomasti sitä mieltä, että harvennus kannattaa tehdä/teettää pikkumotolla suuremman moton sijaan? Eli perusteluna he pitävät sitä että esimerkiksi UPM:n ja MG:n suuremmat motot tekevät isot ajojäljet metsään ja ajourien välistä jää ottamatta puita (tai jää tiheitä alueita). Eli puita otetaan enemmän ja helpoiten ajourien vierestä eikä kurotella kauempaa. Pitääkö tämä paikkansa?

    Ko metsänomistajat perustelevat että pikkumotolla saa puut otettua metsästä tasaisesti ja siten metsään jää tasaisesti/tasavälein puita kasvamaan ja odottomaan päätehakkuuta.

    Haluaisin kuulla mielipiteitänne ko asiasta (puolesta tai vastaan). Kiitos jo etukäteen…

     

     

  • suorittava porras

    Puuki otti esille hyvin tilannetta kuvaavan aiheen-risukkoiset palstat. Ne pienet koneet työllistetään juuri niissä risukoissa ,joissa kate on negatiivinen . Isommalla voi siirtyä paremmalle kohteelle ,jos tilanne näyttää huonolta. Pienemmällä mahdollisuudet tehdä tuottavampia kohteita ovat paljon rajallisemmat.

    Ei kummoista päättelykykyä tarvita pienten koneiden eduista , jos vain maltetaan tutustua valmistajien historiaan. Kuperkeikka toisensa perään ja uutta nimeä rautojen kylkeen. Sitten firma lopetukseen tai myynttin ,jos ostajia sattuu löytymään. Samponkin oli mentävä tuotannonsupistusten ja yt-neuvotteluiden jälkeen Intiaan asti kumppania etsimään.

    Puuki

    Risukkoja on näyttänyt olevan erityisen paljon suorittavan toiminta-alueella.  Täällä niihin tehdään ennakkoraivaus, jos se on oikeasti tarpeen.   Ei ole ollut valittamista pienemmän koneketjun yrittäjilläkään risukkoisuudesta.  Näkemäraivaus riittää useimmissa tapauksissa , kun ei tartte nähdä 10 m päähän kuten pitkäpuomisella pitää,   ja  kaukaa pujotella puu pois jäävien väleistä .

    suorittava porras

    Kehottaisin Puukia vierailemaan näkemärsivaamillaan alueilla pimeään aikaan ja suunnittelemaan ajouria ja valitsemaan poistettavia puita keinovalossa . Nyt siihen on hyvä tilaisuus. Pienille koneille huonosti tehty raivaus on ainakin yhtä paha hidaste ,kun isommille.

    Mitä tulee risukkopalstoihin ,ne löytyvät yleensä yksityisten mailta ja vieläpä maininnalla ,että on raivattu. Ammattimaisen metsänkasvatuksen kyllä erottaa .Toimintaympäristössä on iso ero. Sama koskee puiden kasvua.

    Puuki

    Raivaustarve riippuu kokonaan kohteesta ja koneesta jolla harvennus tehdään.  Kuusen tatit korjattavien puiden läheisyydessä on haitallisimpia.  E-puu kohteissa riittää vähäisempi raivaus koska poistettavia puita on enemmän.   Ennakkoraivaus on turha lisäkustannus, jos sille ei ole tarvetta. Niitäkin on nähty, kun metsuri suunnilleen kävelee alueen läpi vaikka hyvin olisi pärjännyt ilman raivausta ja motolle ollut riittävän hyvä näkyvyys eikä pienpuustoa tyvilläkään .    Jos on oikeasti tarvetta e-raivuulle  on myös myyjän etu tehdä se,  turhia kustannuksia tulee kuitenkin välttää.     Vain kuitupuun kasvatukseen tähtäävien yhtiöiden mh-toimet ei ole aina ihan samat kuin yksityisten joiden pääasiallinen tavoite on yleensä oman matsänkasvatuksen kannattavuus eikä halpa kuitupuu.

    Jätkä

    On Pikkukoneita ja on ”Pikkukoneita”. Kone, jonka tuotos jää jopa alle maataloustraktorin, kuuluu sarjaan, joiden kulut ovat suuremmat kuin tulovirta. Mallia voisi katsoa – jos sellainen vielä pörrää jossain Terri-telamaasturista, jossa kuormain kahden metrin puomilla. Sellaiseen kun asennetaan motopuomi ja sen päähän motokoura, niin jopa artokin tajuaa, että ei puhuta pienestä metsäkoneesta.

    Puuki esitti vain totuuden, eli Typerimmistäkin typerin metsässäliikkuja takuulla tajuaa, että viiden metrin päähän näkee paljon paremmin kuin kymmenen metrin päähän, tilanne vielä korostuu peitteisessä viidakossa.

    Ennakkoraivaus enkassa on tarpeetonta yleensä, jos taimikonhoito on tehty, kuten pitää tehdä. myös taimikonhoitotyö on voitu tehdä pienemmillä kustannuksilla, kun se on tehty oikeaan aikaan.

    mehtäukko

    ”…Mehtäukon kone ollut varmaan ihan eri sarjaa kuin uudemmat…” Kun ei ole ollut eikä tullut. Kun oli merkin esittely, sotkeuduin paikalle ja tietysti koppiin asti. Se kuivaharjoittelu riitti.

    Raivauksilla yleensä katajaa jätetään kasvamaan. Kun ko. kopissa kuskin silmät kiiluu katajan latvojen tasalla (koppi matalalla),lisätään lumi ja vielä valonheittelijöiden valokiilat, siellä kopissa ollaan oikein piilosilla. Kuka ei osaa kiinnittää huomiota tuohonkaan seikkaan, siellähän saa käsikopelolla etsiä puun tyviä.

    mehtäukko

    ”…Jos koneet olisi 2m leveitä motomiehet eivät voisi tehdä niitä 5m leveitä ajouria, joita nyt tekevät ja hakkuukerymät puolittuisivat ensiharvennuksilla…”

    Tolopainen haluaisi tietysti ajaa ne puut 2m leveällä ajokoneellaan. Laita vaan työnäytös pystyyn, niin tullaan porukalla.Jovain on jo odottamassa lepikkosi laidassa.

    arto

    artokin mennyt samaan …….   Juu tunnen monta konekuskia ja kone yrittäjää. Käy niitten kanssa juttelemassa niin saat jotain hajua nykymetsätöistä. Siellä hinnat ei päätä huimaa (tekotaksat)  siitä vaan nysväämään pikkumotolla. ( voi sanoa kuin eräs täällä aikoinaan) leivälle jää ylähuuli tuloina. Haamuurista ei ne ole nykypäivää.

    Tolopainen

    Ei ole 2m leveää ajokonetta, mutta 2,05m leveällä olen enskaa ajanut 3m leveillä urilla ja 50m uravälillä. Siihen ei motot pysty. Kertymä menee sinne Kemeran minimeihin.

    mehtäukko

    Kyllä pystyy. Kun taimikonhoidot on tehty kuten pitää, on paraillaan sopivan sekapuustoinen taimikko johon eh mennään tekemään optimi-aikaan, oksisto uran molemmin puolin hipoo toisiaan. Kuinka se lihotettava puusto voi olla harva ja urat liian leveät? Tilaa kasvaa olisi oltava kuitenkin se 15 vuotta eteenpäin.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 1,022)