Keskustelut Metsänhoito Harvennus.Milloin ja kuinka paljon? Ja koron merkitys.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 118)
  • Harvennus.Milloin ja kuinka paljon? Ja koron merkitys.

    Aloitetaanpa uusi ketju. RR: ” Siitä tietysti näkemykset poikkeavat,mitä puita harvennuksissa poistetaan,koska ja kuinka paljon.Jälleen kerran tullaan koron merkitykseen”.

    Laatuharvennusta. Alis-, ja ylissusipuut ,haaroittuneet,mutkaiset yms. sekä mahd.mukaan kasvupaikalle soveltumattomat. Tiheys yl. ohjeen mukaan : sen verran harvuutta että puut voivat lihoa tai tiheyttä,että maa pystyy puiden määrässä antamaan täyden kasvupotentiaalin. Tuuli-ja lumituhoja ennakoiden sekä korjuu-ajankohta harkiten kelit huomioiden.

    Koivikoissa tutkimus antaa n.kolme vuotta pelivaraa korjuun oikeaan ajoitukseen kasvun huminoissa, männyllä myös samaan suuntaan.Kuusikoilla paljon enempi. Koron merkitys konkretisoituu vain maastossa se aikanaan toteamalla ja tekemällä päätöksiä. Oli se haavekorko 2 tai 12, mutta se on sitten jotain muuta kun kasvun taantuminen on meneillään.

    Kantohinta ei ratkaise kaikkea.Kohtuullisuus riittää.

  • Metsuri motokuski

    Viime metsälehdessä oli hyvä kirjoitus aiheesta.

    mehtäukko

    Oli. Mutta kun RR epäili mehtäukon näkemyksiä.  No, soppiihan sitä eppäillä.

    Timppa

    Kannattaa pyrkiä saamaan samaan kauppaan mahdollisimman paljon kohteita, jos haluaa hyvän hinnan.  Pieni harvennus kannattaa kytkeä suureen päätehakkuuseen.

    Koivikot kannattaa harventaa etuajassa.

    Kuusikoissa suosin aina alaharvennusta.   Tietysti tukkisaanto toisessa harvennuksessa on pienempi, mutta kasvamaan jäävät valioyksilöt, joita voi sitten rauhassa kasvattaa kauan.

    Männiköiden väljennyksissä harjoitetaan laatuharvennusta.  Pienet ja isot puut pois.  Kasvamaan jätetään n 350 hyvälatvaista ja mahdollisimman samanlaista puuta hdehtaarille.

    Korkolaskua en harvennuksissa käytä vaan tarve riippuu lähinnä siitä miltä metsä näyttää.

     

    mehtäukko

    Lannoittaminen kuin myös ojitus ovat turhanpäiväisiä laiminlyömällä harvennus.

    Puuki

    NNA-laskelmasta saadaan erilainen, kun tasaikäisen hyvin hoidetun havupuumetsän 2.harvennus tehdäänkin yläharvennuksena eikä alaharvennuksena kuten jk:n oppaiden laskelmien mukaan tasaikäisen metsän harvennukset aina tehdään. Hoidetuissa kuusikoissa varsinkin yläharvennus, kun se tehdään oikein,  lisää kiertoajan tuloja ja koska NNA:a maksimoidessa lähtötilanteen lähellä tapahtuneet myynnit on merkittävämpiä yksikköhinnoiltaan kuin sen loppupäässä tapahtuneet, niin korkotuottokin lisääntyy suhteellisen paljon. Kantohinnat ja käytetyt mitta&laatuvaatimukset ratkaiseen melko paljon sen mikä on  metsän tuotto.  Myyntien ajoitus ja hakkuutapa tietysti vaikuttaa aina metsän jatkokehitykseenkin.

    Jovain

    Tottahan NNA-laskelmalla saadaan erilaisia tuloksia, mutta ei kai Puuki opasta metsän harsintaan. Sitä tehdään tänä päivänä jo ensiharvennuksella.

    Jk metsän kasvatus ei ole yläharvennusta, vaan on sekä ylä- että alaharvennusta. Eihän jk metsänkasvatuksessakaan kysymys ole harsinnasta siinä tarkoituksessa ja että sitä tehtäisiin tänä päivänä jaksollisessa metsänhoidossa. Sitä tehdään, mutta eiköhän ole syytä jättää harsinta kiellettyjen listalle.

    Voidaanhan näin menetellä vaikka esimerkin omaisesti ja saada haluttuja tuloksia. Veikkaan kyllä ja siihen Puukin esimerkki on hyvä esimerkki. Jos samassa metsässä tehdään sekä jaksollista että jatkuvaa metsähoitoa, on viisainta unohtaa hoitomuotojen eriyttäminen ja mennä yhdellä ja samalla hoitomuodolla. Toimii myös näin, korkeintaan painotuksia puoleen jos toiseen ja ennen muuta kysymys kuuluu olla hyvästä metsänhoidosta.

    A.Jalkanen

    Tasaikäisen metsän ylä- tai laatuharvennus ei ole harsintaa.

    Jovain

    Ei olekaan, jos myös muusta metsähoidosta huolehditaan, sitä on myös alaharvennus.

    Puuki

    Viime metsälehdessä oli hyvä kirjoitus aiheesta.

    Mitäpä Metsälehti kertoi aiheesta ? Jos joku artikkelin lukenut ystävällisesti referoisi pääkohtia.

    Reima Ranta

    En mehtäukko tiedä mitä pitäisi epäillä, kun en tiedä kuinka metsiä harvennat.

    Minä annan yleisohjeen harvennukseen, jossa pyritään välttämään hyvänlaatuisten kuitupuiden tai pikkutukkien kaatamista, koska se on erittäin epätaloudellista puustopääoman käyttöä. Siitä euron kuitupusta saa kympin kymmenen vuoden kuluttua.

    Kun istuttaa puun, josta kuluja muodostuu (istutus, mahd. heinäys, varhaisperkaus, taimikonhoito, altaraivaus) vähintään euron. Kun tätä euron maksavaa puuta, ellei sitä ole syönyt jo hirvi,  on sitten kasvatettu pari- kolmekymmentä vuotta, niin siitä saa vaivoin euron. Ei siis ihme, jos rahan päälle jotain ymmärtävä toteaa, että ei kuulosta hyvältä. Timpalla toki kuulostaa hyvältä, kun hänelle korko ei merkitse mitään – Jessestä puhumattakaan. Kuten sanottu, älä nyt Jesse perusta sittä putkifirmaa tuollaisella matematiikalla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 118)