Keskustelut Metsänhoito Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 384)
  • Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

    Sen omin silmin olen havainnut että harvennukset syö kasvua.  Mutta sitä että hirvien syöminen näkyisi puuston kasvussa on kyllä enemmänkin huuhaata, kyllä se on mitätöntä hiilenkiertoon suhteutettuna.  Saman tasoinen mutta paljon todempi on kun sanoiksi asettaa, taimikon ja nuoren metsän harvennukset, taimikonhoidot, vähentävät kasvua ja nopeuttavat hiilenkiertoa.  Se on tosi mutta sillä on paaaljon suurempi vaikutus kuin hirvien syömällä puuuvaraston vähenemisellä, hiilen sidonnan pienemisenä…..  molemmat kuin kuin itikan pieru saharassa.  Varmasti metsäasiantuntijat osaavat sen, noiden, vaikutuksen uskottavasti laskea.  Mutta tuo raivaussaha se se on paha kone että menetelmä hiilen sidontaa ajatellen.

     

  • Visakallo Visakallo

    Olen hyvin luottavainen sen asian suhteen, että koivun osuuden lisäys metsäyhtiöiden ja muidenkin suurten toimijoiden metsissä kääntää huomion hirviongelmiin siellä missä ne aiheuttavat suurimmat taloudelliset menetykset. Yksityisten metsänomistajien kokemat menetykset eivät ole tähän asti kovin paljoa ketään kiinnostaneet, mikä on toisaalta aika ymmärrettävääkin. Pikkuraha kun puhuu paljon hiljaisemmalla äänellä kuin isoraha.

    mehänpoika mehänpoika

    Metsuri motokuskille!

    En minä vihaa hirviä niinkuin sinä kuvittelet. Ihmettelen vain meidän yhteiskunnan metsä- ja hirviasioista vastaavan ministeriömme (MMM) toimintaa, kun antoi metsiemme kuusettua lisääntyville luonnontuhoille alttiiksi ja antaa sitä tapahtua vielä edelleen.

    Eikö MTK:kaan halua tehdä mitään hirvikantojen alentamiseksi? Ei ilmastomuutokseen sopeutuminen onnistu nykyisellä hirvipolitiikalla! Metsien hiilensidonta voi vähentyä edelleen ilmaston lämmitessä ja kuusikoiden luonnontuhojen lisääntyessä.

    mehänpoika mehänpoika

    Palstalaisten kannattaa hakea Kansallinen metsästrategia 2025 – päivitys – Valto, ja avata klikkaamalla tiedosto : MMM_7_2019_Metsästrategia.pdf ja lukea sivulla 30 olevan otsikon alapuolisen tekstin.

    ””Metsätuhoriskit kasvavat ilmastomuutoksen seurauksena”” k

    ”Koska kuusen arvioidaan kestävän muita puulajeja huonommin ilmastomuutoksen aiheuttamia lisääntyviä myrskyjä ja kuivuuskausia, tulee metsien käsittelyssä pyrkiä nykyistä enemmän sekametsien muodostyamiseen ja puulajisuhteiltaan monipuoliseen metsäkuvaan. Kuusettumisen vähentäminen edellyttää hirvikannan vähentämistä.”

    –  Mielestäni näin huomaamattomasti julkaistu teksti MMM:n ohjauksessa tehdyssä metsästrategiassa ei poista ministeriötä vastuusta jo vuosikymmeniä jatkuneesta kuusettumisesta.

    Muutos on tarpeen nyt tehdä ennakoivasti, sillä puulajisuhteisiin se ehtii vaikuttamaan kymmenien vuosien kuluttua, eli lähes saman ajan minä kuusettuminenkin on tapahtunut.

    Tomperi

    Täytyy myöntää alueet joilla liikun ei ole hirvivahinkoja.

    Gla Gla

    Miten tunnistat nuoren kuusikon, johon olisi ollut fiksumpaa istuttaa koivikko, mutta omistaja katsoi hirvituhoriskin liian suureksi?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    mehänpoika haukkuu nyt väärää puuta, kyllä MTK on tehnyt hartiavoimin töitä hirviasioissa.

    Tomperi

    MTK ratsastaa kaksilla rattailla

    Gla Gla

    Oliko kysymykseni liian vaikea?

    suorittava porras suorittava porras

    Miksi istuttaa koivua. Riittää ,kun jätät yhden rauduksen muokattuun aukkoon hehtaarille. Tarvitsee vain raivata liiat vesat pois ja hirvillekin jää osansa. Mitä olen enskoja harvennellut on hirvi hoitanut osuutensa ,mutta ne liiat koivut ovat edelleen pystyssä riukuuntumassa ja hidastamassa istutetun puuston kehitystä.

    Toki voi hirvillä pelottelua jatkaa ,mutta se pelottelu vaikuttaa valitettavasti enemmän mielipiteisiin ,kun hirvi antaa oikeasti aihetta. Väärän puulajivalinnan aiheuttaakin ihminen, ei hirvi.

    mehänpoika mehänpoika

    Muistaakseni eräs metsätohtori pohjois-Savon puiolesta, oliko Hynönen, jo 1990-luvun loppupuolella uutisoi hyvin näyttävästi ja oli huolissaan kuusen istutusten nopeasta lisääntymisestä pohjois-Savossa. Sitä ennen oli ollut voimakas buumi vanhojen kuusikoiden uudistamiseksi männylle. Ehkä hirvet aiheuttivat muutoksen. Silloin pidettiin pahana asiana jos kuusikko oli uudistettu uudelleen kuusikoksi. Kasvu taantuu ja tulee tappioita myös metsänomistajalle.

    MTK:lta MMM pyytää aina lausunnon omissa strategioissaan. Esim. hirviasiaa MTK ei ole saanut kohdalleen. Metsänhoitosuosituksia ei uudistettavan puulajin osalta pysty joka paikassa vieläkään toteuttamaan. Ohjeissa suositellaan kyllä esim. kuusentaimikkoon jätettäväksi luontaista rauduskoivua sekapuustoksi, mutta kun kasvurytmi nuorella koivulla on nopeampi, niin monesti koivuista on myöhemmin, ennen ensiharvennusta, enemmän haittaa kuin hyötyä.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 384)