Keskustelut Puukauppa hankintakauppa

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 453)
  • hankintakauppa

    Millä selittyy, että kuusitukista maksetaan hankintana vähämmän kuin pystykauppapäätehakkuulla? Joo, toki on puuyhtiöille logistisesti helpompaa pitää korjuuketju omissa näpeissä, mutta ei sen nyt pitäisi noin rajuna hintavaikutuksena näkyä. Kuulostaisi kilpailuoikeuden näkökulmasta kestämättömältä.

  • Kumikettu

    Viime kaudella kuusitukki hankintana 60 EUR, 37 dm ja latva 14 cm. Pikkutukki 42 EUR, 31 dm ja latva 11 cm. Kuitu 32 EUR, 270-320 cm ja latva 6 cm. Pikkutukin teko ja erillinen käsittely hidastaa ja määrältään maltillista joten ei kannata. Muuten ok.

    mehtäukko

    Jovain…”Minne jäävät ne ”metsäalan yrittäjät”, toimijat, joita ei kelpuuteta mukaan. Ne metsänomistajat jotka hoitaisivat myös korjuun. He tarvitsevat oman ”klusterinsa”..

    Tuossakin on putkinäköä havaittavissa. Toimijoita on pitkin maata olemassa.He ovat kuka mitenkin rakentaneet omat mallinsa ja saaneet klusterin luottamuksen. Aivan turhaa haahuilla että kaikki siihen kykenevät edes omassa metsässään. Myhistysten toiminnan tarkoitus ei ole ollut alunperinkään heilua puukauppojen toteuttajana. Valtakirjakauppojen ”ratkaisijana”, hankintakorjaajana ja kaiken ”valvojana” on muutenkin irvokas yhdistelmä. Heillä olisi perinteisessä neuvonnassa metsätalouden saralla työtä vaikka kuinka paljon.

    ”Kartellit” oli ja meni jos sitten vahingoitti mitä ja miten? Siitä on mehtäukon mielestä turha pörhistellä loputtomiin. Yhteistoiminta ja luottamuksellisuus klusteriin olisi yhteinen intressi.

    jees h-valta

    Kyllä, mehtäukko oikeassa. Yhteistoiminta ja luottamus on se paras tae onnistuneen asiakassuhteen luomiseen. Sitä kannattaisi Jovaininkin vaalia muiden mukana. Kartelli tosiaan vahingoitti selvästi tätä mutta siten ettei se varmasti Jovainilla aukea. Ennen tuota kohinaa homma oli huomattavasti leppoisampaa ja sujuvampaa ja henki oli hyvä. Reissuja tehtiin ja hauskaa pidettiin. Tietoiskuja oli ja tarjoilut mahtavia. Tällainen pienikin metsänomistaja otettiin kuin vanha tuttu vastaan ensimmäisissä tapaamisissa. Siitä on nyt vain varjo jäljellä. Toivottavasti palaaminen näihin on vielä mahdollista.

    Tolopainen

    Se on kun kosteikkoja yrittää hakkuuttaa väärään aikaan, siitä tulee vain sanomista, kyllä olisi tänä kesänä ollut loistavat hakkuukelit. Enpä muista että metsämaasto olisi ollut koskaan noin kuivaa kuin nyt. Pohjavesikin on laskenut kymmeniä senttejä parin vuoden aikana.

    Visakallo

    Tuo on aivan totta. Monesti muuloinkin kelin osalta paras aika vuodesta hakata on kesällä. Pohjoisessa on toki vielä oikeat talvetkin käytettävissä.

    Jätkä

    Kumikettu:”Viime kaudella kuusitukki hankintana 60 EUR, 37 dm ja latva 14 cm. Pikkutukki 42 EUR, 31 dm ja latva 11 cm. Kuitu 32 EUR, 270-320 cm ja latva 6 cm. Pikkutukin teko ja erillinen käsittely hidastaa ja määrältään maltillista joten ei kannata. Muuten ok.”

    Kuulostaa oudolta, että Kuusitukkia on tehty 14 sentistä alkaen. Normi on 16 cm.

    Jos pikkutukin ja kuidun hintaero on kympin motti ja minimi 11 cm, niin mistäpä helpommalla rahaa ottaa kuin tekemällä kuitupuusta pikkutukkia. Kasvatushakkuussa usein on tilanne sellainen, että oikeaa tukkia ei yule lainkaan, mutta kuitu on sen verran järeetä tyveltään, että pikkutukkia tulee moninverroin kuituun nähden. Hyvässä leimikosta tulee pikkutukkia niin, että vaikka kuidut jäisivät metsään, kannattaa tukkia kuitenkin tehdä.

    Jovain

    Höpö höpö Jees ja Mehtäukko. Sossuthan eivät vapaaehtoisesti luovu kollektiivistaan ja yhteiskuntahyvästään. Suoltavat puuta paskaa, joka ei kestä läpivalaisua.

    Edellä mainittuja hankintapuun hintoja maksetaan keskimäärin jo pystykaupassa ja ylikin. Vaikka hankinnassa metsänomistajan kuluna on vähentää korjuun kustannukset.

    Sitä vastoin pystykaupassa korjuun kustannukset on jo vähennetty ja maksettu, ne vähennetään puunhinnasta etukäteen. Siitäkin huolimatta pystykaupasta maksetaan keskimäärin samaa hintaa kuin hankinnasta ja ylikin.

    Eli pystykaupasta maksetaan korjuun kustannuksia verran enemmän hintaa ja metsänomistajat saavat tehdä hankintaa ilmaiseksi kaikessa yksinkertaisuudessaan.

    Mehtäukolla ei ole tarjota muuta kuin halpaa puunhintaa ja korkeita korjuun ja ylläpidon kustannuksia. Tarjous ei kelpaa, metsänomistajalle ja Mhy toiminnalle tarjoat vain putkinäköä.

    metsänkasvattaja

    kesäkorjuussa  tulee  helposti  kolhittuja  puita vaikka  muuten maapohja  kantaisi  en  kyllä  laskisi  kesällä  konetta  metsään tekemään harvennusta

    mehtäukko

    Kun sinä Jovain et tosiaan osaa muuta ”puuta paskaa putkinäön puitteissa” kuin oksentaa joutavia?! Taas sorrut ristiriitaisesti väittämään tarjotun halpaa puun hintaa ja korkeita korjuun ja ylläpidon kustannuksia. Kuitenkin houraat uudesta mo:n klusterista ym. motomittojen tietoiskuista!!

    Ei siinä järki päätä pakota…):

    A.Jalkanen

    Kannattaisiko Jovain sinun tehdä hankintakauppaa, tai jos olet tehnyt niin tehdä lisää, jotta pääsisit testaamaan hypoteesiasi käytännössä? Keskeinen väitteesihän on, että pystykaupassa korjuusta maksetaan liikaa ja puusta liian vähän. Tekemällä itse näkee todelliset kustannukset. (Kustannuksia ei saa laskea niin, että otetaan maataloustraktori ja laitetaan sen kulut pelkästään maatalouteen.) Kun laskee omalle työlle ja välineille oikean kustannuksen, saattaa päätyä siihenkin lopputulokseen että urakoitsija on palkkansa ansainnut (sossu tai ei).

    Välittäjäorganisaatio eli mhy tai ostajan metsäosasto tarvitaan joka tapauksessa hoitamaan osto, toimitus ja kirjanpito. Se on totta, että ainakin viime aikoina kuitupuusta on maksettu liian vähän sen jalostusarvoon nähden, mutta nyt näyttää sellun hinta taas laskevan.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 453)