Keskustelut Metsänhoito Harsintahakkuut palasivat metsärahastojen myötä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 135)
  • Harsintahakkuut palasivat metsärahastojen myötä

    Metsärahastot kanpanjoivat uusista asiakkaista luvaten hyviä tuottoja. Tämä johtaa helposti hakkuutapaan, joka ei ole pidemmällä tähtäimellä kestävää. Tässä ote S-Pankin S-metsäraston mainoksesta:

    ”Suurimmat heilahtelut ovat puun kantohinnan muutoksissa. Puun ostaja määrittää kantohinnan, ja esimerkiksi rakentaminen ja sellun kysyntä vaikuttavat siihen. Metsänhoidolliset ratkaisut vaikuttavat metsän tuottoon. Avohakkuita vähentävällä metsänhoidolla puun myynti painottuu 3–4 kertaa kuitupuuta arvokkaampaan tukkipuuhun.”

  • Apli

    Juu näin on kun edellinen kirjoittaa.. Metsähallituksen järjettömiä parhaassa kasvuiässä olevien metsien päätehakkuita olen ihmetelly tänä vuonna ja homma vaan kiihtyy, taitaa tulostavoitteet olla todellakin tapissa. UPM on myynyt paljon metsää kainuusta sijoittajille, heillä on nykyään se suunitelma että tehtaiden lähellä olevat metsät pidetään, muut myydään.. Myös puukaupassa tämän huomaa hyvin, UPM on hyvin aktiivinen kumppani esim keskisuomessa jossa sillä on paljon omia tehtaita, mutta mitä kauemmas mennään sen tehtaista niin ostointo hiipuu, sinänsä se on ymmärrettävää, puut halutaan läheltä se säästää kuljetuskustannuksia. Mä en usko rahastojen ostojen hiipuvan, päinvastoin, moni rahasto mainostaa metsää hyvänä sijoituksena, pikkuhiljaa rahastot on alkanut ostaan myös pienempiä tiloja ja liittävät niitä isompiin..

    Jovain Jovain

    Harsinta hallittuna toimenpiteenä ei johda huonotuottoisiin metsiin, ei myöskään kalliimpiin uudistamiskustannuksiin, päin vastoin. Ostopalveluina toteutettuna näin voi olla, tuotto, kustannus ja metsänhoidollinen toteutus, voi olla aivan muuta, mitä tavoitellaan.

    Metsätalous tällä hetkellä on sijoittajia, keinottelua, etuuksien jakoa ym. vastaavaa hyvin pitkälle. Yksityismetsätalous on jäämässä aika pahasti takamatkalle. Jos puhutaan harsinnasta ja sen mahdollisuuksista menestyä. Voidaanhan harsintaa käyttää vaikka metsärahaston mainostamiseen, mutta onhan se myös niinkin, että harsinnan ei katsota soveltuvan teollisuuden logistiikkaan. Teollisuus torjuu harsinnan, niin hyvä metsänhoitomuoto kuin se onkin, on tukin hinnasta heti kymppi pois. Sama hankinnalla, jonka ansioksi jää tehdä ilmaista työtä.

    Teollisuuden agenda on suosia avohakkuuta.

    harrastelija harrastelija

    Metsätöitä aloitellessa 1950-luvulla, niin ainakin Metsähallitus uudisti hakkaamansa aukot. Väliharvennuksia en kyllä muista, raivauksia tehtiin nuoriin metsiin vesurilla ja vesakoita ruiskutettiin vesakkomerkyllä.

    Hakkuualueina oli ns. kypsä metsä. Sulan kelin aikana otettiin pienet pinotavarapuut pois, ne ajettiin sitten lumikelien tultua. Talvella kaadettiin tukkipuut.

    Uudistamisessa taktiikkaa oli kahdenlaista; kuokalla laikku ja paljasjuuritaimi maahan tai sitten se syväauraus, joka ainakin Pohjois-Suomen kunttaisessa maassa oli hyvä.. Toinen oli kulotus ja sitten istutuskuokalla taimet maahan.

    Harsintahakkuita harjoittivat lähinnä yksityiset mo:jat. Silloinhan suuri merkitys oli tarvepuulla. Hirvikinkerit olivat varsin yleisiä kylillä. Olipahan isäntiä, jotka eivät myyneet yhtiöille yhtään puuta!

    Gla Gla

    Otsikossa väitetään harsintahakkuiden palanneen sijoitusrahastojen myötä. S-pankin mainoksessa ei harsintaa kuitenkaan korosteta, joten vielä ei ainakaan tämän osalta ole mitään harsinnan palautumista tapahtunut. Ja miksi tapahtuisikaan. Uudistamisen kulut ovat murto-osa päätehakkuun tuloista, joten kai tuollaiset rahasto pystyy hoitamaan. Lisäksi harsintaleimikko voi olla vaikeasti kaupattava, ainakin kantohinta voi olla mitä tahansa. Joku toinen rahasto tms. taho mainosti harsintaa, mutta sekin oli vain mainospuhetta. Kun jaksollisen kasvatuksen menetelmiäkin sanottiin tarpeen vaatiessa käytettävän, minulle ainakin jäi kuva, että harsinta oli vain vihreää mainontaa ja talousmetsän hoito oma juttunsa.

     

    Visakallo Visakallo

    Kuten jo aikaisemmin sanoinkin, suuri osa näistä metsärahastoista toimii varmasti aivan asiallisesti ja vastuullisesti, mutta elävä elämä on valitettavasti osoittanut sen, mitä tapahtuu jos riittävää valvontaa ei ole. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta mielestäni metsärahastojen toimintaa ei käytännössä valvo kukaan. Nykyinen metsälaki on niin väljä, ettei ainakaan sieltä kautta vaikutusta ole. Olemme nähneet mm. pankkialalla ja nyt asuntorahastoissa sen, miten vapauden nimissä voidaan tehdä myös erittäin kalliita virheratkaisuja. Ei ole kovin järkevää, että tulonhankinta on täysin vapaata, mutta vahingot ovatkin veronmaksajien vastuulla. Ei se ainakaan puhdasta markkinataloutta ole.

    Apli

    Minä en lähtisi heti näitä uusia metsänomistajia eli rahastoja tuomitsemaan, oli ne sitten ulkomaalaisia tai kotimaisia, nehän voi olla vaikka venäläisiä, tällä keinolla saadaan ostettua isänmaata, mutta aika näyttää miten käy eikä niitä valvo kukaan ei sen enempää kuin sinun tai minun metsiä ja niiden käyttöä..

    Jätkä

    Jovain: –
    <div class=”comment__text”>

    Harsinta hallittuna toimenpiteenä ei johda huonotuottoisiin metsiin, ei myöskään kalliimpiin uudistamiskustannuksiin, päin vastoin. Ostopalveluina toteutettuna näin voi olla, tuotto, kustannus ja metsänhoidollinen toteutus, voi olla aivan muuta, mitä tavoitellaan.

    Metsätalous tällä hetkellä on sijoittajia, keinottelua, etuuksien jakoa ym. vastaavaa hyvin pitkälle. Yksityismetsätalous on jäämässä aika pahasti takamatkalle. Jos puhutaan harsinnasta ja sen mahdollisuuksista menestyä. Voidaanhan harsintaa käyttää vaikka metsärahaston mainostamiseen, mutta onhan se myös niinkin, että harsinnan ei katsota soveltuvan teollisuuden logistiikkaan. Teollisuus torjuu harsinnan, niin hyvä metsänhoitomuoto kuin se onkin, on tukin hinnasta heti kymppi pois. Sama hankinnalla, jonka ansioksi jää tehdä ilmaista työtä.

    Teollisuuden agenda on suosia avohakkuuta.”

    Harsintahakkuu on joka tapauksessa kalliimpi puunkorjuumuoto kuin muut – Varsinkin jos se tehdään huolellisesti ja jäävää puustoa suosien. Korjuuvauriot ovat joka tapauksessa melkoinen riski ja nostaa kustannuksia.

    Viime vuosisadan alussa teollisuus tarvitsi etupäässä järeää tukkia ja sehän osti yksityisiltä sellaisia ”Määrämittahakkuilla”. joissa kelpuutettiin vain sellaiset rungot, jotka olivat esim kuuden metrin korkeudelta vähintään tavoitteen mukaisessa vahvuudessa.

    Kauppa tehtiin runkokauppana, jossa jokaisella puulla oli sama hinta. Saatettiin mennä koko tila läpi kerralla. Seuraavan kerran metsästä hakattiin, kun rahaa tarvittiin ja jos aikaa oli kulunut vain vähän, läpimittaa pienennettiin.

    Näin metsästä vietiin rotuyksilöt pois ja saatiin perimä huonommaksi.

    Metsiemme onneksi sellu- ja paperitehtaat tulivat mukaan kuvioihin ja voitiin aloittaa alaharvennus ja avohakkuut.

    Jatkuva kasvatus on taitolaji, eikä voi onnistua hyvin useamman kerran toistettuna. Sen tuloksena on aina vajaatuottoinen metsä, eikä poiminnalla saada puita tien varteen samalla hinnalla kuin perinteisillä menetelmillä.

     

    </div>

    Visakallo Visakallo

    En minäkään näitä itse rahastoja tuomitse, vaan sitä, ettei mahdollisia tulevia epäkohtia huomioida.  Toivottavasti olen tulevien ongelmien suhteen täysin väärässä.

    Timppa

    Kumma kyllä jotkut aivan aidosti näyttävät uskovan, että harsintahakkuiden jälkeen metsä uusistuu kannattavasti.  Olen aiemminkin kertonut Porvoon lähellä olevasta Bosgårdin tilasta, jonne Pääkaupunkiseudun metsänomistajat tekivät retken viime toukokuussa.  Tilalla on metsää n. 300 ha.  Tilalla on siirrytty jatkuvaan kasvatukseen.  Esittelijä kertoi, että he säästävät, koska ei tarvitse maksaa uudistuskuluja.  Suoraa vastausta tukkipuun hintaan ei saatu.  Eikä siis sitäkään, mikä se ”säästö” todellisuudessa on.  Tilalla taisi olla omia ja vuokrattuja peltoja saman verran kuin metsää.  Aika heikossa hapessa toiminta on, jos tuollaisella pääomalla ei pysty noin vähäisiä metsiä hoitamaan.  Lopputulos on kyllä jo nyt arvattavissa.

    Kävin myös Mäntässä, jossa Metsä Group esitteli entisiä metsiään, jotka nyt ovat muistaakseni jonkun rahaston omistuksessa ja edelleen yhtiön hoidossa.  Niitä hoidettiin kunnolla normaaleiden periaatteiden mukaan mallikelpoisesti.

    Totta on todellakin se, että laajamittaiset harvennushakkuut ovat vasta aivan muutamana viimeisenä vuosikymmenenä yleistyneet, koska niissä vanhoissa harsintametsissä ei siis ollut mitään harvennettavaa.  Jos  olisi kaatanut harvalukuiset havupuut, niin jäljelle olisi jäänyt harvahko hieskoivu/haapametsikkö.  Nyt tilanne on toinen. Meillä harvennuksia on nykyään noin kaksinkertainen määrä uudistuksiin verrattuna, koska systemaattiset uudistukset aloitettiin vuonna 1963.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timppa on oikeassa. Tilastojen mukaan avohakkuumäärät ovat pysyneet koko lailla samalla tasolla jo pitkään mutta harvennuspinta-alat ovat kasvaneet. Teollisuus tarvitsee kuitupuuta, joten siitä olisi maksettava kohtuullinen hinta. Muuten metsänomistajat tekevät sen johtopäätöksen, että kannattaa panostaa vain tukin kasvatukseen.

    Metsärahasto ei ole pyramidi, ainakaan silloin, jos se ei kasva jatkuvasti. Sijoitusmäärän tullessa täyteen siihen ei tule enää mukaan uusia metsätiloja eikä sijoittajia. En tiedä koko kenttää, mutta ainakin jotkut toimijat perustavat uuden rahaston edellisen tullessa täyteen merkityksi. Tässä on se hyvä puoli, että uudet sijoittajat eivät voi subventoida vanhoja, vaan kunkin osarahaston on tultava toimeen omillaan. – Suurin osa metsärahastoista muuten noudattanee perinteistä metsänkasvatusohjeistoa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 135)