Keskustelut Metsänhoito Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 384)
  • Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

    Sen omin silmin olen havainnut että harvennukset syö kasvua.  Mutta sitä että hirvien syöminen näkyisi puuston kasvussa on kyllä enemmänkin huuhaata, kyllä se on mitätöntä hiilenkiertoon suhteutettuna.  Saman tasoinen mutta paljon todempi on kun sanoiksi asettaa, taimikon ja nuoren metsän harvennukset, taimikonhoidot, vähentävät kasvua ja nopeuttavat hiilenkiertoa.  Se on tosi mutta sillä on paaaljon suurempi vaikutus kuin hirvien syömällä puuuvaraston vähenemisellä, hiilen sidonnan pienemisenä…..  molemmat kuin kuin itikan pieru saharassa.  Varmasti metsäasiantuntijat osaavat sen, noiden, vaikutuksen uskottavasti laskea.  Mutta tuo raivaussaha se se on paha kone että menetelmä hiilen sidontaa ajatellen.

     

  • Visakallo Visakallo

    Ajatteleeko suorittava todellakin, etten muka katsoisi noita ko. tilastoja? Ne eivät vain auta minua lainkaan, kun niitä hirvivahinkoja hoidettuihin taimikkoihin vain tulee. Suorittava voisi jo lopettaa tuon nutturapäisen kansakoulunopettajan tankkauksen ja myöntää sen tosiasian, että hoidetuille taimikoille sen hirvivahingon tekee hirvi, eikä mikään muu. Tilastojen luvut eivät valitettavasti pidä kaikin osin paikkaansa, sillä hirviä on joillakin paikoin paljon enemmän. Joko muuten suorittava perehdyit niihin nykyisiin hirvivahinkokorvauksien ehtoihin? Kertoisitko ne vuorostasi meille.

    Visakallo Visakallo

    ”Korvausta ei makseta, jos kasvatuskelpoisten puulajien vahingoittumattomien taimien lukumäärä tasaisesti jakaantuneena ylittää metsänhoitosuositusten mukaiset metsänuudistamisen tavoitteena olevat taimitiheydet.”

    Tämä kohta hirvivahinkojen korvausehdoissa vesittää useimmiten korvauksen silloin kun kasvatettavat männyn- tai koivuntaimet on syöty, mutta alueelle on tullut luontaista kuusentaimikkoa. Tämänkin takia kuusettuminen edelleen jatkuu Suomen metsissä, ja kuusta kasvatetaan sille huonosti soveltuvilla maapohjilla. Samasta syystä viljellyt rauduskoivut  vaihtuvat hirvituhon seurauksena ilman korvausta  hieskoivuiksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Korvausta ei saa ,jos kasvatuskelpoisten puulajien taimitiheys ylittää taimikon suositustiheyden.

    Tässä se juju piileekin muutama tuhat ylimääräistä lehtipuunalkua torppaa korvausmahdollisuuden.

    Lehtipuusekoitusta tulee olla se 10% ei 90% havupuulle uudistetussa taimikossa. Jälkimmäinen on valitettavasti se yleisin toteutunut vaihtoehto . Lukijoiden kuvissa on nähtävissä aiheesta tuore esimerkki. Muutama viikko sitten laitoin kuvan lähtötilanteesta vastaavissa olosuhteissa. Se kuva näkyi päätyneen Makasiiniinkin.

    Miksi muuten koivun luontaista uudistamista ei harrasteta? Pari kolme raudista hehtaarille, muokkaus ja muutaman vuoden kuluttua raivataan liiat vesat pois. Hirvikin on noissa tilanteissa hyötyeläin ,kun avustaa raivauksessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lasketaanko hieskoivu ja kuusi millä kasvupaikoilla kasvatuskelpoisiksi puulajeiksi?

    Visakallo Visakallo

    Eipä ole vielä sellaista ainakaan meilläpäin kasvupaikkaa ilmaantunut, missä niitä ei kasvatuskelpoisiksi lasketa.

    suorittava porras suorittava porras

    Miksipä ei laskettaisi ,kun toisaalla ihmiset pyrkivät luomaan karun kasvupaikan männiköihin seuraavan puusukupolven lahovikaisista aluskasvoskuusista silmää räpäyttämättä. Hirveä parku pääsee ,jos muutama tällainen turmeltuu hakkuun yhteydessä.

    Nostokoukku

    A.J.:lla aiheellinen kysymys. On väärin jos selkeillä männyn kasvupaikoilla (kuivat kankaat) kuusi ja vesasyntyiset koivut lasketaan kasvatettavaksi puustoksi. Kuusista tulee nättiä joulukuusia, koivuista lahovikaisia vänkyröitä, mutta se ei lienee tarkoitus. Eri asia on, jos tilanne on se, että metsänomistaja on itse päästänyt ne pääpuulajiksi.

    Ola_Pallonivel

    On perverssi järjestelmä, siksi en itsekään vaivautunut hakemaan korvausta. Sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, mitä naapuri tekee. Vai valitseeko suorittava harrastuksensa sen mukaan, mitä naapuri tekee?

    Kun istutetaan männyn taimikko ja >90% niistä syödään ensimmäisen vuoden aikana, pitäisi vahinko korvata täysin! Sinne oli tarkoitus kasvattaa tukkimetsä, ei lehtipuuta!

    Ola_Pallonivel

    Onkohan tuota korvausjärjestelmää koeponnistettu käräjillä?

    Nostokoukku

    Hirvituhoja olen männyntaimikoissa nähnyt, mutta en kyllä koskaan yksi vuotiaissa taimikoissa.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 384)