Keskustelut Metsänomistus Harjoitettu hirvipolitiikka on heikentänyt metsäteollisuuden kilpailukykyä

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Harjoitettu hirvipolitiikka on heikentänyt metsäteollisuuden kilpailukykyä

    Suomen riistakeskuksen johtaja Reijo Orava kirjoittaa Metsästäjä-lehden 5/2015 pääkirjoituksessa, ”Arvoa hirvestä”, näkemyksenään seuraavasti:

    ””Pääministeri Sipilän hallitusohjelmassa esitetään metsien ja vesien virkistyskäytön tuottamien hyvinvointivaiukutusten ja liiketoimintamahdollisuuksien selvitystä. Riistataloudella on tässä runsaasti mahdollisuuksia sekä alueellisen että aineettoman hyvinvoinnin tuottajana. Riistatalous voisi monipuolistaa maaseudun elinkeinotoimintaa ja lisätä maaseudun elinvoimaisuutta.””

    ””Suomi voisi olla luonnonolosuhteidensa puolesta riistatalouden suurmaa. Suhteellisen alhaiset riistakantamme mahdollistavat nyt kuitenkin vain omien metsästysseurojemme harrastusmuotoisen toiminnan. Elinkeinomuotoisesta riistataloudesta on tosin jo orastavia, rohkaisevia esimerkkejä.””

    – Vasta neljännessä kappaleessa kerrotaan, mistä todellisuudessa on kyse. Riistakeskuksen visio on kohottaa hirvikantaa entisestään kaupallisen hirvenmetsästyksen mahdollistaman liiketoiminnan lisäämiseksi. Kuvitellaan, että siitä voisi olla hyötyä myös metsänomistajille. Ajatellaan, että kun metsäteollisuuden puuhuolto on kestänyt nykyisenkin hirvikannan, niin kestää se vielä vähän korkeammankin hirvikannan.

    Tuollainen tuntuu hölmöläisten touhulta. On selvät viitteet siitä, että viime vuosikymmeninä meillä harjoitettu hirvipolitiikka on heikentänyt metsäteollisuuden kannattavuutta ja kilpailukykyä.

    Hirvipolitiikan ehdoilla toteutunut raaka-ainehuolto on menossa liian yksipuoliseksi teollisuuden tarpeita ajatellen. Hyvälaatuisesta mäntytukista vanerikoivusta on ollut jo pitkää suuri puute. Myös kuusen ylitarjonta alkaa näkyä kysynnän vähenemisenä.

    Metsien terveys alkaa olla vaakalaudalla liian yksipuolisen puulajivalinnan vuoksi. Maisemat kuusettuvat ja metsäluonto köyhtyy talousmetsissä. Myös hirvien talviravinnon saanti on vaikeutunut jo nykyisillekkin hirville. Siksi tarvitaan alhaisempaa hirvikantaa.

  • torppari

    7,62 riittää ja tulee särvintä pöytään

    mehänpoika

    Reijo Orava kirjoittaa ko. pääkirjoituksessa ”riistataloudesta” ja ”lisämetsästysmahdollisuuksista” hirvikantaa nostamalla. Yleensä aikaisemmin esim. Kansallisessa metsäohjelmassa 2015 ja Kansallisessa metsästrategiassa peitetään ko. tavoitteet ”luontomatkailu”, ”metsästysmatkailu” tai ”metsän virkistyskäyttö” -termien alle. Näillä termeillä on ilmeisesti pyritty hämäämään päättäjiä. Puuntuotannon kanssa ristiriidassa oleva hirvenmetsästysmatkailu on haluttu pitää pitkään piilossa. Nyt se on Oravan toimesta vedetty avoimesti esiin.

    Ilmeisesti puuntuottajilla alkaa olla nykytilanteessa huonot housussa. Ehkä juna meni jo jolloin tulevaisuuteen olisi voinut paremmin vaikuttaa. En usko Ollenkaan, että Oravan visiot toteutuessaan toisivat mitään positiivista Suomen talousongelmiin. Luulen että sen toteutus johtaisi Suomen velkaantumiseen entistä kiihtyvämmällä vauhdilla.

    Puuhastelija

    Uskoisin, että tuolla metsästysmatkailulla pystyy hankkimaan elantonsa vain suhteellisen pieni joukko. Ja jos hirvikantaa nostettaisiin niin kyllähän maanomistajille pitäisi jotenkin korvata aiheutuneet haitat, mutta ongelmana on, että metsästysmatkailun hyödyt ei riitä korvaamaan metsätalouden haittoja, joten kokonaisvaltaisesti huono pisnes.

    Metsuri motokuski

    En ole vielä Metsästäjä-lehteä lukenut mutta kyllä nyt olen kirjoittajien kanssa samaa mieltä että hirven metsästykseen liittyvä metsästysmatkailu ei ole Suomen juttu. Sehän edellyttää reilua hirvikannan kasvua lähes huippuvuosien tasolle ja siihen ei ole enää varaa mennä.

    Millään hehtaarikorvauksella tuskin saavutetaan sitä tasoa jonka kyseisen lauman hoito vahingoittaa metsille.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)