Keskustelut Metsänhoito harvennukset

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 148)
  • harvennukset

    Merkitty: 

    metsälehdessä  oli  juttu  metsäkeskuksen  tekemästä tutkimuksesta  koskien  harvennettuja metsiä  sen  mukaan  vain  31 %  täytti   suositusmallit melko  suuri  lukema usein  0li  harvennettu  liian  harvaksi  luulisi  konemiesten tietävän vai  pääseekö  nykyisin konehommiin ihan ilman  mitään  koulutusta  nuo   liiaan  harvaksi  vedetyt  puustot  saattavat  mennä  täysin pilalle  kun  luonnonvoimat  kaatavat  lisää pitäisikö   puita jättää  tiukenpaan   nykyilmaston takia

  • Timppa

    Voi hirveä tätä syntitaakkaa.  Minäkin olen perannut ainakin 150 ha ja perkuuttanut toisen mokoman.

    Sellupuuta niistä itse perkaamistani onkin valitettavasti tullut, jos raukat ovat edes niin paljon kasvaneet, että ovat kelvanneet ostajille.  Muiden perkaamista on kyllä tullut jopa tukkia.  On tainnut olla joku vika ostajilla, kun on tukiksi kelvannut.

    Gla

    Planter: ”Ei metsänhoidon taso yhdessä vuodessa romahda noin paljoa, jotain hyvin kummallista tässä on. Ei selitykseksi käy, että lähetää ryteikkökuvia, ei ryteikkömäärä vuodessa pompaa kymmeniä prosentteja ylöspäin.”

    Samaa mieltä. Yksi selittävä asia voi tietysti olla tarkastuksen laatu. 500 ha tarkastettava ala on kuitenkin sen verran pieni, että parin tarkastajan vaikutus saattaa jo tuossa näkyä.

    Suorittavakin on varmasti oikeassa siinä, että kuvan kaltaisten kohteiden ennuste on huono. Arvioinnissa pitäisikin kyetä jollain tavalla arvioimaan hakkuun lähtökohtaa ja syytä virheisiin. Silloin saataisiin käyttökelpoista informaatiota, kun nykyiset luvut ei kerro kenellekään oikeastaan yhtään mitään. Jos huonot tulokset selittyy suurelta osin huonolla leimikolla, asiansa hoitavalla omistajalla ei ongelmia ole, eikä korjuutuloksen muutokset tilastotasolla vaikuta omaan toimintaan yhtään mitään. Sen sijaan tulokset kannustaisivat metsiään ostajan kustannuksella kunnostamisesta haaveilevia hoitamaan omat asiat kuntoon ja vasta sitten ryhtymään puukauppaan. Toisaalta jos ongelmaa on hoidetuissa kohteissa korjuuketjun puolella, palaute menisi siihenkin suuntaan perille toisin kuin nyt, jossa konekuskit syyttelevat suoritavan tapaan omistajien rästejä ja omistaja huonoja konekuskeja. Ainoa, mitä tapahtuu, on vahingot.

     

    Puuki

    Ei voi oikein verrata jk:n harvennuksen ja tasaikäisen  metsän  harvennusjälkeä.  Jk:n jälki voi olla hyvinkin harvaa, kunhan lakirajan alle ei mennä.  Mutta vastaava tiheys ei riitä norm. harvennusmetsässä. Esim. 8-9 m²/ha PPA menee vielä täydestä jossain jk:n hakkuun jälkeen, kun on tarkoitus saada  alueelle taimia .  Tasaikäisessä harvennusmetsässä se olisi yleensä vähintään lähellä vajaatuottoisuuden rajaa.     Siitäpä se osin tuleekin heikko kiertoajan kokonaiskasvu ja usein -tuottokin, kun hakataan lakirajoille.    Kuusikko esim. kestää melko hyvin harvaksi hakkuutakin  (jos vain sitten pysyy pystyssä) mutta, jos  tarpeeksi alas  tiheys lasketaan, alkaa kasvukin jo kärsimään.

    metsänkasvattaja

    milläköhän  tavalla   tuo  metsäkeskuksen  tarkastus  on  tehty  onhan  siinä ollut  mukana  varmaan   useampi  keskus  kautta  suomen ja  niiden  tulokset  on   sitten  yhdistetty  kuusikoiden  harvennukset laajojen aukeiden reunoilla  ovat  ongelma  ja  kun  routaa  ei  ole  niin  varmasti tulee  myrsky ja  lumituhoja  ja  jos   puusto  on  jo  valmiiksi  suht  harvaa  niin  pilalla on

    Metsäkupsa

    Tuolla aikaisemmin kerroin vähäsaantoisesta ensiharvennuksesta. Motoyrittäjä hakkasi Mhy:n korjuupalveluleimmikkoa, tila oli kookas, mutta puut alkoivat olla vähissä. Metsänomistaja oli Mtk vaikuttajia, joten yhdistyksen toimihenkilö noudatti pöydän ääressä maanomistajan toiveita, ei ollut paikanpäällä käynnyt. Kuten Metsänmies arveli, kuskikin soitti leimikolta, että raivaussahaa isompaa vehettä ei tämä metsä kaipaa. Mutta kun oli luvattu harventaa, niin työt jatkuivat. Tietooni asia tuli siksi, että olin silloin yhdistyksen hallinnossa. Kysyi mitä meininkiä tämä urakoitsijan kusettaminen on, kysyi sopimusurakoitsija. Tosiasia usein on, että suhteilla on merkitystä hyväveli yhteisössä ja kaikki eivät siitä hyödy.

    Metsuri motokuski

    Aika hyvin metsäkeskus oli arvoinut mistä huono hakkuujälki on syntynyt. Se että kolhuja on ja harvennusjälki huonoa ei selittelyä kaipaa. Jos tarkastettujen leimikoiden ennakkoraivaukset on tehty oikein niin syy on korjuun tekijän. Silloin palaute kuuluu ja pitää antaa.

    Luulen tietäväni mistä laadun huononnus johtuu, mutta se ei ole myyjän murhe. Myyjän pitää voida vaatia että työnjälki on hyvää kunhan hakkuuolosuhteet ovat sellaiset että hyvälle työnjäljelle on edellytykset.

    A.Jalkanen
    Puuki

    Vois verrata noiden lähivuosien tuloksia keskenään korjuuolosuhteisiinkin. Huonot kelit lisää aina huonoja harvennusjälkiä ja päin vastoin. Viime vuoden lopulla  varmasti tuli paljon vaurioita harvennusmetsiin. Jos urat alkaa upottaa ennemmälti , niin lähipuita kolhiintuu enemmän,  juuristovaurioiden lisäksi, ja ne hakataan sitten pois rumentamasta maisemaa.

    Metsäkeskukset on tehneet niitä tarkastuksia niin pitkään, että niiden tekeminen mennee jo rutiinilla. Samat mittauskäytännöt varmaan kaikilla käytössä.  Eroja vuosien mittaustuloksissa kannattaa etsiä ehkä muualta.  Voi tietysti olla paikallisesti isojakin eroja, jos on vain vähän tutkimuskohteita samanlaisilla alueilla ja olosuhteilla.

    Timppa

    Kerran kävi Metsäkeskus tarkistamassa ensiharvennuksen jäljen.  Oli harvennusohjeen mukainen.  Kuvio oli toki aikanaan perattu ja ennen hakkuuta ennakkoraivattu.

    Tekivät noita ympyräkoealoja kohtisuoraan ajouriin.

    Jätkä

    Jos Metsäkeskuksen kontrollissa löytyy tehdyn huonoa jälkeä, ollaan kyllä jo pahasti pielessä hyvästä hakkuusta.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 148)