Keskustelut Metsänhoito Harvennuksen runkoluku

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 140)
  • Harvennuksen runkoluku

    Koivikon harvennus tulossa itse tehden ja siksi kysymys:

    Kyse on pitkäksi hujahtaneesta koivikosta, joka oli aikanaan hiukan liian tiheätä. Sitä on harvennettu pikkuhiljaa mutta nyt voisi lyödä koivikon sen verran harvaksi, että seuraava vaihe olisi päätehakkuu. Alla kasvaa kuusia eli saattaa tulla luontaistakin kuusettumista.

    Pituus on 17++ metriä ja joukossa on ihan paksujakin yksilöitä joissa on vihreää 50%. Ihan välitöntä myrskytuhovaara ei enää ole koska harvennus on ollut tosi varovaista. Mihin runkolukuun tämä pitäisi harventaa?

  • Jätkä

    Kun puhutaan rauduskoivikosta, niin pitäisi muistaa, että ohjeen mukaan koivikko on tiheimmillään 1600 r/ ha. (Istutustiheys)  Kun siitä enskassa huitastaan puolet pois, ollaan 800 rungossa. Ja toiskassa puolet pois = 400 r / ha .

    Jos järeyttä tavoitellaan vielä lisää, niin edelleen ”puolet pois, vaikka tekee kipeää”.

    Visakallo

    Jos koivikkoon jättää 500 runkoa hehtaarille odottamaan päätehakkuuta, niin eipä sieltä kovin järeitä tukkeja saa koskaan. Pystyyn kuolleita puita saa sitäkin enemmän, sillä latvusto on ollut jo pitkään täysin tukossa.

    Hiluxmetsuri

    Niissä koivuissa joita olen tuolta kuviolta harvennellut on ollut ruskotäpläkärpäsen jälkiä joten laatutyviaatteet taitaa oll parempi unohtaa.

    Mitä nyt olen kommenteista ymmärtänyt on, että korkeintaan 1600, mutta ei taida 800 olla ihan huono tavoite. Paljon tulee kuitua.

    mehtäukko

    Runkoluku satasen tarkkuudella…!?

    En omissa touhuissa niin orjallisesti tuijota jotain lukua, joka on kulloinkin teoreettinen ohjearvo. On maapohjan kasvupaikkatekijät, tuuli- ja lumiriskit jne. sekä puiden laatu.

     

    Jätkä

    Koivussa runkolukua pitää tarkkailla taimikonharvennuksesta lähtien, Jos koivikko on jo kymmenmetristä, luotettavan lukeman saamiseksi olisi syytä käyttää aarin koealoja.

    Vastaavasti, kun mennään jo tukkikokoisuutta hipovaan koivikkoon ( Raudus) –  niin koeala olisi syytä venyttää kahteen aariin.

    Koska palstalla monikaan ei osaa tehdä kahden aarin ympyräkoealaa, niin voin antaa vihjeen: Metsurin mittanauhassa on valmiiksi merkitty kahden aarin ympyräkoealan säde. Mutta muistakaa: Jo koealan rajalle sattuvan puolikkaan rungon huomioiminen on tärkeää.

    Hiluxmetsuri

    2 aaria vaatii jo 8 metrisen kukkakepin jolla pyörähtelee balettitanssijan lailla koivikossa. Mulla on nelimetrinen ongenvapa ja sillä tulee se normi 50m2 ala.

    Taitaa olla paree aloittaa homma mittaamalla nykyinen runkoluku hieman tarkemmin. Se kyllä vaihtelee koska ei ole ukkeli ehtinyt kaikkialle sahailemaan ja harventelemaan. Pitänee elvyttää myös relaskooppi toimintakuntoon jotta saa tieteellisen tarkat lähtöarvot myös tänne arvioitavaksi.?

    Jätkä

    2: aarin ympyräkoealalle ei juurikaan kannata viedä ”kukkakeppiä”, koska metsurinmitassa on kätevä palautusjousi.Ei muuta kuin mitta kiinni puuhun: siinä voi käyttää esim kuitunauhalenkkiä apuna, jolloin lenkki pyörähtää puun ympärillä. Säde 798 senttiä tekee ympyrän pinta-alaksi 200 neliömetriä. Vitelikköön ei kannata tällaista koealaa tehdä, ellei lähde aivan alusta ja merkkaa nauhoilla jäävät rungot. Sitten nayhattomat puut nurin.Siinä meillä malli, jossa on hyvä tarkistaa silmää.

    Relaskooppi on jo ensiharvennuksen aikaan oikein pätevä laite.

    Vain mittaamalla tulee tekijästä mestari. Mestaritkin mittaavat.

    Visakallo

    Kun harventaa lehdessä olevan koivikon aina niin, ettei latvukset tapaa toisiinsa, ei tarvitse runkolukuja sen tarkemmin vahdata.

    Jätkä

    Se ei vielä ihan riitä. Kolmen kesän jälkeen oksat ovat täyttäneet puolentopista metrin välin.

    Mutta olisi muistettava, että rauduskoivu ei kestä oksakosketusta.

    Burl

    Tolopainen ja Jätkä kirjoittivat koivutukin hinnasta. Valtaosa vanerikoivusta tulee pihkapuumetsien sekapuina ja kun eräkoko jää pieneksi, niin sitä myöten myös hinta. Nökkösten keräily on kallista. Kun koivutukkia tulee yhdeltä leimikolta vähintään rekkakuorma, lähestyy hinta havutukin hintaa havaintojeni mukaan. Toki koivikkoni ovat kahden kilpailevan vanerifirman hankinta-alueella.

    Kiinnostaisi tietää, onko tämä seikka otettu huomioon vertailtaessa kuusikon ja koivikon tuottoa kiertoajalla.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 140)