Keskustelut Metsänhoito Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 384)
  • Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

    Sen omin silmin olen havainnut että harvennukset syö kasvua.  Mutta sitä että hirvien syöminen näkyisi puuston kasvussa on kyllä enemmänkin huuhaata, kyllä se on mitätöntä hiilenkiertoon suhteutettuna.  Saman tasoinen mutta paljon todempi on kun sanoiksi asettaa, taimikon ja nuoren metsän harvennukset, taimikonhoidot, vähentävät kasvua ja nopeuttavat hiilenkiertoa.  Se on tosi mutta sillä on paaaljon suurempi vaikutus kuin hirvien syömällä puuuvaraston vähenemisellä, hiilen sidonnan pienemisenä…..  molemmat kuin kuin itikan pieru saharassa.  Varmasti metsäasiantuntijat osaavat sen, noiden, vaikutuksen uskottavasti laskea.  Mutta tuo raivaussaha se se on paha kone että menetelmä hiilen sidontaa ajatellen.

     

  • Puuki

    Männiköiden kasvun söivät kuivat kesät eli kuivuus, ylitiheys (harventamattomuus, th:en tekemättömyys), metsien ikääntyminen, suuret käpysadot, ensiharvennusten pilaaaminen liian harvoiksi ja  kasvun laskentatavan muutos .   Jk ja hirvet pienissä määrin vaikutus varmaan samaan suuntaan .

    Visakallo Visakallo

    Tarkastin tänään viisi vuotta sitten raivatun, nyt 15 vuotiaan kuusentaimikon. Tällä 10 ha alueella on sekapuina mäntyjä 300-500 kpl /ha, tai oikeastaan pitäisi sanoa oli. Alue oli nytkin aivan täynnä hirven jälkiä ja mäennyppylät myös makauksia. Käytännössä alueen kaikki männyt on syöty kasvatuskelvottomiksi. Joku voi toki nyt sanoa, ettei vahinko ole merkittävä, mutta käytännössä jokaisen männyn kohdalle tulee tuottamaton aukko.

    kim1

    Ei voi pitää paikkansa…,suorittava nimittäin v.2009 totesi,että lehtipuusta vapaassa taimikossa ei ole taimikko tuhoja….,tai ne on aivan marginaalisia…

    jees h-valta

    Eihän tuo tosiaan toimi tuo kuusen ja männynkään kasvatus samalla palstalla. Ainakaan erittäin vaikealla hirvialueella. Minä yritin olla viisas ja jätätin päätehakkuussa kuusiryhmiä pieninä aloina ja pääalueet istutin muokattuun maahan männyn taimet. Ehkä se oli jopa jonkinlainen jk:n yritelmäkin. Nyt vain ne lähimpänä kuusiryhmiä olevat männyt on hirvet syöneet joka talvi. Kuusikot ovat kuitukokoluokan tavaraa joka tietysti hiukan varjostaa männyn taimia. Mutta kun ne olivat ne kaikkein laadukkaimmat ja tulevaisuuden tukkiainesta parhaimmillaan. Aukolla muuten on erittäin hurja kasvu ja männyt ovat vahvaoksaisia. On niistäkin osaa syöty mutta selvästi parhaat syödään. Lehtipuuta ei ole karussa mäessä juuri lainkaan. Kuusten kanssa oli aikomus tehdä niistä samaan aikaan jo tukkitiliä kun männyt ensiharvennetaan. Mutta nyt taitaa mennä aika varmasti suoraan yhden harvennuksen taktiikalle. Hirvet hoitaa enskan.

    Visakallo Visakallo

    Metsänomistajien kannattaa käydä näin talviaikaan tarkastamassa taimikoitaan. Lumijälkien ja niiden tuoreuden perusteella talvehtivista hirvimääristä saa silloin selkeimmän kuvan. Tämä tieto kannattaa ehdottomasti välittää paikallisten hirviseurueiden tietoon. Pelkästään tieltä päin katsomalla ei saa käsitystä, mitä taimikoiden sisällä todella tapahtuu.

    Tomperi

    Visakallio, oma havaintoni on että  yksittäinen mänty ei koskaan ole  pärjännyt kuuselle pituus kasvussa, siitä kehkeytyy vain 3 metrin kuitu?  se on havaintoni.  Nehän on just niitä tarpeettomia taimia jotka hirven on parasta syödä. Mutta ku se ei syö kun osan….

    Visakallo Visakallo

    Miten Tomperi tämä havaintosi liittyy aloituksesi aiheeseen?

    Tomperi

    noh ajattelin että yksittäisen männyn kasvu kuusikon sisällä on täysin merkityksetäntä rahallisesti ja hiilensidonnan kannalta, söipä sen hirvi tai jätti syömättä…   voishan sen tietysti poistaa mutta mitähän siihen kirjottas?

    Visakallo Visakallo

    Eihän kysymys olekaan yksittäisistä männyistä vaan mäntyryhmistä. Tomperi ja varmaan kaikki muutkin tietävät, että kumpuilevassa metsämaastossa on kosteampia ja kuivempia kasvupaikkoja. Juuri näiden kuivempiin paikkoihin on syntynyt säästöpuumäntyjen siementämiä mäntyryhmiä, jotka ovat menneet pituudessa reilusti istutettujen kuusien ohi, tai kuuset ovat jo kuolleet kuivuuteen. Valitettavasti nämä männyt ovat nyt viime vuosien aikana menneet hirvien suihin.

    Visakallo Visakallo

    Tomperin metsissä ei kirjotuksistaan päätellen ole hirvien talvilaidunalueita. Kaikki, joilla on sama tilanne, voivat onnitella itseään. Kesäsyönti ei yleensä aiheuta kovin pahoja tuhoja, sillä hirvet liikkuvat silloin paljon enemmän paikasta toiseen. Kesällä muutaman metrin pituisiin koivikoihin voi toki tulla pahojakin katkontatuhoja.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 384)