Keskustelut Metsänhoito Harvennus.Milloin ja kuinka paljon? Ja koron merkitys.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 118)
  • Harvennus.Milloin ja kuinka paljon? Ja koron merkitys.

    Aloitetaanpa uusi ketju. RR: ” Siitä tietysti näkemykset poikkeavat,mitä puita harvennuksissa poistetaan,koska ja kuinka paljon.Jälleen kerran tullaan koron merkitykseen”.

    Laatuharvennusta. Alis-, ja ylissusipuut ,haaroittuneet,mutkaiset yms. sekä mahd.mukaan kasvupaikalle soveltumattomat. Tiheys yl. ohjeen mukaan : sen verran harvuutta että puut voivat lihoa tai tiheyttä,että maa pystyy puiden määrässä antamaan täyden kasvupotentiaalin. Tuuli-ja lumituhoja ennakoiden sekä korjuu-ajankohta harkiten kelit huomioiden.

    Koivikoissa tutkimus antaa n.kolme vuotta pelivaraa korjuun oikeaan ajoitukseen kasvun huminoissa, männyllä myös samaan suuntaan.Kuusikoilla paljon enempi. Koron merkitys konkretisoituu vain maastossa se aikanaan toteamalla ja tekemällä päätöksiä. Oli se haavekorko 2 tai 12, mutta se on sitten jotain muuta kun kasvun taantuminen on meneillään.

    Kantohinta ei ratkaise kaikkea.Kohtuullisuus riittää.

  • Timppa

    Jos Timppa yrität arvata, millä tavalla puu kasvaa parhaiten, miten se liittyy metsätalouteen? Kai muokkaat, lannoitat ja istutat kuivan kankaan männikköä, kun se kasvaa paremmin kuin kylvömännikkö? Minun päässälaskutaitoni ei riitä siihen, että osaisin laskea 3% korkokannalla parhaimman uudistusmanetelmän.

    Eikö se ole metsätalouden ydin, että osaa valita oikean uudistusmenetelmän.

    En muokkaa, lannoita ja istuta kuivan kankaan männikköä, koska epäilen, että hirvet söisivät sen.  Mielelläni kyllä joskus tekisin meidän kivikoihin, koska se mielestäni varmin menetelmä.

    Siis uudistushommissa pitää ottaa huomioon paitsi se ensimmäinen operaatio myös se kuinka todennäköistä on, että se onnistuu kerralla.  Siis montako kertaa joutuu paikkaamaan, jotta saisi jotain kasvamaan.

    Valitsemalla halvan menetelmän, niin saattaa saada kyllä korkean sidotun pääoman tuoton, mutta vähän euroja.  Tämähän on todettu näissä meidän keskusteluissa lukemattomia kertoja.

    Gla Gla

    Mikä on oikea menetelmä? Sekö, jolla puu kasvaa parhaiten? Ärsyttää RR:n tapa puhua puun kasvatuksesta kustannuksista välittämättä, mutta nyt alan ymmärtää noita puheita.

    Itse pyrin saamaan kasvun, joka tuottaa ostajaa kiinnostavan leimikon niin, että kulujen ja menojen suhde on mahdollisimman hyvä aikatekijä huomioiden. Voi olla, että lopputulos ei paljon sinun menetelmistä poikkea, mutta ajattelutapa poikkeaa.

    Näätä

    Timppa: Sitä en ymmärrä, että kuinka joku kuusikko uudistetaan tai kasvatetaan sekametsä ilman normaaleja uudistusmenetelmiä.  Jos Reima tuon tietää, niin sille kannattaa hankkia patentti ja alkaa myydä lisenssejä.  Ei tarvitse tuhrata metsissä.  Mieluusti maksettaisiin ettei tarvitsisi temppuilla kaiken maailman kivikoissa.”

    Avohakkuun jäljiltä olen viime aikoina arviolta yli 50 % tapauksissa hyödyntänyt olemassa olevaa alikasvosta ja luontaista uudistamista. Jäljelle jäävästä vajaasta 50 %:sta iso osa on kevyt muokkaus + kylvö -yhdistelmällä aikaan saatu taimikko. Näistä on syntynyt sekä puhtaita kuusikoita, männiköitä, koivikoita että ennen kaikkea sekametsää.

    Erottaudun kyllä muutenkin palstalaisista, koska minun maille tuntuu taimia tulevan ihan itsestään ja yhteiselo on onnistunut hirvien ja peurojen kanssa.

    Jovain Jovain

    Ola_Pallonivel: Kysymys ei ole propagandasta, jos aukosta kerätyillä risuilla katetaan viljelyn kustannuksia, mutta on sitä, jos samoja kustannuksia katetaan kuvitelluilla jk:n kustannuksilla.

    Ei voi yleistää, sillä myös jk puista on maksettu avoon rinnastettavia hintoja jopa yli ja myös korjuu on ollut kilpailukykyinen. Että on vähän riskaapelia mainostaa jk:n alemmilla tuotoilla kustantaa jaksottaisen viljelyn ja hoidon kustannuksia.

    Per Ä Reikäs

    Per päästä koskaan kotitilansa lähi metsiin harvesteri,sahani vain soikoon siellä.

    Muitten mailla eri asia, harvesteri sahatkoon niillä.

    Harsin mitä Harsin.

    Timppa

    Erottaudun kyllä muutenkin palstalaisista, koska minun maille tuntuu taimia tulevan ihan itsestään ja yhteiselo on onnistunut hirvien ja peurojen kanssa.

    Tietysti ihan kätevää.  Toissa syksynä ensiharvennettiin kuvio, jossa oli vain istutuskuuset.  Ei oltu tehty mitään istutuksen jälkeen.  Ei tarvinnut edes näkemäraivata.  Muutaman vuoden kuluttua tulee ensiharvennukseen parin hehtaarin kuusikuvio, jonka yhdestä nurkasta raivasin pari leppäpuskaa ja käytin siihen puoli tankillista bensaa.  Oli sinne syntynyt jonkin verran koivua ja mäntyä, mutta hirvet söivät ne.

    Monta aukkoa olen teettänyt erilaisille pohjille eikä ole tullut vielä vastaan tapausta, jossa syntyisi kasvatuskelpoinen havupuutaimikko ainakaan ilman muokkausta.  Ainoa poikkeus on eräs suojuspuuasentoon harvennettu 10 hehtaarin mäntykuvio, johon n hehtaarin alalle oli syntynyt lähes kokonaan kasvatuskelpoinen mäntytaimikko.

    mehtäukko

    ”… avooon rinnastettavia hintoja, jopa yli..” Kovinpa on uskottava väite. No, onhan näihin jo totuttu.

    oksapuu

    Jopa yli, juu…

    Kerran yksi hirsimökkiä itselleen rakentava kävi valkkaamassa ”tulitikku” männiköstä itselleen tukkirungot. Hinta oli hyvä, kaupan ehtona että piti metsurityönä kaataa…

    Harsinta hakkuu, vaan eipä ollut bulkkia 🙂 …

    Jovain Jovain

    Mitähän tekemistä tonttipuilla tai rakennuspuilla on peitteisen metsänhoidon torjunnassa?

    Siinä Timppa on iso ero hyväksyä jatkoon olemassa oleva taimikko tai nuori metsä, kuin jäädä vartomaan tuleeko niitä taimia, vaikka kuin on hakattu alarajoille tai sen alle.

    Itse asiassa jaksottainen menetelmä torjuu luontaisen metsänhoidon. Alusta raivataan puhtaaksi ryönästä ja myös taimista. Eihän sinne ole jäämässä luontaisen vaihtoehdon elementtejä. Onhan se sitten aika hölmöä alarajoilla alkaa vartomaan tuleeko sinne niitä taimia vai eikö tule.  Olosuhteet ovat muuttuneet ja monessa kohtaa voidaan sanoa. Sen aika oli ja meni ja varmin tapa saada metsä aikaiseksi on viljely.

    Metsälaki antaa mahdollisuuden tällaiseen toimintaan, sitä käytetään myös hyväksi metsätilakaupassa. Ja niin hyvä menetelmä kuin jaksottainen metsähoito onkin, voihan se olla myös oiva keino peitteisen metsänhoidon torjunnassa.

    Gla Gla

    Ei pidä luoda mielikuvia, että jaksollisen menetelmän piirteinä on puhtaaksi raivattu tasarakenteinen yhden puulajin metsä. Ei jatkuvakaan ole raivuria kaipaamaton erirakenteinen, hyvinvoiva sekametsä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 118)