Keskustelut Puukauppa hankintakauppa

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 453)
  • hankintakauppa

    Millä selittyy, että kuusitukista maksetaan hankintana vähämmän kuin pystykauppapäätehakkuulla? Joo, toki on puuyhtiöille logistisesti helpompaa pitää korjuuketju omissa näpeissä, mutta ei sen nyt pitäisi noin rajuna hintavaikutuksena näkyä. Kuulostaisi kilpailuoikeuden näkökulmasta kestämättömältä.

  • pihkatappi pihkatappi

    En ymmärrä jovainin ajatuksenjuoksua. Jätä se alv jo pois siitä. Alvin saat laskuistasi takaisin, vaikka et myy kalikkaakaan, jos olet joskus alv-velvolliseksi ryhtynyt. Yhtiöllekin alv on läpikulkuerä, ei sillä kikkailla kirjanpidossa, sillä ei voi saada ylimääräisiä tuloja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovain. Kirjoitat teoriaa, mutta kukin voi helposti käytännössä laskea, mitä oma puunkorjuu tulisi maksamaan ja kykeneekö hankintatyöhön. Veikkaan että vanha totuus pätee edelleen: mitään raivaus- ja moottorisahaa isompaa vehjettä ei kannata metsätalouteen hankkia, tai jos hankkii, puunkorjuun määrä vuosittain pitää olla iso, että tulot riittävät poistoihinkin. Kevyitä metsänhoito- ja hakkuutöitä voi omatoimimetsänomistajan kannattaa tehdä, jos se aika ei ole pois palkkatyöstä.

    Puuki

    Nyt luulen ymmärtäväni mitä Jovan on yrittänyt kertoa. Siis koska pystykaupan kantohinnat on niin vaatimattomia, niin se johtuu ostofirmojen hinnoittelusta , jossa siirtävät oikeasta hinnasta osan korjuukuluihin ja osan puista mo:lle maksamaansa alv:iin.  Eikös niin ?

    Mutta se hinnan nostaminen ei onnistu niin, että saisit sen jotenkin korjattua teettämällä korjuun oman piikkiisi jollain yrittäjällä ja vähennyskikkailulla lisää tuloa alv:ja myöten.   Se on ihan puutaheinää.

     

    E :  Myin tienvarteen koivupinon ja sain 35 rahaa selluyhtiöltä.  Korjuukulut maksoin; 15 rahaa. Jäi 20 rahaa verotettavaa.    Toisen kerran myin pystykaupalla ja sain 20 rahaa kantohintana. Lopputulos siis sama kummassakin tapauksesssa. Kauppojen alv:t on kokonaan erillinen vero ja niiden kohdalla ei ole saatavissa sen paremmin voittoa tai tappiotakaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yhtiöt maksavat urakoitsijoille korjuusta ja myyjälle puusta aina niin vähän kuin mahdollista, joten mitään ’oikeaa hintaa’ ei ole olemassakaan. Epäkohta 1 on tukin hinnoittelussa, jossa ei ole hankintalisää, ja epäkohta 2 on kuidun hinnoittelussa, jossa tuotteen arvo ja raaka-aineen arvo ovat erkaantuneet liikaa toisistaan.

    Puuki

    Siitähän se ”oikea hinta” koostuu, kun lasketaan kasvatuskustannukset ja muut menot mukaan korkoineen myös puunmyyjien hommille eikä vain muiden toimijoiden.   Hintoja  voi verrata myös maailmanmarkkinahintoihin ja esim. tukkuhintaindeksiin/elinkustannusindeksiin tai inflaation aiheuttamaan rahan reaaliarvon laskuun lähivuosikymmenten aikana.

    Totta sekin , että myös jalostusarvon pitäisi  vaikuttaa enemmän kantohintoihin.

    Menninkäinen

    Hankintahakkuu kannattaa päätehakkuu ikäiselle kuviolla jos puunlaatu on niin huonoa että kuitua tulee suurinosa. Kuutioita tulee nopeaan. Hankintana kuidusta voi sen 15€ saada enemmän kuin päätehakkuun kuitu hinta.

    mehtäukko

    Nyt alakaa olla Jovainille niin paljon faktoja ettei tarvihe lisätä!

    Ens vuorokauden kun lukisi ajatuksen kanssa tehtyä tekstiä, alkaisi maailman meno kirkastua… 🙂

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kannattaa lukea ajatuksen kanssa myös Paavo Puuntuottajan blogiin tulleet kommentit hakkuutekniikasta ja hankintakauppaan sopivista harvennuskohteista (mm. ne jotka eivät ole konekorjuuseen parhaita mahdollisia). Jos edellytykset ja välineet ovat kunnossa ja jos tarjolla on vielä lähikuljetus kohtuuhintaan, sitten vaan savotoille!

    Lisään vielä sen verran, että jos Jovainia arveluttaa ’pimeät korjuun kulut’, voithan aina tehdä kilpailutuksen, eli kysyä pystyhinnan ja sen lisäksi urakoitsijoilta tarjoukset hakkuulle ja lähikuljetukselle.

    Jätkä

    Paavon hakkuutekniikka on niin paljon ajasta jäljessä, että ei kannata oikeastaan ottaa sitä muuten kuin sillä mielellä, että ei ainakaan noin.

    metsänkasvattaja

    silloin  kun siirryttiin  pinta-ala  verotuksesta  myyntiveroon  monet  maksoivat  tuplaveroa  ja  maksetaan  vieläkin tukin  päätehakkuulla  tässäkin asiassa  yhtiöt  käyttivät  valtaansa  ja  polkivat  metsänomistajien etuja  ja   sama  jatkuu  mitenkäs  muuten pitäisi  saada  joku  riippumaton puunvälittäjä  muukuin  yhdistys  väliin  miksiköhän  puuta  ei  voi  myydä  ulkomaille  estääkö  joku  taho  sen ?

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 453)