Keskustelut Metsänhoito Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 384)
  • Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

    Sen omin silmin olen havainnut että harvennukset syö kasvua.  Mutta sitä että hirvien syöminen näkyisi puuston kasvussa on kyllä enemmänkin huuhaata, kyllä se on mitätöntä hiilenkiertoon suhteutettuna.  Saman tasoinen mutta paljon todempi on kun sanoiksi asettaa, taimikon ja nuoren metsän harvennukset, taimikonhoidot, vähentävät kasvua ja nopeuttavat hiilenkiertoa.  Se on tosi mutta sillä on paaaljon suurempi vaikutus kuin hirvien syömällä puuuvaraston vähenemisellä, hiilen sidonnan pienemisenä…..  molemmat kuin kuin itikan pieru saharassa.  Varmasti metsäasiantuntijat osaavat sen, noiden, vaikutuksen uskottavasti laskea.  Mutta tuo raivaussaha se se on paha kone että menetelmä hiilen sidontaa ajatellen.

     

  • Nostokoukku

    En ole kuullut tai nähnyt missään, että hirvet söisivät vuoden vanhoja männyn taimia. Talvella niitä ei löydy, kesällä hirvellä on parempaakin ravintoa. Ettei vain olisi joku muu eläin kuin metsien yleispahis hirvi.

    Timppa

    En minäkään usko, että hirvi söisi yksittäisten pienten mäntyjen latvoja.  Joskus on metso ollut asialla.  Kannattaa tarkkailla millaisia jätöksiä paikalta löytyy.

    Puuki

    Lumituhot on suurin yksittäinen syy taimikkotuhoihin ja  sorkkaeläintuhot tulee kakkosena . Voi johtua arviointimenetelmästäkin , että varsinkin paikallisesti suuret tuhot ei ole tutkimuksen mukaan kuin n. puolet lumituhojen aiheuttamista ha-kohtaisesti.  Suuri osa hirvituhoista  jää huomioimatta.       Kasvua on syöneet paljon myös muutaman vuoden takaiset isot lumituhot korkeilla alueilla.  Johtuiskohan hiilinielun pieneneminenkin osin niistä.

    Nostokoukku

    Olisi mielenkiintoista nähdä latvattomat männyntaimet. Kuten Timppa totesi, metso saattaa napsia sieltä täältä nuoren latvakasvaimen, mutta tuskin 95% istutusalalta. Epäilen vahvasti, että asialla on ollut tukkimiehentäi, mutta vaikea sanoa kun ei ole nähnyt syöntijälkiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsämyyrä kuuluu myös epäiltyjen riviin.

    suorittava porras suorittava porras

    Näin jossakin tutkimuksen ,jossa on todettu metson tuhonneen 400 männyntainta pesänsä ympäristöstä . Taimi voi kelvata jäniksille ja kauriillekin. Kauris silppuaa helposti kenenkään tietämättä edes sen läsnäolosta jopa hehtaarin kuusentaimikon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    SLL: ”Alueelliset riistaneuvostot tulisi avata luontojärjestöille ja myös luontojärjestöiltä pyytää lausunnot alueellisista suunnitelmista ja luvista.”

    https://www.sll.fi/uusimaa/2023/03/22/piirin-kommentit-riistafoorumeihin/?

    marttitapio

    Koivun, männyn ja kuusen taimet ovat meillä kelvanneet myyrille pahempina myyrävuosina. Pari hehtaaria kuusen istukkaita oli kerran syötynä jo loppusyksystä ja alkutalvi viimeisteli loput. Surkea näky, kun keväällä taimista pelkät parin sentin tyngät jäljellä.

    Kyllä hirvikin nyppii männyntaimien latvoja, kun meidän korkeuksilla lumen tulo viivästyy ja elukka on virittänyt ruuansulatuksensa talvikauteen. Yhtenä syksynä jäi karkotteet levittämättä ja vasaton lehmä hyödynsi aluetta.

    Visakallo Visakallo

    Tavallista suurempi määrä hirvien kalvamia hoikempia lehtipuita on tänä talvena tullut täälläpäin tienvarsiin. Onko hirvet tulleet mukavuudenhaluisiksi, kun liikkuvat aurattuja teitä pitkin ruokailemassa?

    Gla Gla

    SLL Annelin linkissä: ”Myös muiden ryhmien kuin metsästäjien näkemykset on otettava suunnittelussa huomioon.”

    Jep. Esimerkiksi kotieläintilojen ja muiden maaseudun asukkaiden. Luontojärjestö Tapio on susiasiassa karvansa jo näyttänyt.

    ”Jos ilveskanta kehittyisi niin suureksi että kannan kokoa pitäisi alkaa supistamaan, metsästystä ei pidä sallia alueilla, joilla tiheitä pienten hirvieläinten kantoja on tarvetta rajoittaa.”

    Miten kantaa rajoitetaan, ellei metsästyksellä, myrkkysyöteilläkö? Eihän kannan koko ole kiinnostava asia, vaan kannan tiheys.

    ”Valkohäntäkauriin metsästystä tehostaisi sen poistaminen luvanvaraisen pyyntiluvan eli kiintiömetsästyksen piiristä. Tämä vähentäisi pyyntilupien myöntämiseen ja seurantaan vaadittavaa hallinnollista taakkaa ja lisäisi valkohäntäkauriin metsästystä. Näin tapahtui metsäkauriin kohdalla pyyntiluvan poistumisen jälkeen vuonna 2005, kun metsästysmahdollisuudet avautuivat suuremmalle metsästäjäryhmälle.”

    Kauriskanta on jatkanut kasvuaan, peurakantaa on saatu leikattua. Perusteet pyyntilupien vaikutuksesta eivät perustu todellisuuteen, vaan SLL:n vilkkaaseen mielikuvitukseen. Näillä näytöillä + koirasusien kaatolupien valitussirkuksen näytöillä luontoväelle ei pidä antaa tippaakaan sananvaltaa. Mieluumin leikataan loputkin valtionavustukset pois.

    ”Tehokkaan talviruokinnan, petojen vähyyden ja valikoivan metsästyksen seurauksena valkohäntäkauriskanta on kasvanut viime vuosina hyvin voimakkaasti.”

    Muitakin syitä on, tosin peurakantaa on saatu leikattua kahtena viimeisenä vuotena.

    ”Metsästyskauden jälkeen jatkuva talviruokinta on kiellettävä.”

    En kannata tukiruokintaa, mutta miten tuon voisi rajata juridisesti kestävällä tavalla? En siis kannata lakiin perustuvaa kieltoa, ellei esitetä myös tapoja toteuttaa tuo käytännössä.

    ”Luken v. 2020 julkaistun raportin mukaan ruokintaa harrastaa vuosittain n. 30 000 metsästäjää, joista jokainen ruokkii talven aikana hirvieläimiä keskimäärin 600 kg:lla viljaa ja juureksia. Ruokakasat lisäävät mm. supikoiria, rusakoita ja rottia, jotka voivat aiheuttaa haittaa viljelyksille, puutarhoille ja muille lajeille. Myös ruokahävikin vähentämiseksi ruokintaa on perusteltua rajoittaa.”

    Ruokinnalta ammutaan, ellei valtaosaa, niin ainakin suuri osa peuroista. Ilman tätä peurakanta räjähtäisi kasvuun.

    Ruokintapaikoilla käy paljon muitakin eläimiä, esim. lintuja. Millä kompensoidaan niiden talviruokinta, jos riistaruokinta lopetetaan?

    Käsittääkseni myyntiin ja ihmisravinnoksi kelpaavaa tavaraa ei ruokintapaikoilla käytetä, vaan rehukauraa ja ylijäämäjuureksia.

    Miksi suomalaiseen luontoon kuuluvia rottia tai rusakoita ei saisi ruokkia, mutta voimakkaasti lisääntyneitä talitiaisia saa? Yhtä arvokas niiden elämä on, eikä SLL:n valtaan kuulu tätä valintaa tehdä.

    Jos SLL alkaa sanella ehtoja metsästykselle, saattaa 120 000 supikoiraa pian jäädä ampumatta + suuri määrä peuroja.

    Jokunen asiallinenkin kommentti luontoväen lausuntoon mahtui, mutta samaan pystyy puuntuottajien etujärjestökin.

     

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 384)