Keskustelut Puukauppa hankintakauppa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 453)
  • hankintakauppa

    Millä selittyy, että kuusitukista maksetaan hankintana vähämmän kuin pystykauppapäätehakkuulla? Joo, toki on puuyhtiöille logistisesti helpompaa pitää korjuuketju omissa näpeissä, mutta ei sen nyt pitäisi noin rajuna hintavaikutuksena näkyä. Kuulostaisi kilpailuoikeuden näkökulmasta kestämättömältä.

  • Jätkä

    harrastelija:”Vielä 80-luvulla naapurin isäntä noitui manutekijöitään! Kaverit oli vetäneet tukkipuuta kuitupinoon, koska kuutiohinta teosta oli parempi! Tosin ammattimiehillä ei ollut tukistakaan tullut raakkeja.”

    Kyllä 80-luvulla oli niin kova tarve metsureista, että ainakaan sen takia ei tarvinnut koittaa tukkia silputa kuiduksi. Kokemukseni mukaan tukkeja tehtäessä ne sai jättää aina siihen, mihin ne katkaistiin, kun kuitu piti laittaa kasoihin.

    Myös pystymittauksen perusteella taksoitetut leimikot oli käytännössä hinnoiteltu niin, että ei todellakaan kannattanut tukkia palastella kuiduksi ja kantaa / kiskoa niitä kasoihin. Silloin oli jopa laskettu katkaisusahausten määrä, eli oli kannattavaa tehdä pitkiä pölkkyjä = tukkeja.

    Sitä voisi verrata runkohinnoitteluun, eli usein oli hakkuupalsta jopa useita satoja kuutioita, joille oli laskettu hinta etukäteen. Teit tukkia tai kuitua tai vaikka halkoja, niin viivan alle tuli aina sama summa.

    Parhaissa avohakkuukuusikoissa tuli kahden viikon  (10 päivää) aikana yli 600 kiintoa valmista puutavaraa. Siinä 77-kuutioinen husku pääsi määkäisemään ihan kunnolla.

    metsänkasvattaja

    siitä  huonolaatuisestakin  tukista  tulee  2- luokan  sahatavaraa rakennusteollisuuden  tarpeeseen  turha   sellaiseen  hyvänlaatuista  on  käyttää  minusta   nykyisin  on  suurempi  ongelma  liian  nopeasti kasvaneet  puut   mutta  sehän  ei  ole   laatukysymys   ainakaan  vielä

    Tolopainen

    Mikä ongelma tuo puiden mittaus nykyisin on. Kun tukit aina mitataan sahalla olipa ne hakannut yhtiön moto tai isäntä. Motomittaus kauppatapana on kuitenkin myyjälle niin suuri etu, että jos sitä ei hyödynnä, kauppa on jo hävitty. Lisäksi yhtiö maksaa 40% ennakkoa joka myös on sellainen etu joka kannattaa hyödyntää.

    savo’ttamies

    Tolopainen ainut , jolla oikea kuva tämän päivän todellisista hankintahakkaajista, joille metsätalousyrittämisellä merkitystä. Metsästä otetaan paras mahdollinen tuotto omistajalle. Verottajalle vain joka 8-10 puu, pystykaupassa menee joka kolmas. Mhy.n hakkuut rinnastettava pystykauppaan, tilastoihin vain kirjataan hankinnoiksi.

    Tällä porukalla yhtä hyvä ammattitaito , kuin parhailla metsäkonekuskella.

    Tunarit ja ylimieliset suorittajat laitetaan kouluun tai toisten työmaille.

    jpjulku

    Minä olisin vähän taipuvainen asettumaan Korpituvan Tanelin linjoille. Puutteet laadussa on niin helppo sanktioida, ettei siitä pitäisi ongelmaa saada. Kyse on jostain aivan muusta. Markkinatalouden mekanismit eivät  toimi siinä vaiheessa kun toimijat maksavat samasta puusta vähemmän tien varressa kuin pystyssä.

    Tämä liittyy aiemmin avaamaani keskusteluun saarihakkuista. Jos firman hakkuuketju ”ei uskalla” mennä saareen, niin hankintakauppa on ainoa vaihtoehto päätehakkuussakin. Erittäin järeää mäntytukkia 400 m3. Haluaisinpa nähdä mistä ostajat saavat parempilaatuista puuta. Ja mittoja saavat tarvittaessa mieleisiään.

    Timppa

    Puunostajalla saattaa olla ostotavoite 100 000 m3 vuodessa.  Sinun 400 m3 ei paljon kiinnosta, kun oma työmäärä saattaa vaikka 10-kertainen saarikohteessa.   Yhtiön miehet eivät poikkea annetuista turvamääräyksistä piiruakaan.  Heille ei ole siitä mitään hyötyä.  Jos tulee haveri, niin siinä sitten joutuu selittelemään koko loppuikänsä.

    Kuten kerroin, niin tuttu puunostaja kertoi harjoitelleensa muutaman saarikohteen jäätien tekoa vaihtelevalla menestyksellä.  Viimeinen jäi muutaman sentin liian ohueksi ja puut haettiin lautalla.   Kertoi päättäneensä, ettei enää koskaan ala puuhastelemaan jääteiden kanssa.

    Jos löydät jonkun pikkusahurin ja olet varma, että saat rahasikin, niin sellainen lienee ainoa toivosi.

    A.Jalkanen

    Puuvarasto pystyssä on ostajalle arvokkaampi kuin varasto laanissa, muun muassa koska jälkimmäinen pilaantuu, siinä on enemmän rahaa kiinni ja koska pystypuuston katkontaa voi vielä muuttaa. Jos tulee tuho (kaarnakuoriainen, tyvilaho, tuuli tms.) ja pilaa pystypuuston, se on myyjän menetys.

    Menninkäinen

    Jpjulku. Jos hyvälaatuista mäntytukkia saat 400m3 hyvän tien varteen niin ei myynti ole ongelma. Pyydä tarjous laatuluokituksen mukaan. Saat paremman hinnan jos tavara on hyvälaatuista.

    jpjulku

    Timppa, ymmärrän kyllä lukuja (nollien määrää ja pilkun paikkaakin) sen verran että voimasuhteet tiedostan. Iso sahuri tulee kysymykseen ihan yhtä hyvin kuin pienikin, kunhan myyjä ne puut sinne tienvarteen järjestää. Sen takia tässä hankintahakkuusta kirjoitellaankin. Uskon kyllä ettei ostajat ole kiinnostuneita jäätien teosta saati mistään riskin otosta turvallisuuden suhteen. Eikä riskiä pidä toki lähteä ottamaankaan. Puhuisin mieluummin joustavuudesta. Esim. että ajon saisi tehtyä jollain kevyemmällä kuten maataloustraktorilla. Taitaa isolla firmalla mennä jo tuossa vaiheessa pasmat sekaisin. Hieman vaan menee maalaisjärjen vastaiseksi, jos myyjä tekee puut ja kuljettaa tien varteen, ja ostaja maksaa vähämmän kuin mitä on normaali pystykauppahinta.

    Menninkäinen, näin täytyy yrittää.

    Timppa

    Ostajilla on tiukat raamit.  Kerran tehtiin tonttipuuhakkuu ostajafirman metsurin toimesta ja ajatettiin ostajan ajokoneella.   Nämä kulut maksettiin.  Siitä huolimatta puista saatiin vain hankintahinta.  Tietysti harmitti.  Oli sentään  rekkakuormallinen hyvää koivutukkia ja me erittäin suuri puunmyyjä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 453)