Keskustelut Metsänhoito Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 384)
  • Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

    Sen omin silmin olen havainnut että harvennukset syö kasvua.  Mutta sitä että hirvien syöminen näkyisi puuston kasvussa on kyllä enemmänkin huuhaata, kyllä se on mitätöntä hiilenkiertoon suhteutettuna.  Saman tasoinen mutta paljon todempi on kun sanoiksi asettaa, taimikon ja nuoren metsän harvennukset, taimikonhoidot, vähentävät kasvua ja nopeuttavat hiilenkiertoa.  Se on tosi mutta sillä on paaaljon suurempi vaikutus kuin hirvien syömällä puuuvaraston vähenemisellä, hiilen sidonnan pienemisenä…..  molemmat kuin kuin itikan pieru saharassa.  Varmasti metsäasiantuntijat osaavat sen, noiden, vaikutuksen uskottavasti laskea.  Mutta tuo raivaussaha se se on paha kone että menetelmä hiilen sidontaa ajatellen.

     

  • A.Jalkanen

    Jos Gla muutkin kuin metsästäjät saavat ehdottaa, niin olisi kaksi vaihtoehtoa: aita taimikon ympärille tai sitten puulajiksi leppä (välikevennys).

    Visakallo

    Sillä ei tunnu juurikaan olevan merkitystä, onko uudistettava ala ”keskellä metsää” vaiko asutuksen tai tien vieressä.  Yhtä hyvin tuntuu hirvet alueilla viihtyvän.

    jees h-valta

    Se että joku edes ehdottaa aitaa on taas pieni lisäbonus minun esittämille ajatuksille mutta valitettavasti ei ainakaan Glan kohdalla muistaakseni ole ratkaisu hirviongelmaan. Hän tykkää ”pruuttahommista”. Se aitahan on hyvä tietysti niin metsän siimeksessä kuin tien varressakin. Onhan tiehallintokin tulossa minun kokeilujeni tapaan kun välillä näkee kilometritolkulla keltaista nauhaa mutta valitettavasti sen totesin itse aivan sekundatasoiseksi konstiksi. Aita ja aurinkopaneeli. Tulee helpoksi huoltokin. Eilen tein vuokrasopparin taas viideksi vuodeksi metsästysseuran kanssa ja koitin kertoa runsaan hirvieläinmäärän tuottavan ongelmia. Mutta aitaa tässä varmasti taas saa uudelleen virittää käyttöön. Hirvet tulee talvehtimaan kuulemma liian myöhään sille alueelle. Jahti on ohi jo silloin.

    mehänpoika

    Metsänkasvatukselle, metsäluonnon monimuotoisuudelle ja ilmastomuutokseen sopetumiselle jo tuhoisaksi muodostuneen hirvipolitiikkamme vastuussa oleva MMM ei ole enemmlti suunnannut rahoitusta hirvieläinkantansa ylläpidosta koituneiden kielteisten asioiden tutkimiselle.

    Soitävastoin ”hirvistä koituvia hyötyjä” on tutkittu hyvinkin runsaasti. Ne on katsottu tarpeellisiksi ja niihin on riittänyt rahoitusta ja tutkijoita yllin kyllin.

    Jopa VTV:n (valtiontalouden tarkastusvirasto) hirvitarkastus 100/2005 – kertomusta ko. ministeriö piti osin perusteettomana. Esim. VTV:n mukaan hirvi on haitta valtion taloudelle. VTV:n mukaan Hirvien metsästyksessä olisikin VTV:n mukaan tarpeen harkita siirtymistä vapaaseen metsästykseen.

    Nyt olisi aika uudelleen tutkia hirvien hyödyt ja haitat VTV:ssä. Valitettavasti kansanedustajat viime vuosina ovat jättäneet ko. hirvitutkimukset  pois VTV:n tutkimusohjelmista. Nyt olisi Luke:ssa tutkittava hirvien vaikutukset esim. metsien kuusettumiseen, metsien monimuotoisuuden heikkenemiseen sekä metsien hiilensidontaan nyt ja tulevaisuudessa.

    Gla

    Pruutta on osoittautunut toimivaksi. Männylle on riittänyt kerta vuoteen, koivulle kaksi. Montako kertaa käyt Jees vuodessa hoitamassa aitaa? Toki Trico maksaa 50 e/ha, mutta aikakin on rajallinen resurssi.

    mehtäukko

    Suorittava porras..”Suurin osa hirvitalousalueista on saavuttanut aluellisen riistaneuvoston asettaman tavoitehaarukan ,joten asiasta on turha enää isommin elämöidä…” pitää kyllä paikkansa.

    Paikalliset tihentymät ovat ongelma, mutta saako villi-elukoita hallittuakaan kuin lehmiä navetoissa? Jäljelle jää todellisiin tuhoihin, kasvu-, ja laatutappioihin perustuva täyden korvauksen peri-aate.

    suorittava porras

    Hirvimiehen työpanoksellekin on laskettava hinta . Keskimäärin 1000- 2000€/syksy.

    jees h-valta

    Ehkä voisi Glalle vastata että nämä lähes kymmenkunta vuotta ilman aitojen kertaakaan tarkastusta on antanut hiukan etumatkaa pruuttatouhuajiin. Silti aidat suojaa vaikkei niitä aktiivina tarvitse hoitaa. Onhan niitä toki sitten löytynyt pätkiä aitaa pitkältäkin alkuperäisestä kohteestaan eli elukat kuljettanut joko jaloissaan tai sarvissaan. Liekö huonontanut lihan laatua?(en kuitenkaan usko)

    Tomperi

    ”ns firmojen metsien hirvivahngoista vähemmän on juttua”

    Saavatko metsä yhtiöt korvauksia hirvivahingoista?

    Pitääkö paikkansa että se vähnetää tuhoja kun taimikot ovat isoa alaisia ja lehtipuusta  vapautettuja?

    suorittava porras

    Tomperin viimeisessä kysymyksessä on vinha perä. Mitä vähemmän reunapintaa suhteessa pinta-alaan ,sitä vähemmän hirville on maistuvia latvuksia ,jotka kehittyvät reunapuuston varjostusen seurauksena. Ajallaan tehdyt varhaisperkaukset estävät myös varjostamista ja pitävät männyntaimet elinvoimaisina tuottamaan maistuvuutta vähentäviä haitta-aineita.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 384)